Primit pentru publicare: 03 nov.2015
Autor: Paula LUŢUC
Publicat: 12 nov. 2015
Pasteluri, Ed. Agata, Botoşani- 2015
Autorul cărţii ,,Pasteluri”, Ilie Pascal, s-a născut la 3 decembrie 1922, în satul Mitoc, sat situat pe malul drept al Prutului. Este absolvent al Şcolii Normale Şendriceni. Timp de 40 de ani a funcţionat ca învăţăţor, profesor de muzică, director de şcoală, director de Cămin cultural.
Azi, când vorbim de Ilie Pascal, spunem că este col.(r), veteran de război, unul din folcloriştii de renume a judeţului, membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, pensionar, scriitor cu 29 de cărţi scrise şi publicate.
La vârsta de 85 de ani, şi-a văzut visul împlinit publicând Monografia Folclorică a Zonei Mitoc, în 4 volume, ce cuprind peste 1200 de pagini. Cartea este o mare realizare, doarece reuşeşte să facă nepieritoare istoria locurilor natale, obiceiurile strămoşilor, viaţa sub toate aspectele ei din comunitatea natală. Această monografie realizează o legătură dumnezeiască între autor şi satul natal, deoarece e scrisă cu pana înmuiată în cerneala amintirilor a anilor şi a multor trăiri personale.
Acum la cei 93 de ani a mai scris încă trei cărţi, din care şi prezenta carte, PASTELURI.
Această carte, ne aminteşte de copilărie, de natură în plenitudinea ei cu pomi, iarbă, fluturi, flori, fiinţe necuvântătoare, cu care ne-am petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă.
Autorul scrie aceste versuri aşa cum le-a trăit sau le trăieşte, adică cu pasiune şi dăruire. El eternizează natura!
Observăm că încearcă să fie scutit de risipa de silabe şi obligaţia gravităţii lirice şi uşor îşi revarsă slobod toate trăirile sale însufleţite de simţirea curată şi puternică a naturii mereu în mişcare. Un flux şi un reflux al vieţii!
Cu destulă dibăcie proiectează imaginar rotirea listei anotimpurilor în pasteluri ca: Primăvara, Moş Crăciun, Sfintele Paşti, Sanie cu zurgălăi etc., punând accent pe stingerea şi reînvierea naturii prin folosirea diminutivelor substituind calitatea prin cantitate.
Copilăreşte exaltă lângă firele de iarbă sub razele de soare, lângă trilurile cântătoarelor sau la jocul inocent al vieţuitoarelor căzând în dulcegării.
În pasteluri ca: Lăcrămioare, Ghioceii, Liliacul, Puişorii de găină, Vrăbiuţele, Cucoşul, Stupul de aalbine, Priveghetoarea, Cucu etc, scoate în evidenţă viaţa acestora vieţuitoare, antrenând excelente tablouri, pe când, în cele ca: Tractorul, Plugul cu cai, Lunca Prutului, Răsărirea soarelui etc, sunt însufleţite de o simţire pură ce exprimă cu discreţie stările sale afective.
Toate aceste poezii, pasteluri, exprimă o lirică a liniştei şi fericirii rurale, prezentate într-o suită de tablouri imaginare din care noi cititorii observăm că există în această mişcare ritmul stingerii şi reînvierii naturii, al renegenerărilor succesive. Întâlnim o natură mereu în schimbare, dar eternă, prin transformările sale ciclice. Toate reuşesc să scoată în evidenţă sufletul îndrăgostit al autorului pentru natură de unde ştie să extragă punctul ideal al liniştei personale.
Aş dori ca aceste cărţi să aducă cititorului clipe de mângâiere prin apa vie a cuvântului scris.
La cei 93 de ani sufletul autorului, Ilie Pascal, a rămas pur ca neaua şi readiază lumină, căldură, optimism şi încredere pentru care-i mulţumim!
Cărţile sale, şi nu sunt puţine la număr, sunt mărturisiri de viaţă şi credinţă.
Ele sunt scrise cu suflet pentru sufletul tuturor!
Înv. Paula LUŢUC
Botoşani, 3 nov.2015
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania