Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

În Italia, pentru memoria culturii naționale

 O ocazie importantă pentru promovarea scriitorilor români contemporani din țară este Ziua Națională a Culturii sărbătorită și pe pământ străin, Italia. 

Asociația culturală Dor de Plai din Tortona împreună cu autoritățile locale și Biblioteca Civică Tommaso de Ocheda din Tortona au inaugurat Expoziția de carte românească, inițiativă concepută și organizată anual încă din anul 2021.

Cu ocazia acestui eveniment unic dar de o încărcătură emoțională deosebită, scriitori români și italieni cu har în ale scrisului literar au donat o parte din cărțile scrise de ei bibliotecii, o prețioasă mărturie a trecerii prin timp de care va beneficia comunitatea românească și nu numai. O parte din istoria zonelor țării, a tradițiilor și obiceiurilor populare cât și însemnătatea culturii noastre, sunt o invitație autentică spre a fi lecturate.

Fiecare dintre noi, călătorind înspre România și înapoi la lucru în Italia, ducem în bagajul de mână o carte, un gând de suflet sau poate acele câteva cuvinte de care nu ne putem despărți și întreține existența noastră ca români. E un lucru important și necesar, pentru că atât de mare este dorința de a ne menține comunicarea cu semenii în propria limbă, încât fără această inițiativă am fi mai săraci și ne-am înstrăina de-a binelea. Cultura nu cunoaște granițe și vine în sprijinul tinerei generații de români, născuți sau poate crescuți și educați de parte de locurile noastre tradiționale cu obiceiurile și datinile strămoșești.

Scriam în 2021 pentru revista Luceafărul din Botoșani, care cu atenție e diriguită de domnul Ion Istrate, cu un important rol în susținător și afirmarea valorilor moștenite, că noi „diasporenii” suntem purtătorii identității noastre culturale care se va transmite generațiilor viitoare prin copiii noștri născuți aici. Și uitați ce frumos adevăr s-a înfăptuiești astăzi, de Ziua Culturii Naționale a României, aici la Biblioteca Civică Tommaso de Ocheda din Tortona.

În bagajul acela mic de mână, am pus, cu câtva timp în urmă o carte, nu una oarecare, ci de mare importanță istorică și culturală și care este cea mai valabilă mărturie a faptului că astăzi cultura nu are granițe, că este important să semănăm și pe timp de secetă, iar sămânța aceea oricât de mică, la timpul potrivit, dacă pământul este fertil, va încolți și apoi va avea un parcurs. Opera doamnei Silvia Lazarovici, ”Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic.”, Editura Agata – 2022,  o adevărată ,,operă de patrimoniu” a trecut granițele culturale așezat în bagajul meu de mână, însă nu modestă i-a fost oglindirea și măreția în spațiul acestui eveniment într-o zi atât de importantă. ,,Aici în hotarele strâmte ale țării românești, trebuie să se adune capitalul de cultură, din care să se împrumute frații noștri de prin țările de primprejur dimpreună cu celelalte popoare mai înapoiate decât noi” (Mihai Eminescu).

Asociația culturală Dor de Plai,  prin această inițiativă a adunat capitalul de cultură – memoria literară a nației noastre, din care se vor împrumuta și frații , și toate națiile doritoare să se hrănească cu esența ei.

Cu mulțumire sufletească pentru revista Luceafărul și colaboratorilor ei, domnului Ion Istrate și doamnei Silvia Lazarovici, pe care, personal îi consider pilaștrii culturii românești.

Magdalena Bădărău Vicoleanu

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania