Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”

Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”,
semnată Andrei Gamarț, cel mai recent proiect pictural al artistului

Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării…”

 • Lucrările sale sunt pline de magnetism și fascinează de la primul contact vizual. Memoria, lumina și identitatea sunt teme recurente în creațiile lui Andrei Gamarț, iar reacțiile privitorilor sunt mărturie e forței de expresie din pictura artistului basarabean.
 • Lucrarile în ulei, unele de mari dimensiuni, reflectă educația de factură clasică, riguroasă, prin acuratețea cu care redă vizual realitatea, îmbinată însă cu imaginație și subiectivitate, aspecte care în final conturează o manieră picturală proprie. Artistul ne aduce o pictură nouă, de mare impact vizual, rezultată din combinarea unor elemente postimpresioniste și neosuprarealiste.
 • Muzeul de Artă Brașov și Mobius Gallery prezintă noul proiect pictural al artistului Andrei Gamarț, cu titlul „Tot ce ai văzut se va împlini”, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.
 • “Fin observator al fenomenelor și realităților formulate la limita perceptibilului, Gamarț explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina, ca materie primordială. În centrul preocupărilor sale artistice, influențate pe alocuri de filosofia bergsoniană, se află relațiile care se formulează între aceste elemente și felul în care ele sunt sesizate sau, dimpotrivă, omise de către receptorul conștient” – aflăm de la biroul de Comunicare și PR al MAB.
 • Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării, este curgere și împlinire reînnoită, unde vizibilul și invizibilul se succed într-o perpetuă interogare asupra obiectului. Imaginea unui lucru este o neîntreruptă pâlpâire de înfățișări și reflexii, umbre ale gândului ce iau în stăpânire primul obstacol ce le iese în cale, un câmp material al însușirilor disputat între vedere și viziune.
 • Fața ei luminoasă și familiară își are originea într-o lume a umbrelor și a oglinzilor, a planurilor ascunse vederii. Chiar și în lipsa obiectului, imaginea lui ni se arată la fel de vie, căci vederea nu e despre lucruri, e despre felul în care ele trec sau rezistă” – subliniază artistul.
 • “Menită să aducă sens și claritate, imaginea capătă alte valențe în accepțiunea lui Andrei Gamarț, devenind mai degrabă un teritoriu al realităților posibile, al sensurilor posibile peste care însă se așterne constant vălul incertitudinii. Deși mereu aflat în fața noastră și concomitent în noi, adevărul, prin natura sa, ne este etern inaccesibil. Tot ce ne rămâne este senzația de curgere, de transformare, de la o etapă la alta a vârstelor înțelegerii, o transformare care ține de capacitatea noastră de a sonda înțelesurile realității pe care o țesem în jurul nostru” – Alexandra Ardelean.
 • Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2017 și 2023, stabilind astfel premisele unei concluzii cu privire la interogările artistului, exprimate în cele mai recente serii. Astfel, privitorul poate parcurge cronologic itinerariul procesului de creație și a indexului tematic formulat de preocupările artistului din ultimii ani.
 • Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”, deschisă publicului până pe 3 decembrie 2023, reprezintă un efort colaborativ între Muzeul de Artă Brașov, Mobius Gallery și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov de a aduce arta contemporană în centrul atenției și de a sprijini dezvoltarea culturii artistice contemporane la nivel național.
 • Despre artist
 • Andrei Gamarț, născut în 1988 în Republica Moldova, a absolvit în 2004 Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. Operele sale se desfășoară pe mai multe paliere, inclusiv pictură, desen și gravură. În ultimii ani, artistul s-a concentrat pe explorarea relației dintre materie, lumină și memorie. Lucrările sale dezvăluie fragmente dintr-o lume atemporală și spațială, care induc privitorul într-un sentiment bizar de familiaritate, greu de definit.
 • Andrei Gamarț a avut expoziții personale și de grup în București, Chișinău și la nivel internațional. Este, de asemenea, scriitor și poet. Trăiește și lucrează în București.
 • Mobius Gallery ne invită să admirăm și să reflectăm privind în detaliu pictura complexă a lui Amdrei Gamaț. Accesați – https://website-mobiusgallery.artlogic.net/exhibitions/69-tot-ce-ai-vazut-se-va-implini-andrei-gamart/ 

Cosmina Marcela OLTEAN
Date și foto, MABAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania