Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

“Goya & Dali. Controversials”, cea mai mare expoziție de până acum din România, dedicată celor doi maeștri ai artei spaniole

În noiembrie anul trecut se deschidea la Bușteni, în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, o nouă expoziție inedită Goya & Dali. Controversials”, un proiect ambițios în spațiul cultural european. Expoziția este dedicată celor doi artiști spanioli renumiți, care au făcut istorie atât prin arta lor, cât și prin controversele stârnite de aceasta. Astfel, vizitatorii au ocazia unică de a admira peste 100 de lucrări de gravură și litografii semnate de Francisco de Goya și Salvador Dali, toate făcând parte din colecția privată a avocatului George Șerban (“George Șerban European Art Collection”). 

„Expoziția Goya & Dali. Controversials>>, organizată la Bușteni, este rodul colaborării dintre Muzeul Național Brukenthal, Colecția George Șerban și Castelul Cantacuzino. Proiectul expozițional a fost demarat în anul 2021, cu prilejul aniversării a 275 de ani de la nașterea lui Goya și împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice România – Spania. Expoziții cu lucrări semnate de Goya au fost organizate la Iași, Bistrița și Oradea, iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României, cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei. Anul acesta, expoziția <<Goya și Dali, Blestemul războiului>> a fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De această dată, expoziția prezentă la Bușteni aduce în premieră mai multe lucrări realizate de Dali folosindu-se de gravurile lui Goya. Așadar, invităm publicul la cea mai mare expoziție cu lucrări Goya și Dali realizată în România. Observăm într-o perioadă controversată și bulversată ca cea din zilele noastre că, în decursul istoriei, au existat derapaje care au adus suferință și durere. Cunoașterea istoriei, povestită de această dată prin artă, ne ajută să înțelegem că omul de multe ori poate lupta împotriva omului, iar istoria ar trebui să ne maturizeze și să ne conștientizeze și mai mult că, în diferite locuri de muncă ocupate, unele decizii pot avea și efecte dezastruoase. Această expoziție, dincolo de efectul și modernitatea artistică, are și un puternic mesaj”, declara Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Proiectul expozițional “Goya & Dali. Controversials” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole foarte diferite și asemănătoare, deopotrivă. Concentrându-se în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri, cu titlul “Los Caprichos / Capriciile”, realizată prima dată de Goya spre finalul secolului XVIII, reluată apoi de Salvador Dali în secolul XX, expoziția prezintă satira celor doi artiști la adresa societății, valabilă până în zilele noastre. În sălile de expoziție regăsim 32 dintre “Capriciile” lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali. Printre lucrările lui Goya se numără și celebra “Somnul rațiunii naște monștri”. 

Vizitatorii pot admira seria completă de gravuri “Tauromaquia”, ce prezintă corida spaniolă în viziunea lui Goya, dar și o parte din ciclul “Dezastrele războiului”, cu mărturii vizuale ale aceluiași artist, care a fost martor la invazia napoleoniană din Spania și la revoltele conaționalilor săi, alături de câteva litografii realizate după operele celebre ale pictorului Salvador Dali.

Expoziția “Goya & Dali. Controversials” e deschisă publicului până pe  26 februarie 2023. 

Castelul Cantacuzino și Galeria de artă

hdr

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit “Nababu’”, servind drept locuință de vară pentru familia nobilului și fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. 

În 2010, monumentul devenit istoric și aflat în proprietate privată a fost deschis pentru prima oară spre vizitare. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale și turistice de pe Valea Prahovei.

În 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, iar prima expoziţie prezentată aici a fost dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expoziții cu lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România, precum și o mare expoziție de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români. Acestor expoziții periodice se adaugă și altele, scopul fiind aducerea în fața vizitatorilor a unor importante opere artistice de rang internațional.

Activitatea castelului și a galeriei se poate urmări pe www.cantacuzinocastle.com, www.facebook.com/castelulcantacuzino și www.instagram.com/cantacuzinocastle

Cosmina Marcela OLTEAN
Sursa – cantacuzinocastle.com
Foto castel – Bogdan Urzică,
Foto expoziție – Cosmina Oltean



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania