Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Ilie Pascal, 93. Triplă lansare de carte

DorinRdPrimit pentru publicare: 03 dec.2015
Autor: Dorina RODU, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 03 dec.2015

 

Botoşani. Reportajul de seară

Ilie Pascal, 93
Triplă lansare de carte

Patrie. Onoare. Demnitate !

Sub această deviză, astăzi -3 decembrie 2015 –, la Casa Armatei, a fost organizată lansarea a trei cărţi semnate de Ilie PASCAL Pasteluri, Am trăit în 4 perioade istorice şi Cartea cărţilor mele, apărute la Ed. Agata – , eveniment cultural dedicat aniversării zilei de naştere, la împinirea vârstei de 93 de ani.

Pascal 93Ilie Pascal, renumit folclorist, eroul în viaţă, participant la crâncenele lupte de la Păuliş (11-14 sept.1944) din cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a bucurat de onorantul gest de respect venit din partea Instituţiei Prefectului Botoşani, prin prezenţa la această sărbătoare a Prefectului Costică MACALEŢI.

Prefectul, Costică Macaleţi, i-a înmânat domnului Ilie Pascal o diplomă din partea Instituţiei Prefectului Botoșani, menționând că „O carte scrisă este o întreagă lume” și i-a urat ,,prolificului” scriitor ,,un cordial La mulți ani!”.

Au mai rostit alocuţiuni evocatoare şi laudabile: realizatorul de programe TV şi radio – artista Elena Mândrescu, prof. Gheorghe Burac – scriitor şi publicist, col.(r) Gheorghe Timofte – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Botoşani, poetul Paul Mircea Iordache – redactorul şef al Revistei Vatra Noastră Românească şi preşedintele Asociaţiei Filiala Botoşani – Vatra Noastră Românească, inv. Paula Luţuc, nepoata autorului.

Prof. Gheorghe Burac: Pentru domnul Ilie Pascal, autorul acestei cărţi, n-a trecut nici o zi din viaţă fără folos, nici o zi în care să nu lase un semn al trecerii sale prin viaţă. În şcoală a fost un dascăl model, exemplul său având un important rol îndrumător pentru cadrele tinere, a căror experienţă pozitivă s-a nutrit din generoasa sa dăruire. Ca director de Cămin Cultural, a generat o valoroasă mişcare artistică de masă, iniţiind şi instruind formaţii de toate genurile artistice, cu care a adus faimă Mitocului până departe şi tot dumnealui a reîntregit tradiţia obiceiurilor legate de marile sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou: Steaua, Irozii, Colindul, Pluguşorul, Căiuţii, Ursul, Capra, Banda şi a îmbogăţit repertoriile acestora. Iar ca scriitor şi-a câştigat admiraţia unui public cititor tot mai numeros cu fiecare an ce trece, la succesul cărţilor sale un rol deosebit avându-l şi Editura Agata, […] aportul său la stimularea şi promovarea publicisticii şi creaţiei literare, cu autori dintr-un areal care trece şi de graniţele judeţului nostru, fiind de mult recunoscut şi în întâmpinarea acestora continuă să asigure prezenţa generoasă fără întrerupere a prestigioasei reviste de cultură ”Luceafărul”

Paul Mircea Iordache: Am putea spune, despre Col. (r) Ilie Pascal, că este asemenea unui stejar care, înfruntând furtunile timpului, rămâne drept, să străjuiască poiana în care a apărut, fiind un îndemn la vrednicie pentru tinerele vlăstare apărute împrejur şi un punct de reper în trecerea timpului.

Gheorghe Timofte: […]pedagogul şi militarul Ilie Pascal a militat pentru construirea unor monumente care să împiedice colbul uitării să se aştearnă peste faptele de arme şi jertfa eroilor. A sprijinit si a participat la construirea şi sfinţirea unor asemenea monumente la Botoşani, Mitoc, Crasnaleuca, Copalău, Vladeni, Baiceni, Saveni./Urmărind Activitatea Domnului Ilie Pascal, nu putem decât să ne exprimăm admiraţia pentru acest exemplu viu de ce înseamnă a îmbătrâni frumos. Sunt convins ca domnia sa mai are inca multe proiecte de indeplinit si-i doresc ani mulţi şi sănătate în continuare pentru a putea să le ducă la bun sfârşit.[…]Domnia sa nu a fost doar martor, ci și făuritor al istoriei, este eroul în viaţă din ultimul Război Mondial.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă restrânsă, cu familia și prietenii domnului Ilie Pascal.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.592 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5