Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Frumusețea unității fundamentală de exprimare la Mihaela CD

Scriitoarea polivalentă Mihaela CD în prezenta carte metamorfozează multiplele înțelesuri ale cuvântului printr-un transfer, făcându-ne să pricepem polivalența evantaiului de culori prin simțuri olfactive.


  • Buchetul de eseuri din această carte, cuprinse în ”Capitolul I” abordează diferite teme, fiindcă eul scriitoarei vibrează și simte profunzimea întâmplărilor . amintindu-mi de Ignațiu de Loyola care în ”Exercices spirituels” promova modelul unui discurs dramatizat, expus unei forțe decât cea a silogismului sau abstracțiunii, precum Mihaela CD în eseul  ”Cât costă fericirea?” Aici, scriitoarea, printre altele, ne spune că fericirea nu constă în materialism, acesta făcându-ne să uităm de adevărata fericire:” Deseori trebuie să trăim o jumătate de viață ca să realizăm că nu-i nimic mai important pe lume decât sănătatea și iubirea, cele mai mari comori care te fac cu adevărat bogat. Alergăm după bunuri materiale care în final nu ne aduc fericirea, ne creează un confort într-adevăr dar nu fericire. ”
  • În eseul ” Femeia, o fascinantă enigmă” autoarea încearcă să dezlege un mit despre ”jumătatea mitologică a bărbatului ”, printr-o proză poetizată care exprimă o simfonie a înțelesurilor, ce devine expresia unor circumstanțe sociale, familiale.Aici autoarea vine cu un strat cultural și apolitic, iubind sexul din care face parte, iubind lirica misterioasă pe care o trasmite femeia, de formulă mitologică, fără fantezie excesivă, textul devenind ceva muzical pe cât de posibil, cu efecte erudite:” Esența femeii nu poate fi înțeleasă în întregime pentru a fi imortalizată în cuvinte sau expresii. Femeia în sine, este o operă de artă vie, mereu în devenire, o poezie cu metafore subtile și rime complicate, o melodie care nu poate fi transpusă complet pe note, un tablou al cărui adevăr poate fi doar intuit, căci în orice clipă a trăirii sale, ea adaugă culori noi în paleta umanității. Fiecare femeie este o poveste unică, o perlă în colierul diversității umane, o floare ce înflorește în toate anotimpurile vieții. În toată splendoarea și complexitatea ei, femeia, este eleganța absolută a existenței, o dansatoare sub clarul de lună al destinului, o poveste nesfârșită, ce rămâne o fascinantă enigmă.
  • Plonjând în istorie, autoarea face o retrospectivă a luptei acestui sex pentru egalitatea cu bărbatul.Totuși, autoarea e înzestrată cu talentul observației, descoperind nuanțele și în cenușiul adevărului istoric.Varietatea sensurilor din eseurile din această carte nu depinde de o viziune relativistă asupra moravurilor omenești; ea nu indică o înclinație a societății spre eroare, ci o dispoziție a acestor texte spre o deschidere.Textele sunt adevărate poeme în proză , devenind sensuri despre problemele vieții cu multiplele ei probleme și sensuri. Acest lucru face ca aceste eseuri să promoveze simbolul ca imagine cu multitudinea de sensuri, precum descoperim în ”Capitolul 2” intitulat metaforic”Muzica lecturii”, metaforă ce armonizează cu empatia pentru unii scriitori și cărțile lor: Alexandrina Iurcu Bălan, Aurelia Rînjea, Ana Munteanu Drăghici, și Vasile Bele.
  • În ”Capitolul 3”, intitulat”Pe cărări de flori ”descoperim articole și însemnări despre evenimente sau publicații sosite din tara mama, din care nu lipsesc scriitori din Maramureș, precum Vasile Bele, Vasile Dan Marchiș, sau publicări ale unor texte scrise de autori din țară despre talentata scriitoare Mihaela CD:” Revista DIN VATRA SATULUI Nr 3/2024 nu este nici ea mai prejos, in cele 76 de pagini ale sale cuprinde o panoplie vastă de subiecte: aspecte politice şi toponimice ale CHELNITEI, poezii, versuri și folclor ,de nuntă sau de joc, Din lada de zestre a satului Chiuzbaia, câteva portrete literare, semnale editoriale, cuvânt de învățătură duhovnicesc al preotului Radu Boțiș, cronici literare, poezii, acrostihuri, şi câteva interviuri La pagina 26-28 găsim cu bucurie o cronică literară scrisă de bine-cunoscutul critic literar AL FLORIN TENE, cărții mele de poezii ȊNDUMNEZEIRE și pe care o denumește: PIOSENIA CA IMN INĂLŢAT DIVINITĂŢII ȊN POEZIA MIHAELEI CD, o cronică care ma onorează şi care concluzionează că ”Dumnezeu este în noi”. 
  • ”Prin ochelarii cronicarului ”, capitol 4  ce cuprinde cronici despre cărți și autori, dar și ”starea de zbatere ”, spasmul scriitorului în procesul de cunoaștere, adică mișcarea  compulsată spre înțelegere a unor fenomene din istorie.În acest context remarcăm zbaterea autoarei pentru a face o lume mai bună:” Fiecare dintre noi este o părticică mică din angrenajul acestei lumi, un firicel de nisip într-o clepsidră universală care deși pare insignifiant pus ÎMPREUNĂ cu alte firicele de nisip devine o forță care răstoarnă clepsidra în favoarea sa. Privit de sus fiecare om pare o furnică. Dar la fel ca furnicile atunci când se adună și muncesc ÎMPREUNĂ înlătură orice obstacol! Altfel aleargă haotic și fără sens! Oamenii trebuie să înțeleagă că numai ÎMPREUNĂ se poate! Colecția de antologii ÎMPREUNĂ cuprinde o gamă largă de creații literare diverse care prin temele și subiectele ce le abordează devin ÎMPREUNĂ un adevărat tezaur, fiind un instrument puternic și actual de schimbare în bine, ceea ce-i conferă unicitate și valoare. Felicitări pentru ideea acestor mesaje puternice, realizare și design cât și tuturor autorilor care au participat la proiect. Aţi dovedit încă o dată ce putere formidabilă are acest ÎMPREUNĂ! ”
  • Analizele făcute la anumite cărți, unele chiar despre mine, mă fac să îmi dau seama că Mihaela CD, prin talentul ei, chiar dacă se află în Canada, ne urmărește și este cu inima și sufletul lângă confrații dintre Carpați, Dunăre și Pontul Euxin: ”Dotat cu o putere de creație de o vitalitate fantastică reputatul om de litere AL FLORIN ŢENE publică 25 volume de poezie, 17 romane, 24 cărți de critică literară, 4 volume de piese de teatru, 5 volume de proză scurtă, 3 volume de interviuri, 6 cărți despre Sfinții Închisorilor, alte cărți de teorie literară, numeroase cărți de eseuri și meditații filozofice, etc. Creațiile sale au fost traduse în limbile: sârbă, engleză, coreeană, rusă, franceză, italiană, japoneză și albaneză. Scriitoarea Liliana Moldovan cuprinde cu deosebită atenție parcursul personal și literar al președintelui Ligii Scriitorilor Români, domnul AL FLORIN ŢENE de la Drăgășani locul nașterii sale (județul Vâlcea) și până la Cluj Napoca domiciliul actual (județul Cluj) înscriind pe firul biografiei, unitățile de învățământ unde s-a format, locurile unde a muncit, cenaclurile și revistele pe care lea fondat dar și câteva aspecte din viața de familie. AL FLORIN TENE este căsătorit cu poeta Titina Nica Țene, are doi fii și 5 nepoți. Fiul cel mare Florin Țene este specialist în imagine de televiziune iar fiul cel mic Ionuț Țene este doctor în istorie, poet și scriitor. Domnia sa este pasionat de filatelie, deține colecții numismatice si tablouri. ” 
  • Lirica din textele Mihaelei CD, pe care o consider cea mai talentată și prolifică scriitoare de sex feminin din Istoria Literaturii Române, stârnește mișcări sufletești ample, fundamentale, documentând o modernitate de esență și nu o slobozire de instinct, acest volum va rămâne în Istoria Literaturii Române ca o formulă cu valabilitate și durabilitate, arătând un spirit adânc și cult, inițiat în profunzimile poeziei, al observației, al analizei, inclusiv al cuvântului, și în ceea ce are aceasta ireductibil.
  • Cele șapte capitole ale cărții cuprind un evantai policrom de cronici, texte și eseuri, care mă fac să spun că Mihaela CD gândește ca romanticii germani, ca și Von Chamisso, Tieck și Eichendorff, în mari simboluri ale realității, eliberând un suflet preocupat de viața socială, de creațiile colegilor, o înțelegere în sine clară și exprimată sistematic indicând o percepție definită prin amestecuri ce trădează un suflet mare în carapacea unui talent.
  • Cartea de față este o imagine fundamentală despre talentul și sufletul unei mari scriitoare ce comunică unitatea vieții literare românești și a lumii.

AL.Florin Țene
Președinte internațional al Ligii Scriitorilor
Membru al Academiei Americană Română de Cultură și Știință

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania