De câteva zile bune sunt rostogolite în spațiul public mai multe informații, zeci de articole de presă din toată gama, care de care mai în pole-position, cu privire la ordonanța trenuleț. Cineva își tot dorea să fure startul pentru a informa opinia publică cu privire la niste măsuri care nu existau decât la nivel de zvon, proiect, si atunci, ca un om de bună credință, imi pun întrebarea ce rost avea să fie intoxicată opinia publică până nu aveam aceasta ordonanță publicată oficial si astfel știam ce si cum ? Spun că aceste informații rostogolite în spațiul public au avut un rol nociv întrucât fiecare publicație interpreta în mod diferit presupusele măsuri ce urmau să fie asumate de actualul guvern, iar de la prima știre pe marginea actului normativ, obținut pe surse, au fost, pana la forma finală prezentată ieri oficial de guvern, 4 variante.
Dar ce este ordonanta trenuleț? Ordonanța cu pricina este un act normativ privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pe care Guvernul României a publicat-o la data de 30 decembrie 2024, prin care se reglementeaza politica fiscală pentru anul următor, în speta anul 2025. Las la o parte o analiză exhaustivă prin care aș putea arăta impactul din punct de vedere social, juridic si economic nu numai a acestei ordonante, ci și a celor anterioare, si mă opresc numai asupra câtorva măsuri cu impact asupra pensiilor si salariilor în anul 2025. În cursul anului 2010, atunci cand Băsescu a iesit public și a anunțat tăierea pensiile și salariile am arătat tot prin articole de presa inutilitatea acelor măsuri. Băsescu folosindu-se și de o partea a presei a anunțat că F.M.I. refuză să elibereze următoarea tranșă de împrumut dacă nu va vedea toate acele măsuri implementate. Am aflat ulterior ca F.M.I. nu a cerut, in 2010, taieri de pensii si salarii, ele au avut un impact contrar celor dorite lucru recunoscut ulterior și de către Băsescu. Mai clar nu numai ca ne-au chinuit degeaba, ci acest lucru a avut si un impact negativ asupra economiei. Măsurile au avut un impact negativ intrucât au tăiat numai într-o direcție, în timp ce clientela politică primea bani cu duiumul, să puna borduri, să construiasca parcuri de joaca prin păduri, să construiasca gondole care duceau către nicaieri, etc.
Întrucât, așa cum am spus mai sus, la data de 30.12.2024 a apărut ordonanța trenuleț, oficial nu pe surse, ne putem apleca asupra a câtorva măsuri cuprinse în ea.
Mă opresc asupra a două măsuri cu impact asupra pensiilor si salariilor în sistemul bugetar. Astfel, prin actul normativ precizat anterior, punctul de referință, din legea pensiilor, care urma să crească de la 1 ianuarie 2025 de la 81 lei la 91 lei ramâne neschimbat până la aprobarea bugetului pe anul 2025. Mai clar si pe întelesul tuturor, de la 1 ianuarie 2025 nu vor crește nici pensiile și implicit nici indemnizația membrilor care fac parte din una dintre uniunile de creație recunoscute de lege, întrucât nu va crește punctul de referință la care se raportează.
Să nu credeți că dacă nu vor fi mărite pensiile și salariile începând cu 1 ianuarie 2025 vor fi făcute economii la bugetul de stat. Să nu credeți că vor fi oprite sinecurile. În timp ce guvernul pregătea ordonanța trenuleț, măsuri de înghețarea a pensiilor și salariilor, conform unui articol marca stiripesurse.ro directorii Nuclearelectrica își dădeau prime de de sărbatori de 9000 euro, șefii de servicii de 5000 euro, iar angajații obișnuiți câte 1000 euro, iar la sfârșit de an directorul general și membrii Consiliului de Administrație vor primii incă 12 salarii brute, în condițiile în care salariul directorului general este de peste 70.000 lei. Acest dezmăț este unul generalizat în toate companiile de stat.
Referitor la salariile din sistemul bugetar, acestea vor ramâne înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024. În anul 2025 bugetarii vor primi vouchere de vacanță diminuate, respectiv de 800 lei de la 1400 lei si și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de baza nete din luna anterioara acordării acestora sunt de pâna la 8.000 lei. Diminuare valorii voucherelor, în opinia mea, va avea un impact asupra asezării prețurilor din domeniul turistic întrucât mulți hotelieri pe baza acestor vouchere, au crescut nejustificat prețurile, astfel încat era mult mai ieftin să-ți petreci vacanta în Grecia sau Bulgaria unde prețurile erau mai accesibile și serviciile mult mai bune. Ceea ce s-a dorit, inițial, prin acordarea acestor vouchere de vacanta nu a fost decât un măr otravit, care a facut ca litoralul românesc, și turismul în general, să devină nefrecventabil, iar sute de mii de românii care ar fi putut să-și petreacă vacanțele în țară s-au orientat către alte destinații.
La sfârșit mai fac o remarcă. De foarte mulți ani guvernele, indiferent de culoarea lor politică, se vaită ca trebuie să se împrumute pentru a plăti pensiile. Personal, consider aceste afirmații scandaloase ca să nu le numesc nesimțite, pentru că cei care beneficiază astăzi de pensie sunt tocmai cei care au reușit prin sacrificii imense să plătească datoria externă României. Cum se face că pensionarii de astăzi au reusit să plătească datoria unei țări, iar guvernele de după 1989 desi s-au imprumutat 200 miliarde de euro nu reusesc să onoreze pensiile aflate în plată?
Și astfel, am un deja vu. Istoria recentă ne va arata că măsurile din ordonanța trenuleț sunt inutile intrucât și de această dată se taie de unde nu trebuie. Având în vedere și faptul că nu s-a ținut cont de expertiza Confederațiilor Sindicale și a celor Patronale se anunța o primăvară fierbinte.