Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Editorial. Cărucior cu scoarțe (corlate)

Vasile LEFTER

         

                                                   Cărucior cu scoarțe (corlate)

      Nu este român care să nu fi introdus măcar o dată o fisă în clasicul cărucior comercial, în care unii inconștienți își plimbă și copiii, încălcând reguli elementare de igienă.  Șefii marilor magazine adoptă o privire de bovină nevaccinată, prefăcându-se că nu văd. Păi nu avea dreptate fabulistul? Cei mici îi vor imita pe cei mari doar peste câțiva ani. De fapt, boul nu este decât un vițel adult. Poetic sună astfel: „Așa e soarta boului, vițel adult/ La poarta noului să stea nițel mai mult.”

       Cine vrea să cunoască un popor cu adevărat trebuie să-l urmărească în momente critice ale existenței sale: războaie, molime, cataclisme. 

      Popoarele educate se comportă solidar, respectă regulile, își înving lăcomia și își unesc forțele spre a supraviețui.  Sunt românii un asemenea popor? Nici vorbă.

      Nu ducem lipsă de legi. Ducem lipsă de educație națională. Dacă la noi nu ar fi nici un fel de coerciție, în câțiva ani devenim o gloată, în care supraviețuiește cel mai tare

      Zilele acestea am urmărit mai atent reacția semenilor la măsurile excepționale legiferate de Guvern. Inclusiv strângerea stângace a pistoalelor mitralieră la piept. Atmosferă de Kafca! Condamnarea la locul de domiciliu a vârstnicilor trecuți de 65 de ani e prinsă aproximativ și în codul penal. Singurul care face ordine este virusul. Nu alege decesele în funcție de vârstă.  Lovește în stânga și în dreapta. CONDAMNAȚI PRIN AREST LA DOMICILIU, CU O PAUZĂ PENTRU BĂUT APĂ. SUNT DOAR CEI DE PESTE 65 DE ANI!

 Când vine ora 11, aleargă spre magazine,cam mult spus aleargă, pentru a face o mică aprovizionare. Majoritatea sunt oameni cu judecată, fără bani mulți. Pun în coș o pâine, o sticlă de lapte, o pungă de făină. Păstrând bani și pentru „compensate! Acești „asistați sociali”, cum îi numea Băsescu, au început să-i enerveze pe unii hârciogi ,care adună tot de pe rafturi, fără să le pese de alții. Am văzut cărucioare încărcate peste nivelul pentru care au fost proiectate. Ați putea zice că nu e nimic rău în asta. Oamenii au bani și-i pot cheltui cum vor. Dar după ce banii se subțiază ce fac?

Unii vor pune în aplicare planul B: speculă, învârteli, ciupeli, spargeri. Poliția va fi pe străzi și nu va putea păzi proprietatea trâmbițată de Constituție.

Mai e ceva de spus și despre Protecția consumatorului. A mers cineva cu un mercurial de la marile magazine în Piața Moldovei? Se verifică proveniența produselor comercializate la tarabe?

Ei bine , aceste cărucioare supraîncărcate văzute în marile magazine sunt sursa tarabelor în proporție considerabilă. Uneori, prețul produsului de pe tarabă este dublu, poate chiar triplu, față de costurile din magazinele cu acte în regulă.

         Ce ar fi de făcut? Marile lanț de magazine alimentare să comande cărucioare mai mari, ca să nu mai piardă cumpărătorii marfa pe drum. Dacă investiția e prea costisitoare, pot apela după tradiția carelor cu boi la scoarțe sau înălțătoare. Țăranul român își dubla capacitatea carului pentru transport prin adăugarea unor scânduri. Scoarți sau corlate e același lucru. Trebuie să vii în întâmpinarea cumpăritorilor entuziaști. Entuziasmul de depozitar de produse alimentare le va trece. Îi așteaptă lanurile strămoșești. Nu vor câștiga ca în afară Problema rămâne deschisă, dar vor simți sufletul satului românesc și vor înțelege, în sfârșit, că„ veșnicia s-a născut la sat.”

        Scrisul meu e întotdeauna pentru voi, dragi români, care uneori vă comportați ca niște copii cărora li s-a luat jucăria. Treziți-vă! Nu fiți Hârciogi! Fiți urmași demni ai lui Decebal și Traian!

                              

                                                                                                                                     



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania