Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

EMINESCU LA RADAUTI, dupa 139 de ani

EMINESCU LA RADAUTI, dupa 139 de ani

Se ştie că Eminescu şi-a purtat paşii prin Rădăuti, spre Serbările de la Putna tot într-un august 1871, când s-a întâlnit cu Ciprian Porumbescu şi avea ca prieten pe Samuil Isopescu din Costişa. În zilele noastre tot un costişean, Ioan Filipciuc, este un recunoscut şi neobosit eminescolog.

Chemaţi de anii cei mai frumoşi, anii de liceu cu farmecul vârstei şi lumina speranţelor, pe 28 august curent, absolvenţi ai Şcolii Medii Tehnice Financiare Mixte Rădăuti, din 5 promoţii (1951-1955), s-au întâlnit la Colegiul National ,,Eudoxiu Hurmuzachi”, stăpâniţi de romantica retrăire.

Din programul întâlnirii, de care s-a ocupat, în mod special, domnul Puha Vasile, un număr surpriză a fost vemisajul expoziţiei de numismatică ,,Mihai Eminescu”, expozant fiind colecţionarul Gavril Lavric, costişean, absolvent al promoţiei din 1954.
La Muzeul de Etnografie ,,Samuil şi Eugenia Ioneţ” a fost pentru prima dată gazduită o expoziţie de numismatică, care va rămâne deschisă până pe 20 septembrie.
Sunt expuse un număr de peste 80 de medalii, dar şi plachete, insigne, bancnote precum şi platouri decorative, toate cu efigia poetului Mihai Eminescu.
Atenţia vizitatorilor este reţinută de bustul de marmură al poetului cu tricolor şi de un număr de volume ale autorilor: Acad. Dimitrie Vatamaniuc, Prof.Dr. Ioan Filipciuc, Prof. Dr. Niculai Georgescu, Prof .Dr. Ioan Iliescu, Prof. Univ. Dr. Maria Dogaru. Conf.Univ. Constantin Malinaş, Prof. Univ. George Munteanu, Colonel (r.) Ioan Dogaru, Prof. Theodor Balan, Elena Condrei şi Mihai Comaci.;

La intrare sunt expuse panouri cu fotografii, ilustrate, plicuri şi mărci poşale, toate legate de subiect.
Vizitatorii sunt întâmpinaţi de trei tablouri mari, din care unul realizat prin ţesătura, cu chipul expresiv al poetului.
Cea mai veche medalie este cea din 1909 scoasă de un grup de intelectuali din Galati, la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui M. Eminescu. Iar cea mai recentă piesa este medalia ,,Teiul de argint” emisă de Editura Geea Botoşani la Comemorarea a 121 de ani a poetului.

La vemisajul expoziţiei a fost prezent Preşedintele Secţiei Suceava a Societăţii Numismatice Române, Dr. Ioan Costea şi Col(r.) Ioan Siminiceanu, Preşedintele Secţiei din Botoşani. Dl. Dr. Ioan Costea a înmânat, cu acest prilej, Diploma aniversară la împlinirea vârstei de 75 de ani, pentru intreaga activitate depusa in cadrul Sectiei Suceava, domnului Gavril Lavric.
Domnul Dr. Ioan Costea a surprins grupul de participanţi prin poezia, creaţie proprie, ,,Nu plânge Eminescu”. Muzeografii instituţiei rădăuţene, Doamna Postolache şi Domnul Costel Ovidiu Foca au susţinut cu tot interesul aceasta acţiune, care demonstreaza că rădăuţenii sunt fii din ,,dulcea Bucovina” a poetului Mihai Eminescu.
Gura Humorului,28.08.2010Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5