Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Implicare și creativitate prin proiecte eTwinning

Predarea online implică o abordare creativă a conținuturilor predării și metode variate utilizând tehnologia modernă. Se dorește o predare trandisciplinară, cu metode atractive pentru elev care să îl motive și să îl stimuleze în căutarea informațiilor, apoi să le sintetizeze, integreze creativ. Sunt aplicații care pot ajuta la o prezentare atractivă a conținuturilor învățării și sunt metode și de evaluare rapidă, creativă.

Printre programele care pot fi utilizate în cadrul orelor se numără: Kahoot care poate fi utilizat pentru evaluare, Canva, care poate fi utilizat pentru texte nonliterare create de elevi, dar și prezentări, filmulețe, Wordart, care poate fi utilizat pentru feedback, ca și Mentimeter, Powtoon, care poate fi utilizat pentru prezentări, PicCollage, pentru afișe, colaje, postere, Voki, pentru descriere portret etc. Sunt multe programe care pot fi integrate cu ușurință în anumite momente ale lecției.

Proiectul eTwinning My name is leader, derulat între 2021-2022, este un proiect eTwinning care se remarcă prin creativitate în abordarea conținuturilor din curriculum, prin utilizarea Web 2.0, dar și prin promovarea valorilor europene. Am implicat elevii din clasa a VII-a, integrând conținuturile în cadrul orelor de opțional, limba română, consiliere. Este un proiect care poate fi considerat bună practică, deoarece abordează creativ subiecte variate și de un interes major pentru formarea personalității elevilor. Proiectul își propune să dezvolte competențele necesare secolului XXI. Elevii dezvoltă abilități, competențe manageriale, vor învăța să gestioneze problemele din viața de zi cu zi, vor dezvolta competențele de comunicare, colaborare, cooperare, empatie și rezolvare de probleme. Elevii învăța să rezolve problemele din domenii diverse- prin studii de caz, de importanță majoră din: sport, familie, școală, media, companii, cele de la nivelul clasei, tării. Toate activitățile sunt integrate în curriculum, ceea ce aduce un plus de valoare.

Elevii își asumă roluri și se implică în activitățile proiectului.

Proiectul eTwinning Spotting fake news s-a derulat în perioada 2021- 2022. În toată lumea se știe că știrile false pot influența opinia publică. Ne punem întrebarea cum am putea opri răspândirea știrilor false. De aceea, acest proiect propune o dezbatere vie, internațională pe această temă, raportându-se la domenii variate. Elevii dezvoltă gândirea critică, propun soluții și răspund la întrebări precum: care sunt consecințele răspândirii știrilor false? Cum putem opri răspândirea unor știri false?… Cum ne putem proteja în mediul online? Ce reguli trebuie să aplicăm? …

Sunt implicați în proiect elevi din mai multe țări și se dorește o analiză obiectivă a știrilor care circulă în zilele noastre. Elevii sunt implicați activ în activitățile proiectului, sunt dezbătute anumite subiecte și teme de o importanță majoră. Metodele utilizate în cadrul orelor în care au fost valorificate conținuturile, temele, din proiect sunt: conversația euristică, dezbaterea, brainstorming, joc de rol, Metoda Cubului, Procesul-literar. Au fost utilizate mijloacele moderne în prezentarea produselor finale ale proiectului: book creator, Canva, Kahoot, wordwall. Au realizat postere, afișe, colaje cu ajutorul programelor Canva, PicCollage …prin care să se promoveze regulile utilizării responsabile ale internetului și mijloacele mass-media.

S-au realizat prezentări ale unor mituri, au fost create povești de la anumite subiecte, au lucrat în echipe naționale și internaționale creând: calendare, prezentări, jocuri și un ziar al elevilor.

Prin acest proiect se dorește formarea unor cetățeni activi și responsabili.

Proiectul Touch the world, alt proiect eTwinning internațional, a avut ca scop conștientizarea importanței sănătății planetei.  Copiii sunt viitorul planetei, ei sunt cei care trebuie să înțeleagă faptul  că pot schimba cursul lucrurilor. Elevii au căutat informații, au propus soluții, după îndelungate dezbateri, căutări, discuții cu diferite persoane din domenii diferite. Ei au înțeles că trebuie să oprim sursele de poluare și să luăm măsuri, să îndreptăm unele aspecte negative identificate de elevi, legate de schimbările climatice.

Elevii au fost provocați să lucreze împreună la anumite teme legate de schimbările climatice. Din temele realizate evidențiem: natura de vis, casa de vis, vehiculul de vis, ziua de vis… Elevii implicați au dovedit creativitate în prezentările realizate, ei îmbinând cunoștințele de la discipline diferite, TIC, geografie, biologie, arte plastice, literatură… astfel, conștientizând faptul că pot realiza lucruri importante. Au lucrat împreună, au schimbat idei, opinii, iar profesorii au aplicat metode și strategii inovative la clasă. Fiecare elev a avut un rol important: un elev era în rolul de cameraman, altul de manager de echipă, altul de jurnalist, altul era responsabil cu desenele simbol, altul cu realizarea prezentărilor, atât la nivel național, cât și internațional. Au participat la numeroase competiții, au lucrat împreună teste, au jucat Kahoot, au completat chestionare. O activitate deosebită a fost studiul aplicativ în pădure, la stejarul de 1000 de ani, astfel, îmbinându-se cunoștințele de la clasă în prezentări atractive în cadrul proiectului.

Touch the world a fost un proiect deosebit care a avut rolul de a-l face pe copil conștient de rolul rău, de puterea sa de a schimba totul în bine, de a salva Planeta. Este un început și sperăm că proiectul va fi extins în viitor, deoarece este important ca toți elevii să trăiască momente importante care îi fac să se implice în salvarea Planetei, în schimbările climatice, temă de viitor. Câteva din produsele proiectului pot fi accesate online.
touchtheworldproject.weebly.com/
www.storyjumper.com/book/read/131814782/626136b774b3c
www.youtube.com/shorts/p2GAPwtOlrI
docs.google.com/presentation/d/1IEHMFOeJ0siIaHGMlGCpVciwRhoxxOt0RF_rG1maQY8/edit#slide=id.p
docs.google.com/presentation/d/1D26t5HonzFsu1pN9CiEDmmo0N5NOsvTWRtSp8X2TeVA/edit#slide=id.p

Un proiect deosebit este și Dream forever, un proiect eTwinning care are rolul de a încuraja creativitatea elevilor, de a-i determina să creeze lucruri importante pentru viitorul lor. Creativitatea elevilor a dus la realizarea unor prezentări, e-bookuri creative, jocuri interesante care au fost integrate în activitatea de la clasă.

Elevii au creat prezentări pe temele: școala ideală- au fost dezbateri la nivel national, dar și international cu mai mulți elevi, iar concluziile au fost postate pe platformă. S-au desfășurat multe activități la clasă pe această temă, astfel, elevii au găsit soluții pentru a crea lucruri așa cum doresc. Au creat o natură așa cum o doresc, mai ales în împrejurimile lor, ale școlii. Au creat desene representative și au dezbătut temele împreună cu partenerii din țări diferite.  Au inventat jocuri ideale, care pot fi aplicate în viitor și la care ei visează. Au inventat vehiculul viitorului, casa visată, clasa de vis, poemul viselor și au creat o carte a visului de elev.

Elevii au expus ideile, au creat prezentări, au participat la numeroase concursuri în cadrul proiectului. Profesorii au implementat la clasă metode și strategii moderne, predând transcurricular. O experiență de vis în proiectul Visurilor noastre. Copiii trebuie lăsați să viseze lucruri mărețe și să creeze lucruri pentru viitorul lor, acesta fiind mottoul proiectului Dream forever. Câteva din produsele proiectului pot fi vizualizate accesând următoarele adrese.
www.emaze.com/@ALRZLQWOF/sonsuza-kadar-dler
view.genial.ly/627057cdc195720011ba6753/interactive-image-mixed-team-work
view.genial.ly/62717a9aaa8d27001cfc6f7b/interactive-image-interactive-image
www.canva.com/design/DAE_ZxzWoOU/Okq6C3yMuZFQTVchecc_yg/view?utm_content=DAE_ZxzWoOU&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=homepage_design_menu#5
linoit.com/users/sevgisuada/canvases/New%20Year%20Wishes%20Dreams%202022
view.genial.ly/62717a9aaa8d27001cfc6f7b/interactive-image-interactive-image
read.bookcreator.com/cAjSgQMP5GOsaWLojgrqDdHQQ6B3/l_VeInFpRuaNzyiL2pj4RA
www.canva.com/design/DAE_9SxQmH4/cCx4GH7YHk9TX_8Xvr35Eg/view?utm_content=DAE_9SxQmH4&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton
https://www.youtube.com/watch?v=Em6eTPaphvg
www.storyjumper.com/book/read/133566072/6274fba96ad9a
www.storyjumper.com/book/read/132671262/Dreams-Forever-Common-Story

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania