Primit pentru publicare: 2 iunie 2016
Autor: prof. Gruia COJOCARU, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 3 iunie 2016
Editor: Ion ISTRATE
De la plonjonul în lume, fiinţa umană se vede obligată să-şi însuşească kilometri întregi de reguli, norme, cutume. În funcţie de palier, regulile suferă o oarecare metamorfoză, însă absenţa lor i-ar anula individului şansa de a putea supravieţui chiar şi la periferia societăţii, ori într-un sistem corupt, cu iz infracţional, indiferent de scară. În cazul din urmă, se poate spune că regulile sunt de oţel, cu pucioasa neintrată la apă…
Şi totuşi, într-o formă sau alta, toţi încălcăm regulile (aproape) în fiecare zi, de la neacordarea de prioritate în trafic sau traversarea străzii printr-un loc nepermis, până la comprimarea programului de lucru, atunci când universul personal ne intră în expansiune. Tocmai de aceea ne bucură să aflăm că liderii zilei, fie ei sportivi, politicieni ori industriaşi de carton au fost prinşi cu ocaua mică, măcar că, din fotoliul căminului sau din cafeneaua din colţul străzii, mimăm o sterilă stupefacţie.
Cazul Lucian Bute – boxer român, fost campion mondial la profesionişti – depistat pozitiv la testul anti-doping – e abia la debut, dar e limpede că puţini vor fi cei care nu se vor repezi să-i torpileze cariera, aşa cum s-a întâmplat cu tenismena rusă Maria Şarapova, atleţii de aur olimpic şi mondial Marion Jones, Tim Montgomery, Ben Johnson, ciclistul zburător Lens Amstrong ş.a. Trist e că, în multe din cazurile de dopaj vina este a echipei care, din dorinţa de se înfrupta din finalitatea performanţei sportivului, recurge la artificii menite să-i maximize şansele.
Nu ştiu dacă gălăţeanul nostru, plecat în Canada pentru a cuceri lumea boxului mondial, era la curent cu suplimentele ce i se administrau. Într-o logică aproximativă – componenta subiectivă nu e definitiv exclusă! – aş îndrăzni să cred că nu avea habar de steroizii anabolizanţi pe care Agenţia Mondială Anti-Doping i-ar fi descoperit în urma testului de la finalul meciului cu Brandou Jack, pentru titlul mondial, partidă desfăşurată la finalul lunii aprilie, 2016. De ce nu l-aş suspecta pe Lucian? Pentru că staff-ul sportivului era interesat direct să-i îmbunătăţească (discret) potenţialul, fără a-l împovăra cu ideea că succesul i se zideşte şi prin fraudă. Dacă ar fi fost la curent cu o strategie riscantă, sportivul putea fi demoralizat şi strivit înainte de urcarea în ring!
Cine plăteşte şi cât?! Evident, Lucian Bute, dacă şi la a doua probă a testului va fi depistat din nou pozitiv. Cum şansele de izbândă, după opinia specialiştilor, îi sunt infime, boxerul român va începe să piardă nu doar financiar, ci şi ca imagine. Idol al copiilor şi adolescenţilor, care văd în box şansa de afirmare în viaţă, Lucian Bute riscă în ultimă instanţă să fie ejectat de pe soclul creat de conştiinţa colectivă a pasionaţilor de sporturi de contact. Odată cu acest moment, sute şi mii de copii vor fi nevoiţi să-şi caute alt idol.
După ce şi acesta din urmă se va prăbuşi, le recomand să o proslăvească pe Marea Doamnă a Anticorupţiei Române, că, latini fiind, ne înfruptăm cu plăcere şi din ispita incoruptibililor. Nu de alta, dar Robespierre şi-a pus catrinţă pe plaiul carpato-danubian, ca să-şi coboare dulce oţelul ghilotinei după muzică de DJ fără veşminte…
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
,,…să-şi coboare dulce oţelul ghilotinei după muzică de DJ fără veşminte…” Subscriem total!