Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ziua lui Eminescu, declarată Ziua Culturii Naţionale

Ziua lui Eminescu, declarată Ziua Culturii Naţionale
Autor: stiri.botosani.ro

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

Camera Deputatilor a adoptat pe 16 noiembrie un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie la Botoşani, a devenit zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a intrunit 175 de voturi favorabile, unul impotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu care a semnat şi el această initiativă. Initiatorii sustin ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene.

Astfel, in Spania ziua culturii a fost fixată ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autoritatile din Moldova au hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu sa devină Ziua Culturii Naţionale.

„Ziua Culturii Naţionale va fi, in viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionam faptul că, in Italia, de ziua lui Dante in toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc”, se arată in expunerea de motive a iniţiatorilor.

Prin aceasta lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania