Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.2 (146), Februarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 07 Febr. 2021
Autor: Ionuț ȚENE, Cluj – Napoca, membru al UZPR
Publicat: 07 Febr. 2021
© Ionuț Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Extremismul nu ține cont de etnie, religie sau rasă! Atacul asupra reprezentanței BOR de la Ierusalim!
Recentul atac extremist asupra reprezentanței BOR de la Ierusalism dovedește că radicalismul nu are etnie, religie sau rasă. Nu există etnii sau religii tolerante sau intolerante, iar rasismul nu ține doar de culoarea pielii. Extremismul este o plagă care, din păcate, acționează mai mult sau mai puțin în sânul tuturor popoarelor, religiilor sau raselor. De aceea, atacul nefericit de către un extremist israelian religios asupra unui lăcaș de cult al românilor ortodocși a produs consternare și indignare, nu numai în BOR sau la creștinii ortodocși, ci și în rândurile autorităților îngrijorate de la Tel Aviv. Un extremist a atacat Biserica Română din Ierusalim, în cartierul Musrara, unde a fost surprins de camerele de supraveghere. Oficialii au spus că acesta a fost un act terorist. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum extremistul israelian a încercat să spargă ușa Bisericii, folosind un bolovan. Bărbatul a intenționat să dea jos emblema Patriarhiei Române și a îndoit crucea. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a transmis imediat opiniei publice că acesta a fost un ”act terorist”. În plus, oficialii Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului susțin că atacurile extremiștilor israelieni asupra lăcaşurilor de cult sunt în creștere. Aceștia au criticat eșecul autorităților de a pune capăt acestor incidente și au menționat că tolerarea acestor cazuri nu va face decât să alimenteze conflictul. Mai mult, Patriarhia Română a reacționat imediat, deoarece în pelerinii români sunt cel mai numeros grup de turiști religioși din Țara Sfântă, care aduce multe devize și prosperitate turismului local.
Patriarhia Română a considerat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, că vandalizarea bisericii sale ”act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii”. Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice. La întrebarea „Cum să lecuiești un fanatic?” a răspuns magistral chiar unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Israel, Amos Oz. Într-o societate care prețuiește înțelept respectul pentru alteritate, lectura și rugăciunea ne vor ajuta totdeauna să-l înțelegem mai bine pe celălalt, iar cultura dialogului va fi mereu semnul maturității și al aristocrației de tip moral.”, este mesajul Patriarhiei Române față de incidentul de la Ierusalim. Ambasadorul Israelului la București a reacționat rapid, fiind un om inteligent și care afirmă că este un prieten al românilor, a înțeles imediat semnificația periculoasă a atacului extremistului religios israelian, ce putea duce la periclitarea unor relații speciale dintre România și Israel, cu atât mai mult cu cât în Țara Sfântă trăiește al doilea grup ca număr de evrei proveniți din România, care sunt un pod al prieteniei între cele două popoare. Ambasadorul Israelului la București, Excelența Sa David Saranga, i-a scris Patriarhului Daniel pentru a-și exprima consternarea în urma atacului asupra unei biserici din Ierusalim care aparține de Patriarhia Română. „Preafericirea Voastră, În numele meu și al guvernului israelian îmi exprim consternarea față de atacul îngrozitor comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Condamnăm cu fermitate acest act teribil și vă asigurăm că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți. Autoritățile israeliene vor acoperi pagubele cauzate de acest incident și vor depune toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea Reprezentanței Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim. Astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici de autorități, și nici de societatea israeliană. Vă rog, Preafericirea Voastră, să primiți expresia înaltei mele aprecieri. Cu deosebită considerație, David” a scris ambasadorul israelian.
Ambasadorul Israelului la București a înțeles importanța și prestigiul BOR în țara noastră și pericolul escaladării unui conflict spiritual între cele cele două țări cu relații bune încă din perioada comunistă. Se știe că anumiți extremiști agresează verbal, câteodată, pelerini români ortodocși în vizită la Locurile Sfinte din Ierusalim. Ca de obicei, extrem de tardiv Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat “profunda îngrijorare” faţă de “actul de vandalism” îndreptat împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române (RPR) de la Ierusalim în data de 5 februarie 2021 şi “condamnă ferm” orice comportament violent care are ca ţintă distrugerea, profanarea sau lezarea însemnelor oficiale sau de credinţă, precum şi motivaţiile care stau în spatele acestora”. MAE a rămas prizonieră unui stil diplomatic îmbătrânit și captiv perioadei comuniste de a nu reacționa la timp. Acest incident regretabil de la Ierusalim ne dovedește că extremismul nu este apanajul unei etnii, religii sau al unei rase, ci oricând poate răsări atunci când se lasă garda jos a colaborării, dialogului și prieteniei între popoare și se dezechilibrează balanța înțelegerii și bunului simț, în care se repoziționează condamnări generale privind popoare sau rase, doar victime sau doar opresoare. Pericolul extremist se naște atunci când refuzăm dialogul, înțelegerea și spiritualitatea, când nu încetăm să dăm vina unii pe alții. De cât să ne învinovățim și acuzăm reciproc permanent, mai bine construim noi punți politice, economice, culturale și spirituale pentru pace și înțelegere. Trebuie să privim spre un viitor al colaborării și păcii, să lăsăm ranchiunele trecutului și să facem acum o lume mai bună, trăind în democrație. Toleranța este o asumare a binelui și adevărului revelat pentru fiecare națiune pentru a trăi în comuniunea păcii cu celelalte.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania