Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 22 Ian. 2021
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Revista Luceafărul
Foto: Cosmina Marcela OLTEAN
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Great Artists of the World, cea mai importantă expoziție de grafică realizată în 2020, deschisă în continuare la Muzeul de Artă Brașov
Zilele trecute am putut vizita, în sfârșit, expoziția-eveniment Great Artists of the World de la Muzeul de Artă Brașov. Expoziția deschisă pentru public în data de 9 octombrie a fost închisă repede după vernisaj din cauza numărului mare de cazuri noi de infectare cu noul virus. Astfel, încă de la sfârșitul lunii octombrie și până la începutul lunii ianuarie, muzeul nu s-a mai putut vizita. Din acest motiv, perioada de vizitare a expozițiilor și în special a celei menționate, s-a prelungit până în martie 2021.
Emoția întâlnirii cu unii dintre cei mai mari artiști din istoria artei este incomparabilă pentru studenții de la arte, specialiștii din domeniu, dar și pentru pasionații de artă. În general, pentru a vedea lucrări semnate de Picasso, Matisse, Braque, Klimt, Brauner, Kandinsky, Tapies, Modigliani, Giacometti, Dali, Renoir și alții trebuie să mergi în marile muzee europene sau mari muzee ale lumii. Câteodată se ivește ocazia ca ele să vină la tine sau aproape de tine, în unul dintre muzeele din țară și atunci vezi o șansă ce nu trebuie ratată. Great Artists of the World, colecția avocat George Șerban (București), este o astfel de expoziție rară, de neratat, o expoziție-eveniment despre care se vorbește mult și înainte și după vernisaj.
Curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național Brukenthal, expoziția cuprinde 80 de capodopere semnate de 30 dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, mari maeștri ai artei europene ai secolelor XIX-XX. Organizatorii precizau că expoziția este “cea mai importantă expoziție de grafică realizată la noi în 2020”. Înainte de a ajunge pe simezele muzeului din Brașov, expoziția a fost prezentată în Sibiu, la Muzeul Național Brukenthal.
Printr-un gest admirabil, avocatul George Șerban, unul dintre cei mai mari colecționari de grafică europeană din România, a donat Muzeului de Artă Brașov două lucrări de Picasso, pentru a le da mai departe spre licitare. Sumele obținute în urma licitării se vor folosi pentru renovarea și modernizarea spațiilor dedicate expoziției permanente. Cele două lucrări grafice, “Nud albastru” și “Nud pe fotoliu” sunt incluse în licitația din 2 februarie a casei bucureștene de licitații Artmark. Puteți licita sau urmări evoluția și rezultatele licitației pe pagina oficială Artmark.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania