Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

 „Propaganda comunistă în artă (1948-1989)” în Festivalul Internațional de Benzi Desenate Brașov

În cadrul Festivalului de Benzi Desenate Brașov, Muzeul de Artă Brașov prezintă o expoziție despre propaganda comunistă în domeniul artistic.

Muzeul de Artă Brașov, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, în colaborare cu Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, organizează în perioada 13 – 30 octombrie 2022, expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”, curatoriată de dr. Radu Popica

Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Brașov, ediția 2022, un eveniment cultural de prestigiu, ce va avea loc în perioada 13 – 16 octombrie 2022. Lucrările provenind din colecția Muzeului de Artă Brașov (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă), ilustrează modul în care arta plastică și artiștii au fost puși în slujba aparatului de propagandă al regimului comunist.

Secția de Propagandă și Agitație avea filiale în fiecare unitate teritorială și includea, printre altele, sectorul de Literatură și Artă. Afișele politice, lozincile și afișele artistice erau controlate în mod obligatoriu de către secție, iar comisiile locale controlau toate afișele și caricaturile. După modelul sovietic, în arta plastică și literatură a fost impus stilul realismul socialist: imaginea plastică trebuia să se conformeze unui limbaj accesibil și educativ, foto-realist, încadrându-se tematicii agreate de Partidul Comunist Român: munca în uzine, fabrici și mine, aspectele luptei pentru pace, viața muncitorilor, a țăranilor și a tineretului”, transmite curatorul dr. Radu Popica.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 octombrie 2022, ora 16.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul Eroilor 21.

Cosmina Marcela OLTEAN
Sursa – Biroul de Comunicare și PR al MAB, referent Alexandra ArdeleanAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania