Primit pentru publicare: 20 Dec. 2021
Editor: Ion Istrate
© Gheorghe Median, © Florin Prodan, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)
Cu câteva zile în urmă, în spaţiul elegant de la etajul clădirii care adăposteşte Direcţia Judeţeană pentru Cultrură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Botoşani, celebra Casă “Văsescu”, situată pe strada Unirii, a fost vernisată expoziţia personală a pictorului Florin Prodan membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Intitulată “Armonii cromatice”, expoziţia, ca şi cea pe care a deschis-o în luna Iunie, la Iaşi, având un nume apropiat de acesta (“Dialog Cromatic”), este o avizare directă asupra a ceea ce artistul şi-a propus să prezinte admiratorilor săi – creaţii în care culoarea este cea care le dă nota dominantă.
Florin Prodan este recunoscut ca un pictor polivalent, capabil să se exprime la fel de bine în diverse genuri picturale – portret, natură statică, peisaj – dar cel care l-a consacrat şi l-a impus în rândul plasticienilor români contemporani, este peisajul. Tablourile inspirate din natură, din rândul cărora fac parte cele mai multe din expoziţia la care ne referim, pun în evidenţă, fără echivoc, înclinaţia artistului spre impresionism, manieră în care se exprimă cu dezinvoltură.
Peisajele, redând cu predilecţie locuri izolate, departe de traseele străbătute de turişti şi rupte parcă de lume, sunt de o frumuseţe nebănuită, calitate pe care pictorul o pune în valoare, prin îmbinarea cu un talent desăvârşit, a culorilor în care le zugrăveşte. Singur în faţa imaginii pe care alege să o transpună pe pânză, Florin Prodan este un pictor al liniştii, stare pe care o transmite celor care îi contemplă lucrările. Casele, copacii care le înconjoară, apa şi cerul, elemente care sunt aproape nelipsite din peisajele sale, sunt redate în culori luminoase, pastelate, tuşa fină, suprapunerile transparente şi degradeurile rafinate, încântă ochiul, şi transpun privitorul într-o lume a păcii şi armoniei.
Lucrările lui Florin Prodan nu urmăresc spectaculosul, nu au ca obiect lucruri ieşite din comun, ele fiind credem, prin ceea ce redau, o trimitere la spaţiul copilăriei sale şi la imaginile care i-au rămas întipărite în minte. Casele modeste în care trăiau cei mai mulţi dintre locuitorii aşezării, fiecare cu povestea şi întâmplările sale, reprezintă prototipul celor pe care artistul le redă în tablourile lui , iar culorile luminoase în care le îmbracă, sunt expresia bucuriei cu care le păstrează în suflet şi a duioşiei cu care îşi întoarce gândurile asupra lor.
Desigur, nu toate tablourile din expoziţie sunt o ilustrare a spaţiului pe care l-am evocat-o mai sus. Unele dintre ele redau aspecte din zone mai îndepărtate, pe care pictorul le-a străbătut şi care l-au impresionat, dintre acestea, meritând a fi reţinut cel înfăţişând un aspect din Băile Herculane. Ne-am oprit asupra acestuia, nu doar pentru modul remarcabil în care este realizat, ci si pentru semnalul de alarmă pe care îl trage – degradarea uneia dintre cele mai importante staţiuni balneo – climaterice din ţară, aflată cândva, printre cele mai renumite locuri de tratament şi recreere din Europa.
Desigur, din expoziţie nu puteau lipsi florile, în redarea cărora, nota impresionistă este mai mult decât evidentă, ea fiind pusă în evidenţă de culorile pastelate în care sunt pictate, de strălucirea acestora şi de maniera delicată a tuşelor.
Tablourile lui Florin Prodan, dincolo de bucuria estetică pe care o produc, sunt impregnate cu o nedisimulată muzicalitate. Lumina tremurătoare a razelor de soare strecurându-se printre frunzele copacilor şi sclipind în apă, cerul surprins în răsăritul sau apusul soarelui, albul norilor plutind deasupra caselor, roşul acoperişurilor iţindu-se de sub crengile mlădioase ale sălciilor, te trimit cu gândul la muzica lui Chopin sau la liedurile lui Schubert. In aceeaşi notă a trăirilor pe care le provoacă imaginile redate, lucrările lui Florin Prodan sunt încărcate de poezie, amintindu-ţi de creaţiile lui Alecsandri, Eminescu sau Bacovia. Aceste considerente, ne îndreptăţesc să afirmăm că Florin Prodan este o personalitate complexă, fapt ce conferă lucrărilor sale o valoare deosebită şi demonstrează de ce acestea se situează printre preferinţele amatorilor de artă.
Expoziţia, inspirat deschisă într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Botoşanii de altădată, probează faptul că, în ciuda problemelor cu care societatea se confruntă, arta continuă să fie o prezenţă permanentă în cultura românească şi în cea botoşăneană desigur şi nu în ultimul rând, reconfirmă valoarea pictorului Florin Prodan.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania