Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

DONAŢIA VASILE FILIP (Semnal de apariţie şi recenzie)

BaltutaStelianaPrimit pentru publicare: 05 dec.2015
Autor: Etnograf Steliana BĂLTUŢĂ, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 05 dec.2015

 

 

 

DONAŢIA VASILE FILIP (Semnal de apariţie şi recenzie)

În luna decembrie a anului 2015 a ieşit de sub tiparul Editurii PIM Iaşi Catalogul de artă ,,Donaţia Vasile Filip”, finanţat de Muzeul Judeţean Botoşani. Alcătuit de Lucica PÂRVAN şi Ana-Elisabeta FLORESCU, acest recent studiu ,,are ca suport Catalogul apărut în 1980 “, avându-i ca autori la acea vreme pe muzeografii Constantin Doroftei şi Alexandru Pleşca. Fotografiile tablourilor din prezentul Catalog şi tehnoredactarea aparţin muzeografei Ana-Elisabeta FLORESCU. 

AgataBine alcătuit, volumul are 80 de pagini.Textul introductiv ,,O artă …două arte, o donaţie…două cataloage”, ne aduce o serie de informaţii referitoare la un istoric al alcătuirii Colecţiei de artă a Muzeului Judeţean Botoşani, cuprinzând şi momentul îmbogăţirii colecţiei cu Donaţia Vasile Filip.Următorul text al Catalogului, ,,Vasile Filip – itinerar artistic : de la compoziţii muzicale la pasiuni estetice” conturează date biografice ale profesorului, muzicianului (în 1917 l-a cunoscut pe George Enescu, împreună concertând în 1918/1919) şi colecţionarului de artă, dar reţine şi anul 1977, când Vasile Filip ,,decide să doneze cea mai mare parte a lucrărilor” Botoşaniului, oraş în care s-a născut la 10 martie 1910 (acum 105 ani).Volumul (Catalogul) cuprinde în continuarea textelor un număr de 45 de tablouri cu precizări de identificare  (tehnica de lucru, dimensiunile, semnătura pictorului, datat sau nedatat, nr. inventar).

Catalogul, cu o frumoasă prezentare grafică, are ca document şi biografia celor 14 pictori cu autoportretele lor, în cea mai mare parte, şi doar al câtorva în imagine foto.Trebuie să remarcăm şi să apreciem faptul că acest studiu se bazează pe o cercetare ştiinţifică, având trimitere către o bogată bibliografie cuprinzând: 27 de volume, 3 titluri de periodice, 3 titluri de publicaţii on-line.Paginile cuprind şi 3 Anexe-foto reprezentând : Procesul-verbal semnat de profesor universitar Vasile Filip şi muzeograf principal Alexandru Pleşca, de predare-primire a 45 tablouri de artă, încheiat în 17 martie 1977; Actul de evaluare din 21 iulie 1976; Diploma de studii a lui Vasile Filip, eliberat de Conservatorul de Muzică din Paris.Subliniem că a apărut acest Catalog de valoare pentru arta românească, dar şi pentru amintirea profesorului, muzicianului şi colecţionarului de artă Vasile Filip, chiar în prag de trecere de la anul 2015 la anul 2016 şi chiar înainte de sărbătoarea creştin-ortodoxă a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Apreciem iniţiativa şi demersurile distinselor autoare Lucica Pârvan şi Ana- Elisabeta Florescu pentru implicarea în cercetarea şi valorificarea patrimoniului din Donaţia Vasile Filip, prin tipărirea în prezentul volum.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. rene ghelman spune:

    Sunt interesat de donația de arta a profesorului Vasilr Filip. L-am cunoscut personal de-a lungul mulktor ani începând cu anii 1935-37 și pîna la plecarea lui in lumea de veci. Părinții mei au fost prieteni cu Vasile si Edmee (pianista, prima sa soție). Vă rog să-mii comunicați cum pot obține tot catalogul și fotografiikle întregii donații. Aștept răspunsul Dv. Cu mulțumiri.Rene Ghelman.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania