ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 21 Mai 2018
Text : Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Foto: MNaR
Publicat: 22 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul
După expoziţia-medalion Florile lui Luchian, dedicată împlinirii a 100 de ani de la moartea pictorului, MNaR prezintă o nouă expoziţie Luchian axată exlusiv pe grafica acestuia, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea artistului. În expoziţia care s-a deschis chiar în Noaptea Muzeelor, denumită Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti, sunt expuse peste 90 de lucrări de grafică, din care 14 au fost împrumutate de la Muzeul Colecţiilor de Artă, iar restul sunt din patrimonial Muzeului Naţional de Artă al României. Curator al acestei expoziţii este Elena Olariu. Lucrarile în cărbune pe hârtie, acuarelele pe pânză sau hârtie, pastelurile care l-au consacrat ori grafica în creion de plumb pe hartie Gillot, toate acestea sunt tehnici grafice experimentate de Ştefan Luchian pe parcursul scurtei sale existenţe, iar lucrările selectate ni-l prezintă pe acesta ca pe un artist modern, conectat la lumea europeană a vremii sale.
Expoziţia reconstituie cronologic contribuţia lui Luchian la dezvoltarea graficii autohtone într-o perioadă de descoperire şi definire a modernităţii româneşti. Unele lucrări expuse acum sunt rar scoase din depozit din motive de siguranţă pentru că unele, precum pastelurile, sunt foarte fragile. Pentru public, această expoziţie este aşadar o ocazie rară de a intra în contact cu unele dintre operele marelui artist, este ca o vizită în atelierul lui Luchian, după cum declara curatorul. În expoziţie apare şi celebra copertă a primului număr al revistei societăţii Ileana (pe care Luchian a fondat-o), realizată sub influenţa Jugendstil-ului, precum şi o serie de pasteluri şi acuarele care pregătesc unele dintre cele mai populare lucrări ale artistului. Un loc aparte în cadrul expoziţiei îl ocupă pastelurile sale pline de vigoare cromatică şi spontaneitate şi autoportretele, atât de expresive.
Expoziţia poate fi vizitată până în luna septembrie, iar în viitorul apropiat se va publica şi prezenta public un album cu operele expuse, după cum anunţau organizatorii.
Surse: www.mnar.arts.ro; https://www.agerpres.ro,
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania