Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O istorie a culturii în 46 de volume

Primit pentru publicare: 4 Febr. 2022
Autor: Alexandru Florin ȚENE
Editor: Ion Istrate
© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Inițiativa scriitorului Ion N.Oprea de a aduna între coperțile unor antologii intitulate “ Istorii, comentarii, miscellanea (Citește și dă mai departe! )“, amintindu-mi de renumita revistă “Viața românească “, de pe timpul lui Garabet Ibrăileanu, majoritatea apărute la prestigioasa editură “Armonii Culturale” , este o întreprindere salutară,  contribuind la jalonarea graniței culturii române contemporane.

Volumul 46, are un motto cu patru clarviziuni ale  lui Nicolae Steinhardt, Paris 1937. De ce patru? Fiindcă cifra 4 este un număr al existenţei, este un număr care conectează mintea şi trupul şi le aduce în armonie împreună. El simbolizează siguranţa şi securitatea casei, nevoia de stabilitate a familiei şi încrederea în valori şi principii puternice. Încă din vremuri străvechi, cifra 4 a fost asociată cu misterul vieţii şi cu ideea de continuitate. Nu degeaba există 4 anotimpuri, 4 puncte cardinale, 4 elemente ale naturii. Toate acestea sunt deopotrivă cele mai importante caracteristici ale acestei. Numărul 4 poate fi un semn că îngerii tăi păzitori te iubesc, îţi oferă protecţie, dragoste, suport şi tot ce ai nevoie pentru a-ţi atinge obiectivele. Atunci când gândeşti pozitiv, eşti o fire deschisă şi te adaptezi cu uşurinţă situaţiilor noi, Universul te răsplăteşte cu moment inedite, pe care nu le poţi uita vreodată. După ce te-ai lămurit cu semnificaţia cifrei 4, a venit momentul să observi şi dacă ea apare în forma sa dublată. În caz că vezi des numărul 44 sau ţi se întâmplă să ai o anumită stare, înseamnî că nu eşti singură. Spiritul tău protector te veghează şi îţi arată drumul cel bun. El te va îndruma spre cele mai bune decizii, te va apăra de pericole şi nenorociri şi îţi va da un imbold să acţionezi la momentul şi timpul potrivit. Mesajul din spatele numărului 444 reflectă faptul că nu ai de ce să îţi fie teamă. Lucrurile la care ai muncit foarte mult vor începe să dea roade şi să îţi aducă numai beneficii. Eşti o fire curajoasă, puternică, ce ştie să reacţioneze chiar şi în situaţiile limită. E drept că acest număr nu îţi iese des în cale, însă există şi acea probabilitate să îl întâlneşti. Asta înseamnă că te-ai născut cu o menire specială în lume, aceea de a-i vindeca pe bolnavi şi a-i ajuta pe săraci. Drumul tău este strâns legat de al oamenilor neajutoraţi, al celor care îşi lasă soarta în mâinile tale. E posibil ca la sfârşitul vieţii să devii martirizată pentru acţiunile tale considerate sfânte.

Această antologie  avându-l coordonator pe scriitorul Ion N.Oprea stă sub semnul cifrei patru, având patru capitole, ultimul fiind pagini substanțiale cu activitatea de scriitor pe o perioadă de-o viață.

Generozitatea scriitorului ieșan constă prin faptul că în cele 46 de  antologii a promovat oameni de cultură, de știință, dascăli care și-au dăruit cunoștiințele învățăceilor, totul cu scopul de a rămâne pentru posteritate.

În volumul de care facem vorbire sunt cuprinse în capitolul I, nume precum: Mihai Batog Bujeniță, Elena Petriman, Marinela Bela-Capșa, conf.univ.dr.Doina Butiurca, Florin Lăzărescu, Constantin Nițu, Dr.Virgil Răzeșu, care semnează studii, amintiri și lucrări literare deosebite.

Capitolul II, cu genereozitate,  adăpostește lucrările altor nume care fac istorie în Patria Limbii Române: Nicolae Dabija, Cristian Rizea,  Dr. Teona Scopos, Luca Bejenaru, Traian Nistiriuc- Ivanciu,  Corneliu Văleanu, Aurora Sârbu, Ioan Grămadă, Viorica Ispir,  Vasile Filip, Mihai Ghiur, personalități ale căror idei fac istorie în cultura română.

În capitolul III, având subtitlul “Cu zâmbete și nu numai “,  Ion N. Oprea, prin generozitatea domniei sale, promovează glume din umorul englezesc semnate de George Mandicescu din Ploiești. În acest capitol mai descoperim semnăturile Paulei Romanescu, al lui Valentina Lupu din Vaslui și imagini, inclusiv caricaturi sugerând caractere și atitudini omenești.

Cartea se încheie cu un calup de subcapitole: “De același autor “, “În colaborare “ ,“ Referințe critice”, “Prefețe și postfețe “, în care facem cunoștiință cu personalitatea harnicului scriitor Ion N.Oprea care a publicat 138 de cărți și 11 în colaborare.

Personalitatea scriitorului Ion N. Oprea se dezvăluie tocmai prin  prisma operei sale. Mă refer strict la scriitor ,nu la omul în sine. Scriitorul de opere se raportează la ceea ce a scris, la moștenirea culturală pe care o oferă unui popor. Omul se raportează la viața cotidiană la fel ca orice muritor.
Personalitatea scriitorului o găsim printre personajele operei ,eroii cărtilor iubesc, urăsc,suferă ,sunt geniali sau oameni obișnuiti ,se tem,sunt curajoși ,sunt onești sau duplicitari. Interesant este faptul ca în eroii cărtilor ne regăsim putin câte putin pe fiecare dintre noi.Ion N.Oprea a creat o lume și a promovat o generație de personalități culturale, scriitoricești și științifice.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania