Primit pentru publicare: 03 dec.2015
Autor: Dorina RODU, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 03 dec.2015
Sub această deviză, astăzi -3 decembrie 2015 –, la Casa Armatei, a fost organizată lansarea a trei cărţi semnate de Ilie PASCAL – Pasteluri, Am trăit în 4 perioade istorice şi Cartea cărţilor mele, apărute la Ed. Agata – , eveniment cultural dedicat aniversării zilei de naştere, la împinirea vârstei de 93 de ani.
Ilie Pascal, renumit folclorist, eroul în viaţă, participant la crâncenele lupte de la Păuliş (11-14 sept.1944) din cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a bucurat de onorantul gest de respect venit din partea Instituţiei Prefectului Botoşani, prin prezenţa la această sărbătoare a Prefectului Costică MACALEŢI.
Prefectul, Costică Macaleţi, i-a înmânat domnului Ilie Pascal o diplomă din partea Instituţiei Prefectului Botoșani, menționând că „O carte scrisă este o întreagă lume” și i-a urat ,,prolificului” scriitor ,,un cordial La mulți ani!”.
Au mai rostit alocuţiuni evocatoare şi laudabile: realizatorul de programe TV şi radio – artista Elena Mândrescu, prof. Gheorghe Burac – scriitor şi publicist, col.(r) Gheorghe Timofte – preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Botoşani, poetul Paul Mircea Iordache – redactorul şef al Revistei Vatra Noastră Românească şi preşedintele Asociaţiei Filiala Botoşani – Vatra Noastră Românească, inv. Paula Luţuc, nepoata autorului.
Prof. Gheorghe Burac: Pentru domnul Ilie Pascal, autorul acestei cărţi, n-a trecut nici o zi din viaţă fără folos, nici o zi în care să nu lase un semn al trecerii sale prin viaţă. În şcoală a fost un dascăl model, exemplul său având un important rol îndrumător pentru cadrele tinere, a căror experienţă pozitivă s-a nutrit din generoasa sa dăruire. Ca director de Cămin Cultural, a generat o valoroasă mişcare artistică de masă, iniţiind şi instruind formaţii de toate genurile artistice, cu care a adus faimă Mitocului până departe şi tot dumnealui a reîntregit tradiţia obiceiurilor legate de marile sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou: Steaua, Irozii, Colindul, Pluguşorul, Căiuţii, Ursul, Capra, Banda şi a îmbogăţit repertoriile acestora. Iar ca scriitor şi-a câştigat admiraţia unui public cititor tot mai numeros cu fiecare an ce trece, la succesul cărţilor sale un rol deosebit avându-l şi Editura Agata, […] aportul său la stimularea şi promovarea publicisticii şi creaţiei literare, cu autori dintr-un areal care trece şi de graniţele judeţului nostru, fiind de mult recunoscut şi în întâmpinarea acestora continuă să asigure prezenţa generoasă fără întrerupere a prestigioasei reviste de cultură ”Luceafărul”
Paul Mircea Iordache: Am putea spune, despre Col. (r) Ilie Pascal, că este asemenea unui stejar care, înfruntând furtunile timpului, rămâne drept, să străjuiască poiana în care a apărut, fiind un îndemn la vrednicie pentru tinerele vlăstare apărute împrejur şi un punct de reper în trecerea timpului.
Gheorghe Timofte: […]pedagogul şi militarul Ilie Pascal a militat pentru construirea unor monumente care să împiedice colbul uitării să se aştearnă peste faptele de arme şi jertfa eroilor. A sprijinit si a participat la construirea şi sfinţirea unor asemenea monumente la Botoşani, Mitoc, Crasnaleuca, Copalău, Vladeni, Baiceni, Saveni./Urmărind Activitatea Domnului Ilie Pascal, nu putem decât să ne exprimăm admiraţia pentru acest exemplu viu de ce înseamnă a îmbătrâni frumos. Sunt convins ca domnia sa mai are inca multe proiecte de indeplinit si-i doresc ani mulţi şi sănătate în continuare pentru a putea să le ducă la bun sfârşit.[…]Domnia sa nu a fost doar martor, ci și făuritor al istoriei, este eroul în viaţă din ultimul Război Mondial.
Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă restrânsă, cu familia și prietenii domnului Ilie Pascal.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania