Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

In memoriam Ion Caramitru – actor de teatru și film, regizor și om politic român

 

In memoriam Ion Caramitru – actor de teatru și film, regizor și om politic român

România pierde treptat valorile din sfera cultural-artistică. Vorbim deja la trecut și despre Ion Caramitru – actor de teatru și film, regizor și om politic, care a ocupat funcția de ministru al culturii în perioada 1996-2000, a fost președintele UNITER din 1990 și directorul Teatrului Național din București din 2005 încoace. Foarte recent, la mijlocul lunii august, SFR-Festivalul Serile Filmului Românesc, Iași îi dedica ediția de anul acesta lui Ion Caramitru, moment în care a fost sărbătorită și împlinirea a 40 de ani de la lansarea filmului „Ștefan Luchian”. În acest cadru, ICR-Institutul Cultural Român îi acorda marelui actor de teatru și film un premiu de excelență pentru întreaga sa activitate artistică. Din cauza problemelor de sănătate, actorul nu a mai luat parte la evenimente. Cu puțin timp înainte de festival se arăta însă bucuros și onorat de faptul că SFR îi va dedica noua ediție.

Ion Caramitru a fost un foarte bun cunoscător al biografiilor lui Ștefan Luchian și Mihai Eminescu. Memoria lui Luchian a onorat-o dându-i viață în cunoscutul film biografic, iar pe Eminescu îl recita cu fiecare ocazie și cu precădere în fiecare an de Ziua Culturii Naționale. Dintre noi a plecat omul, Artistul însă va rămâne mereu prezent prin urmele lăsate în cultura românească. Îl putem revedea oricând în rolurile ce l-au consacrat.

Echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, prin prof. Dr. Luminița Cornea, i-a adus un mic omagiu publicând câteva rânduri și valorificând pagina scrisă de actorul Ion Caramitru în Cartea de onoare a Casei memoriale ”Romulus Cioflec” din cadrul MNCR, document care a fost și mereu va fi unul important pentru instituție, dar și pentru istoria culturală a zonei.

„ION CARAMITRU (9 martie 1942 – 5 septembrie 2021), UN MARE ACTOR a plecat în Împărăţia cerurilor. Fiind ministru al Culturii, a contribuit substanţial la realizarea Casei memoriale „Romulus Cioflec”, Araci, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. A participat la inaugurarea acestui punct muzeal în anul 1998 şi a scris în Cartea de onoare a muzeului. Autograful său constituie un important document pentru noi”, preciza prof. Dr. Luminița Cornea, din partea MNCR.

Ion Caramitru scria: “Iată-ne cu toţii aici, cei dragi şi cei care au simţit nevoia să fie de faţă pentru inaugurarea unei opere de respect faţă de istoria culturii şi spiritualităţii româneşti. Numele lui Romulus Cioflec persistă de acum nu numai în istoria literaturii şi gândirii româneşti, dar şi în memoria locului şi a generaţiilor care se vor succede în Araci.
Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit această minunată faptă!
Ion Caramitru,
Araci
20 dec. 1998”.

Caramitru debuta cu un rol secundar în Pădurea spânzuraților (1964), în regia lui Liviu Ciulei. De atunci a adunat roluri principale în peste 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze și franceze, devenind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români. Printre cele mai importante roluri ale sale se numără Comoara din Vadul Vechi (1964) – argatul Ion Dohotaru, Porțile albastre ale orașului (1974) – tunarul Șerbănescu, Ștefan Luchian (1981) – pictorul Ștefan Luchian, Stejar-extremă urgență (1974) – maiorul Werner von Richter, Punga cu libelule (1981) – chestorul poliției, Liceenii (1986) – profesorul Socrate, Extemporal la dirigenție (1988) – profesorul Socrate, Întunecare (1986) – Radu Comșa, Jude City (1991), A Question of Guilt (1993), An Exchange of Fire (1993) – Oscar Karel, Misiune Imposibilă (1996) – Zozimov, Two Deaths (1995), Deep Secrets (1996) – Caine, Amen (2002) – Contele Fontana. 

În teatru a fost Hamlet („Hamlet” de William Shakespeare, regia Costache AntoniuStudioul Casandra, 1963), Mircea Basarab („Vicarul” de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965), Eminescu („Eminescu” de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu, 1964), Feste („A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regie colectivă, 1973), iar lista e lungă.

Distins cu numeroase premii pentru rolurile care i-au consacrat activitatea, Ion Caramitru a colaborat permanent cu instituţiile din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru și a semnat regia mai multor producții. Totodată, a condus activitatea Teatrului Național „I.L. Caragiale” București și a UNITER (Uniunea Teatrală din România – București), prilej cu care a urmărit mereu valorificarea potenţialului culturii şi a patrimoniului cultural.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – MNCR

Foto1 – Autograful lui Ion Caramitru din Cartea de onoare a Casei memoriale ”Romulus Cioflec” din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.
Foto2 – Ion Caramitru, ministrul Culturii, la inaugurarea Casei memoriale „Romulus Cioflec”, decembrie 1998.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania