Primit pentru publicare: 11 Nov. 2021
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Foto: Muzeul Nicolae Minovici / MMB
Editor: Ion ISTRATE
© Cosmina Marcela Oltean, ©Muzeul Nicolae Minovici / MMB, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
La Muzeul de artă populară Dr. Nicolae Minovici din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) se poate vizita în continuare expoziția „100%.RO – Prejudecăţi” (23 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022), un proiect aparte al creatorului de modă francez Philippe Guilet, ce reprezintă și o noutate în activitatea muzeală şi expoziţională din România. Muzeul a anunțat recent decizia prin care proiectul își prelungește termenul de expunere până anul viitor. Expoziția propune un mod inedit de raportare la cultura noastră tradițională, reflectată în viziunea unui artist străin care a ajuns să iubească sincer România, o interpretare a artei și a tradițiilor transpusă în creații vestimentare ce întră în raport vizual și conceptual cu cadrul și piesele din patrimoniul Muzeului Nicolae Minovici. Astfel tradiționalul se îmbină cu o viziune novatoare, iar rezultatul este într-adevăr deosebit.
“România va ajunge acolo unde merită, prin valoarea ei, prin ceea ce vezi aici, pe umeraşele din jurul meu. Trebuie doar ca lumea s-o descopere.”
Philippe Guilet
Proiectul „100%.RO” debuta la finalul anului 2011 cu prezentarea colecției întâi la București, apoi la Paris, urmată de o itinerare la nivel mondial. Într-un interviu de atunci designerul afirma că nu este de acord cu sarcasmul cu care se vorbește despre România în Franța, subliniind că adevărata Românie este cea reflectată de cultură și în special de arta populară. Prin acest proiect, Guilet urcă pe marile podiumuri de modă creații originale care prezintă elemente trecute print-un proces subiectiv de interpretare, dar care păstrează esența culturii tradiționale românești, subliniinu-i potențialul estetic și autenticitatea.
“Creatorul de modă francez Philippe Guilet a colaborat cu numeroși meșteri români pentru a realiza în 2011 colecția 100%.RO – Prejudecăți. Înlăturând orice prejudecăți legate de cultura românească, Guilet a creat o colecție vestimentară menită să pună în valoare creația actuală și tradiția artizanală. Așa cum o serie de specialiști lucrează pentru a produce piese deosebite haute couture, în același fel o echipă de meșteri populari și artizani, alături de tineri designeri, au lucrat sub atenta orchestrație a lui Guilet. Sursele creaței au depășit sfera costumului popular, colecția-experiment lăsându-se inspirată de veselia românilor, de zgomotul războiului de țesut, sau de diverse obiecte ale cutumelor noastre, precum oul încondeiat de Paște”, aflăm de la muzeografa Mădălina Manolache (Muzeul Nicolae Minovici, MMB).
“Colecția „100%.RO” este expusă într-un cadru inedit, dialogând cu exponatele Vilei cu clopoței, o vilă devenită muzeu (…). Sensibil la atmosfera culturală a epocii, marcată de căutările stilului național în artele decorative și vizuale, Nicolae Minovici a pus bazele unei colecții aparte de textile tradiționale și de piese de podoabă, ouă pascale și icoane vechi, ceramică și mobilier. La fel ca Minovici, Philippe Guilet a călătorit în țară pentru a descoperi tradiții, locuri și pentru a înțelege sensibilitatea creatoare transpusă material în diverse obiecte – cu scopul de a pune în valoare creația locală”, a continuat muzeografa.
„Vocația de peregrin și spiritul curios m-au făcut să descopăr în această țară talente adevărate care nu cer decât să se poată exprima în limbajul lor cel mai bun, în acel <<savoir faire>>…”, afirma creatorul de modă. Motivația lui Guilet și a echipei implicate în proiect a prins contur în jurul ideii de valorizare a trecutului culturii românești prin menținerea activă a producției tradiționale.
“Între ținute nu veți găsi iile și șorțurile țărăncuței, ci obiecte vestimentare de factură occidentală, care sunt inspirate profund de tehnici de creație și decorațiune practicate până azi în România. Rochii cu mărgele, care amintesc de zgărdanele bucovinene, ținute care amintesc de portul schileresc, sau ținuta șindriliană sunt o parte din ținutele spectaculoase pe care vizitatorii muzeului le vor putea admira. O rochie cu motive solare reiterează însemnele astrale care se regăsesc în expoziția permanentă, atât pe pereți, cât și pe obiecte. Referirile la Bucureștiul actual nu sunt nici ele evitate, dovadă fiind ținuta Bucureștinei, realizată din fire de cablu. Sfârșitul oricărei colecții este marcat în mod tradițional de apariția rochiei de Mireasă, pe care o puteți întâlni în Camera fetei din Muzeul Minovici, imaginată ca o cameră dedicată zestrei tinerei soții”, ne mai explică Mădălina. Expoziția deschisă pe 23 aprilie 2021 așteaptă vizitatori până în data de 30 aprilie 2022.
Philippe Guilet lăsa în urmă Parisul și se muta la București în 2007, când a preluat directoratul cultural al Ambasadei Franței în România. De atunci s-a dedicat descoperirii și cercetării culturii populare românești, în care a găsit inspirație și dorința de a o face cunoscută întregii lumi. A căutat artizani și meșteri populari în toată țara, iar prima sa oprire a fost în Maramureș. Uimit de munca lor, își face o misiune din a nu lăsa aceste valori să se piardă. Deși a călătorit peste tot în lume, colaborând cu cei mai importanți designeri, pare că abia în satul românesc și-n munca artizanilor români a găsit acel ceva mult căutat.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania