Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

{fluo immersion} – cea mai recentă expoziție de pictură a artistului Andrei Popa

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.9 (141), Septembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


{fluo immersion} – cea mai recentă expoziție de pictură a artistului Andrei Popa

Primit pentru publicare: 02 Sept. 2020
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN,  redactor șef-adj. revista Luceafărul
Publicat: 05 Sept.  2020

© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

{fluo immersion} – cea mai recentă expoziție de pictură a artistului Andrei Popa

 

Din cea mai recentă călătorie în Brașov m-am ales vizualizarea unor expoziții interesante prezentate în diferite spații – Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie și un spațiu al Universității Transilvania. În cele ce urmează voi vorbi despre expoziția temporară de la Muzeul de Artă Brașov.

{fluo immersion} este o poveste despre culori, lumină și modele geometrice. Subiectul picturilor lui Andrei Popa, prezentat în expoziția {fluo immersion} de la Muzeul de Artă Brașov, România, este „investigarea legăturilor ascunse dintre lumea naturală și arhitectură, prin limbajul comun al geometriei sacre, în efortul de a dezlega secretele organizării materiei ”, așa cum spune artistul în statement-ul artistic.

Lucrând la aceste picturi, artistul și-a găsit inspirația în fascinația naturii și în modelele geometrice pe care multe organisme din natură le ascund. „Natura m-a determinat să studiez și să înțeleg mecanismele funcționării sale și, mai presus de toate, am fost uimit să descopăr modul în care lumina soarelui (și radiația UV) transformă speciile și cum face ca organismele să se dezvolte conform modelelor geometrice”. Artistul este, de asemenea, atras de arhitectură și crede că diferitele construcții pe care oamenii le-au ridicat în diferite epoci au o mare relevanță asupra procesului nostru de evoluție ca specie. „Înțeleg arhitectura ca fiind expresia celor mai nobile aspirații umane. După cum spune, pictorul are o profundă sensibilitate pentru mesajul transmis de acele construcții căzute în decrepitudine și spectacolul fascinant al deconstrucției lor.

În ceea ce privește tehnica artistică utilizată de artist pentru a crea lucrările prezentate în această expoziție, acesta a combinat ulei, culori acrilice și culori fluorescente pe pânză, integrând astfel elementele naturale cu artificialul. Culorile fluorescente, spune artistul, îmbibă picturile cu o dublă identitate vizuală – cea văzută cu ochiul liber, în lumină normală și una ascunsă, prezentată atunci când sunt expuse la lumina UV. În unele dintre lucrări, artistul a adăugat forme geometrice realizate din culori cu particule de fosfor, oferind astfel o a treia identitate atunci când este privită în întuneric, la scurt timp după expunerea la lumină. Fluorescența poate fi interpretată ca un tribut adus luminii solare și ca o aspirație spirituală, în timp ce latura nocturnă a acestei arte poate cuprinde mesaje hermeneutice pentru persistența materiei.

Noutatea picturilor lui Andrei Popa poate proveni din explorarea acestor imagini active, create folosind o tehnică inovatoare ce permite fiecărei picturi să posede identități multiple. Prin această expoziție, artistul a intenționat să ofere privitorului o imersiune în diferite tipuri de lumină – lumina zilei, lumina UV și chiar lipsa luminii când vorbim despre percepția operei de artă, în primul rând. În al doilea rând, artistul prezintă un experiment de percepere a formelor și culorilor prin lumină – emisia și interacțiunea sa cu materia, precum și transmiterea diferitelor impresii prin ochi și nervul optic.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania