Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Klara și Soarele, ca și precedentele romane ale lui Kazuo Ishiguro, japonezul-englezul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2017

Nici fără tată și fără de mamă, nici SF, Klara și Soarele, ca și precedentele romane ale lui Kazuo Ishiguro, japonezul-englezul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2017, este o carte cu adevărat de realitate, despre iubire și prietenie,dacă vreți-despre sacrificiu și mântuire…

-la Iași, FILIT-2021, 20-24 octombrie-

          Ați auzit de Kazua Ishiguro, cu cele mai multe cărți editate la Polirom, recentultul Klara și Soarele, traducere din limba engleză, 320 de pagini, de Vali Florescu,o  carte, cum spuneam de la început, chiar din titlu,  are ca subiect nu ceea ce se frământă astăzi, noi născuții să nu mai știe de mamă și tată, să fie lăsați pentru creștere și educare în seama  șanțului, nici imaginației de natură SF, ci, cum subliniam, ca cel care deține Premiul Nobel pentru Literatură din 2017, în 2021, scriitorul  are realizată  la  Polirom o carte, klara și Soarele, despre prietenie, stare despre care, mulți, mai ales tinerii,  jinduiesc.

Kazuo ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 – cine n-a auzit de localitate?- iar în 1960 a emigrat în Marea Britanie, cu întreaga familie, în 2007, apoi în 2017, la Polirom,a debutat ca prozator  cu Amintirea palidă a munților,roman recompensat literar, tradus ulterior în mai multe limbi. Un succes, nu? În 1986, i-a apărut al doilea roman, Un artist al lumii trecătoare,   la Polirom în 2005,2013 și 2017, nominalizat la premii, tradus în 14 limbi. Anul 1989 i-a adus, odată cu Rămășițele zilei de la Polirom – 2002, 2012, 2017 – premiul  Booker-Prize. Probabil îl țintea de multișor. Seria scrierilor continuă. În 1995, Kazuo Ishiguro a publicat romanul Nemângâiații, Polirom 2018, apoi Pe când eram orfani – la Polirom în 2003,2017 – și Să nu mă părăsești, la Polirom în 2006,2011, 2017.

În 2015 i-a apărut cartea Uriașul îngropat, la Polirom în 2015, dar cel mai recent roman al lui ishiguro este cel cu numele Klara și Soarele,lansat la public în martie 2021. Are publicată și o antologie de povestiri–povești, apărută în 2009 intitulată Nocturne în care este vorba de cinci povești despre muzică și amurg- la Polirom în 2009 și 2017, în 2018 statul japonez, drept recompensă,  i-a acordat distincția Ordinul Soarele Răsare, adevărat, după ce  în 2017 Kazuo Ishiguro fusese Laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Klara și Soarele este cel de-al optulea roman al autorului, apărut în original chiar anul acesta și are o temă care în urmă cu ceva timp ar fi părut  SF , spune și Adriana Bittel în pagina realizată de ea în „Selecții Fomula AS” nr.1489, octombrie 2021. Acum însă, în contextul noilor căutări,în romanul lui, personajul Klara, un android, este programat să țină companie unui copil, să-l aibă prieten. Însăși Klara este aleasă pentru aceasta de o fetiță bolnavă, Josie, căreia îi oferă nu doar protecție și devotament, ci și posibilitatea ca părinții bogați să-și poată îmbunătăți genetic, cum spune doamna  Adriana, printr-o operație, copiii pentru a-i   face apți de o  educație aleasă.

În desfășurarea acțiunii,autorul, cum au făcut și alții, reușește din Klara un personj al momentului, și nu numai, unul care vrea să o apere  pe Josie de tot ce este în viață suferința și reușește, cu generozitate, să realizeze  un roman, cum  am subliniat, despe iubire și prietenie, despre  sacrificiu și mântuire, cerințe de mare actualitate. Perspectiva inedită propusă de Ishiguro – ba, au folosit-o și alții, Martin Amis, Iulian Barnes, Ian McEwan, David  Lodge – prin intermediul personajului său central, Klara, sporește impactul poveștii profund umane  și reușește ca el, japonezul, stabilit din copilărie  cu familia în Anglia să devină la 35 de ani un celebru, a primit în 2017, pentru cele șapte romane și volumul de antologii, cu povestiri publicate până atunci, Premiul Nobel pentru Literatură.

„Este unul dintre cele  mai emoționante  și mai pofunde  romane scrise de Ishiguro. Îndrăznesc să declar Klara și Soarele o capodoperă, una care vă va face să vă gândiți la viață, la fragilitatea în fața moții, la harul mântuitor al iubirii – pe scurt la tot ce contează” (NPR). „O poveste delicată, impregnată de tristețe și speranță, care îți rămân în minte”, apreciază și The Washington Post.

„Tema esențială a lui Ishiguro este inocența pe care el o explorează în romane care sunt în același timp familiare și stranii și care își dezvăluie doar treptat adevărata și devastatoarea semnificație”, citim în Financial Times.

Deci, să reținem și după povestea din Să nu mă părăsești, fără a ține seama că sunt interzise a mai fi folosite în relațiile interumane cuvintele mamă și tată, din vorbirea curentă,- imperativ impus și de U.E.-  Kazuo Ishiguro – și Vali Florescu de la Polirom – revin și ne pun în biblioteca personală – unde-i timpul când se edita un tiraj de 80.000-100.000 de exemplare?, – o CARTE care  are în centru pe KLARA, o inteligență, care și artificial, poate ține companie copiilor și adolescenților, remarcată de altă fată,  Josie, hotărîtă să și-o aleagă drept tovarășă de viață, ceea ce se și întîmplă, cu momente de mister descoperite de cititor.

  Mai clar, luat din cărți, tot de la recenzenți: “Klara si soarele” are ca personaj central nu un om, ci un android, o creație futuristă destinată să fie cel mai bun prieten pentru copiii sau adolescenții care au nevoie de unul într-o lume în care este mai ușor să  fii un străin printre ceilalti. Klara nu este unica. Face parte dintr-o serie de “prieteni artificiali”, care așteaptă răbdători (așa cum doar un android poate fi) ca unul dintre cumpărători să îi aleagă, pentru ca apoi să își înceapă noua viață intr-o altă casă. Când Josie o alege pe Klara pare că este începutul unei frumoase prietenii, dar ceea ce fata nu știe este că totuși, printre atâția “prieteni artificiali”, Klara este totuși diferită. Chiar dacă subrutinele și programele sunt identice, a reușit să fie mult mai sensibilă, mai înțelegătoare și mai curioasă decât ceilalți, așa că va înțelege repede un adevăr dureros: Josie este și ea altfel. Suferă de o boală misterioasă, stranie, iar pentru un prieten perfect este clar că trebuie să o ajute. Și cum ar putea să o facă altfel, într-o lume a tehnologiei și alterității, a distanțelor si separării, decât chiar prin prietenie și apelând la Soare și la puterea lui vrăjită.

Roman ce ar putea fi încadrat la o răsfoire superficială în genul science-fiction, cartea transcende o catalogare îngustă și limitativă, sau mai precis folosește cadrele și tropii anticipației pentru a pune în scenă o narațiune despre prietenie, singurătate, dragoste și magia existenței. Intr-o lume rece, unde prietenia este un concept de laborator, elevii învață online, iar interacțiunile sunt programate și pregătite de genitori, unde poluarea a devenit dintr-un concept o realitate, iar singuratatea este anulată prin programe și androizi, Klara și Josie redescoperă împreună tocmai  umanitatea, inocența și adevărul”.

Succes, suntem la sfârșit de desfășurare la Iași a Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri, FILIT, 20-24 octombrie 2021 !

Ion N.Oprea Iași, 22 octombrie 2021

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania