Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Dorina Rodu, un destin predestinat cuvântului scris

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Dorina Rodu, un destin predestinat cuvântului scris

Primit pentru publicare: 15 Nov 2018
Autor: Ion ISTRATE

Publicat: 08 Dec. 2018

Prefață
La cartea ,, De ieri, de azi… pentru mâine”, Dorina Rodu, Editura Agata – 2018

E fructu arbor cognoscitur (lat.)

Cum să nu, omul ca și pomul se cunoaște după fruct, adică după rezultatul unei munci, a unei existențe cu sens. Sensul vieții e, de fapt, ales de om. Unii își descoperă menirea mai devreme, alții mai târziu, alții niciodată.

Dorina Rodu a fost fascinată de idealul de a da sens cuvântului scris, încă din fragedă copilărie. Cunosc asta de la învățătorul ei, Ioan Sposib, cel care a venit de câteva ori la mine pentru a mă ruga să fac tot posibilul pentru a-i publica, fostei eleve de școală primară, o carte cu versuri. Și asta s-a întâmplat la puțină vreme de când Dorina terminase clasele gimnaziale. Era în anii liceului, pe la jumătate, când a venit la editură cu mama ei, Liliana Rodu, invocând demersul învățătorului Sposib.
Am avut încredere în ceea ce a spus învățătorul ei și mi s-au croit mari speranțe că voi avea ocazia fericită de a promova un talent, de care și părinții săi nu erau străini, fiindcă ce ar fi putut însemna prezența mamei, în câteva rânduri la editură.
Astăzi, autoarea acestei cărți figurează în Dicționarul Lazarovici ,,Scriitori și publiciști botoșăneni” apărut la editura Agata. Redactor de carte și redactor șef la revista de cultură și educație Luceafărul, Dorina Rodu are și un palmares bogat, deja, în activitatea literară și promițător în publicistică: în 2013, volumul de poezii ,,Vise”, ed. Agata, în 2017, vol. de poezii ,,Sub lună… vise”, Ed. Agata, în 2018, acest volum, o antologie de texte, cronici literare, opinii de redactor, intitulat ,,De ieri, de azi… pentru mâine”, Ed. Agata.
Cartea de față este o strângere cu grijă a opiniilor sale despre cărțile cu care a interacționat prin intermediul editurii, revistei Luceafărul, evenimentelor și realităților istorice, sociale și culturale, pe care Dorina le-a perceput în diferite ocazii, dar și despre o serie de scrieri ale unor autori care, pentru o perioadă, au fost uitați, o pasiune ce se amplifică și din răspunderea pe care o are în plan profesional.
Descoperim acum, că Dorina își alege stilul formei fiecărei cărți, înnobilând conținutul cu diferite moduri de exprimare specifice structurii personalității sale, pentru a atrage interesul lecturii și aprofundării informațiilor conturate, cu scop anume, de a consolida profilul moral al autorului sau a facilita înțelegerea mesajului conținutului comentat. Astfel, nu numai titlul secvenței opinate ci și motto-ul așezat cu grijă la începutul fiecărui comentariu prevestesc și fortifică ideile enunțate mai departe. Și avem așa: titlul – ,,Opera Silviei Lazarovici o punte dinspre trecut, o aripă spre viitor”, motto – ,,În oamenii frumoși, e frumoasă și toamna.” (Plutarh); titlul – ,,Spirala virtuții ancestrale, Gheorghe Burac”, motto – ,,Eu cred că veşnicia s-a născut la sat./Aici orice gând e mai încet,/ şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,/ ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,/ ci adânc în pământ undeva./ Aici se vindecă setea de mântuire/ şi dacă ţi-ai sângerat picioarele/ te aşezi pe un podmol de lut. (Lucian Blaga: Sufletul satului); titlul – ,,Nicolae Iosub – Sraoșa al nostru către Mihai Eminescu”, motto – ,,Adevărata cultură este cea care ne ajută să lucrăm pentru o îmbunătăţire socială a tuturor.” (Henry Ward Beecher). Și sigur, exemplele ar putea continua.
Cu aplecare, din respect, pentru memoria literară, autoarea (re)descoperă autori precum: Constantin Gane, Horațiu Ioan Lașcu, Constant Tonegaru, Daniel Turcea și Ion C. Pena, nume importante în literatura românească dar, din păcate, dați uitării. Inserând în comentariile sale pasaje de genul „Timpul curge mereu în eternitate. Odată cu el trec oameni, trec evenimente, se schimbă faţa pământului şi la cartea istoriei se adaugă pagini noi.”(Ion C. PenaMoneda Fantazienilor), se încearcă a ne îndemna să valorificăm creațiile de valoare ale înaintașilor noștri. E un demers, un merit al autoarei acestei cărți importante pentru istoria literară.
Am mai reținut și apreciat că majoritatea articolelor, publicate sau a prefețelor scrise la unele cărți și cuprinse în acest volum, au o documentare lipsită de superficialitate, atenția cuvenită fiind marcată prin specificarea bibliografiei sau siteografie (cercetare online), fapt ce confirmă seriozitatea și înțelepciunea unui act de creație și critică literară.

Cu această carte, Dorina Rodu îmi confirmă încrederea și speranța că am alături un om încrezător în forțele sale, un talent înnăscut nu departe de marile personalități ale acestor locuri, din nordul Moldovei și cred într-o colaborare consistentă, pentru a da noi trepte de valori editurii Agata și publicației de cultură și educație Luceafărul.
Așa cum o cunosc, Dorina nu se va opri cândva din a-și valorifica talentul, muncind să acumuleze noi informații pentru bagajul de cultură, atât de important în munca unui om de litere și, așa, vom acoperi un gol în spațiul cultural al literaturii botoșănene, cel al criticii literare.
Ion Istrate,
Botoșani, 15 nov. 2018



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

5 comentarii la acestă însemnare

  1. Nicolae Iosub spune:

    Felicitari pentru carte!

  2. Dorina Rodu spune:

    Vă mulțumesc, domnule Nicolae Iosub!

  3. Daniela Pătrașcu spune:

    Sincere felicitări!!!

  4. Dorina Rodu spune:

    Mulțumesc, dna. Daniela!!!

  5. D.M.Gaftoneanu spune:

    …Aprecieri sincere şi felicitări pentru ceea ce faceți!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania