Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Eseu cu 07.07.07

Ce timpuri frumoase trǎim: am prins ultima aliniere a planetelor, succesiunea calendaristicǎ a cifrelor Diavolului (06.06.06) şi, nu de mult, minunea succesivǎ a trei de 7 (07.07.07). De peste 2207 ani, omenirea s-a „minunat” doar de existenţa a 7 minuni ale Lumii, rod al inteligenţei şi muncii creatorilor pǎmânteni: Templul lui Artemis de la Efes (1), Grǎdinile suspendate din Babilon (2), Mausoleul din Halicarnas (3), Colosul din Rhodos (4), Farul din Alexandria (5), Statuia lui Zeus din Olimp (6), Piramida lui Keops din Egipt (7). Dintre ele, doar piramida a sfidat 22 de secole, celelalte fiind darâmate de Timp, dar mai ales, iertat fie-mi calamburul ieftin, de tâmpiţi (nǎvǎlitori, cǎutǎtori de comori,         autohtoni ignoranţi). Când prodigioasa minte umanǎ a creat atâtea opere formidabile (mereu intercalate de rǎzboaie ale vanitǎţii), ar fi nedrept ca mapamondul sǎ aibǎ un singur reper palpabil al inspiraţiei ei de vârf: piramida lui Keops, socotitǎ centrul Lumii.
În ciuda protestelor conservatoare ale UNESCO, în Portugalia, o comisie, neîndoios luminatǎ, a propus contemporanilor „noile 7 minuni ale Lumii”. Atenţie, nu ignorându-le pe primele 7, ci lansând o serie de 7 (îndrǎznesc a pronostica şi aceasta repetabilǎ, datǎ fiind acceleraţia incredibilǎ a progresului pe planeta albastrǎ). La început au fost 77 de propuneri, din care s-au reţinut, la un moment dat, 21 (07+07+07), iar dupǎ, un referendum „mondialist”, în prezenţa a peste 1,6 miliarde telespectatori, ceremonie comparabilǎ cu deschiderea / închiderea Jocurilor Olimpice  s-au proclamat cele 7 noi minuni ale Lumii. Iatǎ-le: Marele Zid Chinezesc (1), Mausoleul Taj Mahal din India (2), Cetatea Petra din Iordania (3), Statuia Christos Mântuitorul din Rio de Janeiro (4), Ruinele incaşe de la Machu Pichu din Peru (5), Cetatea Maya de la Chichen-Itza din Mexic (6), Colloseum-ul din Roma (7). Printre propuneri, au mai figurat: Opera din Sydney, Turnul Eiffel, Hotelul Burj Al Aral din Dubai, Golden Gate Bridge din San Francisco, Noul Wembley. Şi românii ar fi putut mǎcar sǎ-şi nominalizeze minunile, întru-totul comparabile cu monumentele propuse sau alese. Ce ziceţi de Tripticul brâncuşian de la Târgu Jiu, Peştera Sfântului Andrei din Dobrogea, Salba de mǎnǎstiri din nordul Moldovei, Muzeul satului din Bucureşti, Casa Parlamentului, Castelul Haşdeu din Câmpina sau Transfǎgǎrǎşanul?
Cum logodna minunilor cu Timpul s-a dovedit atât de trainicǎ, la 07.07.07, zeci de mii de cupluri au decis sǎ se uneascǎ în faţa lui Dumnezeu în acea zi socotitǎ norocoasǎ. Admiţând cǎ la porţile Orientului totul se ia „a la legère”, sǎ închei eseul într-o notǎ de umor amar, pomenind de cele „7 minunǎţii” de pe vremea lui nea Nicu: toatǎ lumea avea de lucru (1); deşi toatǎ lumea avea de lucru, nimeni nu se spetea muncind (2); deşi nimeni nu se omora cu munca, planul se fǎcea 100% (3); deşi planul se fǎcea 100%, nu puteai cumpǎra mai nimic (4); deşi nu gǎseai de cumpǎrat, lumea avea de toate (5); deşi lumea avea de toate, mai toţi furau (6); deşi mai toţi furau, niciodatǎ nu lipsea nimic (7).
De asemenea perfecţiune, aducând a perpetuum mobile, cum sǎ nu te minunezi?

Cezar Vasilescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania