Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Enciclopedia de cultură națională “Istorii, comentarii, miscelanea “ a ajuns la numărul 56

De câțiva ani primesc, cu autograf și dedicație, de la scriitorul și publicistul ieșan Ion N.Oprea  volumele intitulate “Istorii, comentarii, miscelanea “, apărute, periodic, la Editura Armonii Culturale, în condiții grafice de excepție. Coperta este realizată de editor și pe a doua copertă se află un fragment din interviul luat de Dorina Rodu lui Ion Istrate în revista Luceafărul din 12 mai 2022, în care ctitorul de publicații și scriitorul din Botoșani amintește  pe scriitorii care colaborează frecvent la revista pe care o conduce: Ion N. Oprea, Cosmina Marcela Oltean, dr. Teona Scopos, Vasile Filip, clujenii- Al. Florin Țene, Titina Nica Țene, dr.Ionuț Țene, ardelenii-Ioan Vasiu, bistrițenii-Mircea Daroși, Vasile Găurean, bucureștenii-Tudor Petcu, Ionel Novac, Constantin Nițu, Mihai Maxim, Dragoș Niculescu, vrâncenii-Vasile Lefter, Eliza Lefter, Buzău-Ioan Grădinaru,  și, cei din diaspora, Canada- Lia Ruse, Franța-Ionuț Caragea, Italia-Magdalena Bădărău, Spania- Cezar Viziniuck etc.

Volumul de 453 de pagini, având îndemnul “Citește și dă mai departe! “, este structurat în VI capitole, intitulate:”…proști și inculții la putere și în ciuda tuturor legilor economice firești și tuturor regulilor politice le fac proștii, ca niște ignoranți ce se află.“, în cadrul căruia sunt cuprinse  20 de articole și eseuri semnate de tot atâția autori, “ II-Minți sclipitoare“, având  eseuri, “ semnate  de Samuel reshevsky, Ion N. Oprea despre un elev care îl caracterizează “minte sclipitoare “, un text despre Daniela Rusu, Martha Eșanu.  Vasile Vasile Ghica și Dorel Chiș.

Capitolul III  se deschide cu “Meandre” de Radu Nicolae Dobrescu și Elena Buică-Buni, din Canada. care scrie un reportaj despre mitul Niagara.

Sub semnul întrebării sunt puse subiectele literare în capitolul IV. Nicolas Dima analizează războiul din Ucraina, Constantin Nițu face similitudini dintre războiul din America, explicat plastic într-un aforism de Mark Twain, Rusia și Ucraina. Maria Diana Popescu, o jurnalistă cu multă experiență și talent analizează tragediile și vrăjile politice made în Statele Unite ale Americii.

Hai la literatură-literatură ne îndeamnă autorul în capitolul V. Aici descoperim eseuri, articole, analize cronici, semnate, sau despre: de Paula Romanescu, Ben Todică, Victor Ravin,, Traian Nistriuc-Ivanciu, Teona Scopos, Viorica Ispir,  Vasile Filip din Iași, Aurora Sârbu,  Mihai Ghiur din București, nume ce-mi amintește de regretatul fost coleg de facultate, poetul Ioan Ghiur Pauleana din Maramureș, Marin Ifrim, un alt talent urcat la Cer, Manuela Carmen Buică-Șerban din Canada, Cornel Văleanu, Dr.Virgil Răzeșu, Nichifor Crainic, Marinela Belu-Capșa din Rm.Vâlcea, Marian Malciu, Vasile Fetescu,  Ion Istrate semnează o prefață, Ileana Vulpescu, Karina Sainz Borgo, Etienn Kern, Dinu Flămând, Henrik Ibsen, și Eugen Ionesco.

In Capitolul VI  George Mandicescu din Pitești  și Valentina Lupu din Vaslui ne îndeamnă să glumim.

Volumul, destul de consistent, se încheie cu rubricile:”De același autor , În colaborare“,  “Referințe critice“(În care nu mă regăsesc cu toate că am scris despre cărțile domnului Ion N.Oprea. ),și ”Prefețe și postfețe “.

Cele 56 de volume, semnate de scriitorul și jurnalistul Ion N.Oprea  formează un evantai a unei istorii a culturii naționale contemporană, pentru care îi aducem, din toată inima, aprecierea noastră.

Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania