ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 17 Sept. 2018
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor la Rev. Luceafărul
Publicat: 18 Sept. 2018
Editor: Ion ISTRATE
A apărut recent, la Editura “Arena Cărții”, cartea “Vlăsineşti un crâmpei din România eroică”, scrisă de profesorul Gheorghe Burac, unul dintre intelectualii de frunte ai judeţului Botoşani.
Fiu al satului Vlăsineşti, azi centru al comunei cu acelaşi nume, la o vârstă la care mulţi alţii au încetat orice activitate intelectuală, profesorul Gheorghe Burac continuă să fie activ şi să reprezinte un reper de neconfundat al vieţii spirituale a localităţii. Dovada o face şi această ultimă carte pe care a scris-o, din dorinţa de a demonstra, ca în multe alte rânduri, că vlăsineştenii au fost întotdeauna în rând cu Ţara, şi o fac şi acum, când sărbătorim un secol de la Marea Unire.
În cele şase capitol ale sale, cartea prezintă participarea vlăsineştenilor la cele mai importante evenimente carea au marcat istoria României, de la Războiul pentru Independenţă până la Revoluţia Anticomunistă din decembrie 1989, marcând contribuţia şi jertfele acestora, pentru independenţă, unitate naţională, democraţie şi progres, precum şi pe urmaşii lor, care au făcut din Vlăsineşti o localitate emblematică a judeţului.
Primele cinci capitole ale cărţii, extrem de bine documentate, se referă la participarea militară a vlăsineştenilor la Războiul pentru Independenţă, cele două conflagraţii mondiale şi la Revoluţia Anticomunistă din decembrie 1989, aducând în faţa cititorilor numele combatanţilor din aceste confruntări, unităţile militare din care au făcut parte şi distincţiile primite pentru faptele de arme în care s-au remarcat. Locuitorii comunei, se pot mândri cu faptul că înaintaşii lor au făcut parte din structuri militare intrate în istorie, precum eroicul Regiment 16 Dorobanţi Botoşani, care s-a acoperit de glorie în luptele pentru cucerirea cetăţii Griviţa, din august-septembrie 1877, din Regimentul 8 Vânători, condus de colonelul Gorski, care la Oituz, în iarna anului 1916 şi în primăvara anului următor, a luptat eroic, reuşind să împiedice intrarea inamicului în Moldova şi din regimentele botoşănene 37 Infanterie şi 8 Cavalerie, care, în vara anului 1941, au participat la eliberarea Basarabiei. Acelaşi sentiment, dublat de compasiune, îl generează şi faptul că doborârea comunismului, în decembrie 1989 s-a făcut şi cu contribuţia lor, doi fii ai comunei, sublocotenenţii post-mortem, Dumitru Merticaru şi Marcel P. Stoiciuc, peirzându-şi viaţa în evenimentele care au marcat înlăturarea totalitarismului şi instaurarea democraţiei în România.
Autorul cărţii, minuţios în documentarea asupra celor relatate, ne oferă şi dovada respectului şi recunoştinţei locuitorilor comunei pentru eroii săi: imaginile Obeliscului “Vlăsineşti 500”, inaugurat în anul 1996, pe ale cărui feţe sunt gravate numele celor căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale şi Troiţei comemorative închinată eroilor căzuţi în Revoluţia Anticomunistă din Decembrie 1989, precum şi cele câteva repere asupra activităţii Subfilialei Vlăsineşti a Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor”.
Ultimul capitol al cărţii, cel căruia i-a fost rezervat cel mai mare spaţiu, prezintă personalităţile reprezentative ale comunei din trecut şi de acum, surprinzător de numeroase, care de-a lungul timpului, s-au remarcat în diverse domenii – administrativ, economic, didactic, ştiinţific, cultural, militar, juridic etc. unele dintre acestea intrate în dicţionare: preotul cărturar Constantin Ciocoiu, scriitorul Dumitru Corbea, profesorul şi publicistul Gheorghe Nădejde, învăţătorii Ioan S. Trufin şi Alexandru Faliboga, profesorii universitari acad. Victor Axinciuc, Constantin Burac şi Ligia Trufin-Stoica, doctorul în ştiinţe filologice Ramona Trufin – Bucur, profesorii Gheorghe Burac şi Haralambie Holic, inginerul şi eminescologul Neculai Iosub, jurnalistul Ioan Macsiniuc precum şi oamenii de afaceri Gheorghe Portariuc şi Dumitru Solomonescu.
Reţinem dintre cele peste 170 de nume consemnate în cartea profesorului Gheorghe Burac şi pe cele ale senatorului Lucian Trufin, fost primar al comunei, căruia i se datorează multe dintre realizările Vlăsineştilor din ultimii ani şi a tânărului primar Andrei Boariu, a cărui stăruinţă şi implicare au fost decisive în apariţia acesteia, în anul Centenarului.
Deosebit de documentată, cu o bogată ilustraţie, scrisă cu adâncă simţire şi un uşor de remarcat sentiment de dragoste şi admiraţie faţă de tot ce înseamnă trecutul şi prezentul Vlăsineştilor, cartea profesorului Gheorghe Burac reprezintă un model de ceea ce însemnă ataşament pentru locurile natale, fapt demonstrate de eminentul profesor în toate scrierile dedicate Vlăsineştilor, în activitatea sa didactică şi în cea de cetăţean al comunei.
Constituindu-se într-un admirabil exemplu de respect pentru Centenarul Marii Uniri, cartea “Vlăsineşti un crâmpei din România eroică” se înscrie printre puţinele fapte care marchează, cel puţin în judeţul Botoşani, acest magnific moment din viaţa naţiunii române, motiv pentru care, autorul ei şi toţi cei care i-au făcut posibilă apariţia, merită deplină apreciere.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Cele mai frumoase aprecieri atât pentru autorul articolului, istoricul Gheorghe Median cât și pentru familia profesorilor Gheorghe și Valentina Burac!
[…] https://luceafarul.net/gheorghe-burac-vlasinesti-un-crampei-din-romania-eroica […]