Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

„În fața lumii lipsite  de iubire”

Susan Abulhawa
„În fața lumii lipsite  de iubire”,
traducere din limba engleză de Mihaela Negrilă

Cartea „In fata lumii lipsite de iubire” scrisa de Susan Abulhawa a apărut la editura Polirom acum,  în anul 2023 și face parte din categoria beletristică, autoarea mai are și alte volume…

  •                 Nahr, eroina cărții, născută în anii 70 în Kuweit, a visat dintotdeauna să se îndrăgostească, să se căsătorească și să aibă copii și, poate, chiar să-și deschidă propriul salon de  înfrumusețare, să aibă din ce trăi. Aceste toate dorințe i-au fost spulberate din cauza împrejurărilor, a stării – cum decurg vremurile. Ca refugiată în Palestina, ea luptă, întradevăr, ca familia sa să aibă o viață mai bună, aici unde starea de război nu lipsește.
  •               Aflată într-o închisoare israeliană ea își petrece timpul reflectând la evenimentele care au adus-o aici și, în ciuda acestor întâmplări, ea gândește și luptă în felul ei, refuzând să fie victima celor care, prin fapte, o trădase și luptă să-și îndeplinească visurile de o viață, ca ea și apropiații ei să guste măcar din dulceața visată.
  •                   Despre cartea în discuție – numai cuvinte de apreciere:
  •                  „Romanul lui Abulhawa este, în esenţă, o poveste de dragoste… Însă e o poveste de dragoste ce nu se poate sustrage geografiei, spaţiului unde se desfăşoară. Autoarea construieşte cu eleganţă o lume în care este pusă în lumină tensiunea dintre dorinţă şi supravieţuire.” (The New Yorker)
  •              „Abulhawa a creat o protagonistă plină de însufleţire, care trăieşte nevăzută şi în opoziţie cu lumea «lipsită de iubire», spunându-şi povestea în propriii ei termeni.” (The New York Times Book Review)
  •                „O meditaţie asupra iubirii şi alienării, într-un cadru care e prin natura lui politic. Un roman palpitant care te pune pe gânduri.” (Los Angeles Review of Books).
  • Despre autoare, la fel:
  • Născută la 3 iunie 1970, acum 53 de ani, Al-Tur, Ierusalim, tradus din engleză-Susan Abulhawa este o scriitoare palestinian-americană și activistă pentru drepturile omului și susținătoare a drepturilor animalelor. Ea este autoarea mai multor cărți și fondatoarea unei organizații non-guvernamentale, Playgrounds for Palestine. Ea locuiește în Pennsylvania. Wikipedia (Engleză)
  • Scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Susan Abulhawa s-a născut în Kuweit, în 1970. Este fondatoarea şi preşedinta asociaţiei Playgrounds for Palestine, o organizaţie dedicată protejării drepturilor copiilor palestinieni. A publicat proză scurtă în antologiile colective Shattered Illusions şi Searching Jenin, iar eseurile şi comentariile ei politice sunt cunoscute în întreaga lume. În 2010 i-a apărut romanul Dimineţi în Jenin (Polirom, 2017), inspirat de războiul israeliano-palestinian. Albastrul dintre cer şi ape (2015; Polirom, 2016), cel de-al doilea roman al ei, este bestseller în douăzeci de ţări. În 2013 a publicat volumul de poezii My Voice Sought the Wind. În prezent, are cetăţenie americană şi trăieşte împreună cu familia în Pennsylvania.
  • Susan Abulhowa și o iubitoare de animale
  •              Albastrul dintre cer și ape, cel de-al doilea roman , este o poveste despre supraviețuire și dragoste într-o lume pustiită de război. In micul sat palestinian Beit Daras, toată lumea le cunoaște pe femeile din familia Baraka: pe îndrăzneața Nazmiyeh, pe surioara ei clarvăzătoare, Mariam, precum și pe mama lor, Um Mamdouh, cea posedată de djinni înspăimîntători. Atunci când familia este silită de nou-înființatul stat Israel să-și părăsească străvechiul cămin, doar Nazmiyeh și fratele ei supraviețuiesc călătoriei până în Gaza. Ducându-și cu greu traiul într-o tabără de refugiați, Nazmiyeh, capul familiei, reușește să treacă peste greutăți. Ea se va îngriji de soarta micii comunități de surori, fiice și nepoate, în timp ce fratele ei emigrează în America, unde rămâne până la moarte. Va lăsa în urmă doar o nepoată, Nur cea cu „un ochi normal și unul colorat”, care tânjește să-și caute originile în Gaza. Susan Abulhawa explorează în această saga de familie consecințele unei politici brutale de evacuare în masă de-a lungul mai multor continente și generații, urmărind totodată poveștile unor femei curajoase care reușesc, cu incredibile sacrificii, să insufle magie prezentului vitreg.
  •           „Proza lui Susan Abulhawa e luminoasă; ea stăpânește magistral paienjenișul creat de vocile narative – fie ele tinere sau bătrâne, de bărbați sau de femei, reale sau ivite din tărâmuri magice. Romanul propune o privire atentă asupra vieții femeilor din Gaza și asupra eroismului lor în mijlocul pierderilor neîntrerupte. Sint și bărbați în roman – soți, iubiți, tați exilați, fii în închisoare –, însă firul narativ este susținut de puterea surorilor, a mamelor, a soțiilor și fiicelor.” (The Independent).
  •             „Albastrul dintre cer și ape nu este numai o poveste despre înstrăinare. Romanul e plin de dansuri, petreceri pe plajă, spaime, blesteme și eroism. Precum povestitoarea din O mie și una de nopți, Susan Abulhawa își surprinde cititorul dând la iveală fără încetare noi și noi povestiri. Este evident că, așa cum spune și scriitoarea în roman, inima omului e făcută din cuvintele pe care le punem în ea.” (The Guardian).

O lucrare,  cu eroi, scrisă parcă anume pentru a fi parte din Antologiile cu Istorii, comentarii…, ciclul coordonat de Ion N. Oprea, Iași, postată aici 30 iunie 2023.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania