Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

DE ZIUA POETULUI

DE ZIUA POETULUI
Autor, Gheorghe LAZĂR
Prof. Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Hmorului

001 [1280x768]„Eminescu nestins” este intitulată expoziţia de numismatică dedicată celui mai drag poet român, Mihai Eminescu, deschisă la „Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina”, Gura Humorului. Alături de concetăţenii mei, am trăit o surpriză deosebită la vernisajul din 13.01 a.c., aflând lucruri noi din istoria culturii noastre, consemnate în documente de metal, de această dată.
Sub egida Primăriei şi a Muzeului, Humoreanul Gavril Lavric, numismat împătimit, a expus în colecţia personală o adevărată comoară, privind personalitatea lui Mihai Eminescu. Un număr de 164 de medalii, plachete şi insigne cu chipul Poetului, portrete şi fotografii, albume şi cărţi cu subiecte de numismatică au concentrat atenţia unui număr însemnat de vizitatori, pe un discret fond muzical de versuri eminesciene.
002 [1280x768]În expoziţie, albumele de numismatic ale autorilor: Elena Condrei, directoarea Editurii Geea din Botoşani, Cornaci Mihai de la Biblioteca judeţeană „Mihai Eminescu” – Botoşani, ale regretatului col. (r.) Ioan Dogaru, Bucureşti şi eminescologul profesor dr. Ioan Filipciuc, constituie un capital de carte documentară deosebită. Un număr de 27 de diplome primite de d-l Lavric Gavril în urma participării cu exponate reprezentându-l pe Mihai Eminescu şi Ştefan cel Mare şi Sfânt la diferite expoziţii judeţene şi naţionale, de grup şi personale, sunt dovada unei pasiuni durabile, atât pentru creaţia eminesciană, cât şi pentru istorie.
La vernisaj au fost prezenţi, din Botoşanii lui Eminescu, numismaţii col. (r.) Siminiceanu Ioan, preşedinte al Secţiei Societăţii Numismatice Române şi dl. Cornaci Mihai , secretarul secţiei, care ne-a oferit o adevărată lecţie în domeniu şi un elogiu adus Poetului.
În expoziţie poate fi văzută prima medalie ce s-a emis în 1909, la 20 de ani de la moartea poetului şi toate cele ce au urmat, până la cea mai recentă medalie din 1 dec. 2011, editată de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” – Botoşani.
Fiindcă expoziţia va rămâne deschisă toată luna ianuarie, vizitatorii au posibilitatea a se opri cu sufletul şi cu mintea la poetul Mihai Eminescu „un sfânt al culturii şi spiritualităţii noastre ortodoxe româneşti” cum l-a definit recent, Părintele Stareţ Melchisedec de la Putna.
Din 2010, ziua de 15 ianuarie a devenit „Ziua Culturii Naţionale”. Şi cu acest prilej Muzeul humorean s-a dovedit instituţia noastră de suflet, care ne oferă zile de plăcut răgaz şi comunicare.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania