Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), ediția a 12-a, dedicată marelui om de teatru și film Ion Caramitru

 

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), ediția a 12-a, dedicată marelui om de teatru și film Ion Caramitru

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – SFR


 

Filmele românești, vechi și mai ales cele noi, s-au văzut în prima parte a lunii august la Iași, în cadrul ediției cu numărul 12 a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR). Avanpremierele, premierele și toate evenimentele aferente au avut loc în mai multe spații din Iași: Piața Unirii – Open Air, Amfiteatrul Palas, Cinema Ateneu, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” și Tiki Village. În cadrul evenimentelor din secțiunea avanpremieră și premieră, invitați speciali SFR au fost Radu Muntean, Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Andrei Dăscălescu, Paula Niculescu, Valeriu Andriuță, Daniel Sandu, Cristian Bota, Johannes Holzhausen, Dan Dinu, Cosmin Dumitrache.

Ediția cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc i-a fost dedicată actorului și regizorului Ion Caramitru, căruia Institutul Cultural Român (ICR) i-a acordat „Premiul Serile Filmului Românesc”. Retrospectiva Ion Caramitru a cuprins, printre altele, filmele Porțile albastre ale orașului – regia Mircea Mureșan (1975), Ștefan Luchian – regia Nicolae Mărgineanu (1981) cu o proiecție aniversară în prezența echipei la 40 de ani de la lansare, Întunecare – regia Alexandru Tatoș (1985) și Amen – regia Costa-Gavras (2002).

„Întâi de toate, nu am încotro, trebuie să spun cât de bucuros sunt să revin la Iași. Am mai spus-o, deci dacă o mai spun acum încă o dată, este pentru că îmi doresc ca eu însumi să îmi stabilizez sentimentele. Când vin la Iași, vin acasă. Când veneam la Iași, veneam pentru Eminescu, pentru publicul de acolo, veneam cu spectacolele Teatrului Bulandra, apoi cu cele ale Teatrului Național din București și de fiecare dată aveam sentimentul că acolo se petrec apropieri sufletești cu totul aparte. Iată-mă, acum, pentru perioada 11-15 august, invitat la Serile Filmului Românesc. (…)”, preciza Ion Caramitru, la primirea invitației. În final, actorul nu a putut lua parte fizic la festival.

„Ca la fiecare ediție SFR, surprindem publicul cu invitați de renume ai teatrului și cinematografiei românești. După Mircea Daneliuc, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Cristian Mungiu, Victor Rebengiuc, Florin Piersic și Horațiu Mălăele, a venit momentul să dedicăm ediția de anul acesta maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga sa activitate, ca artist și promotor al creațiilor culturale. Este o reală plăcere că a ales să fie alături de noi, mai ales că este un nume strâns legat de valorile Iașului. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, chiar în prezența actorului, o serie de producții unde Ion Caramitru interpretează roluri magistrale”, declara Andrei Giurgia, director SFR.

Cu roluri principale în peste 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze și franceze, marele om de film Ion Caramitru este unul dintre cei mai cunoscuți actori români, cu un talent aparte. Printre cele mai importante roluri ale sale se numără Comoara din Vadul Vechi (1964) – argatul Ion Dohotaru, Porțile albastre ale orașului (1974) – tunarul Șerbănescu, Ștefan Luchian (1981) – pictorul Ștefan Luchian, Stejar-extremă urgență (1974) – maiorul Werner von Richter, Punga cu libelule (1981) – chestorul poliției, Liceenii (1986) – profesorul Socrate, Extemporal la dirigenție (1988) – profesorul Socrate, Întunecare (1986) – Radu Comșa, Jude City (1991), A Question of Guilt (1993), An Exchange of Fire (1993) – Oscar Karel, Misiune Imposibilă (1996) – Zozimov, Two Deaths (1995), Deep Secrets (1996) – Caine, Amen (2002) – Contele Fontana.

Distins cu numeroase premii pentru rolurile care i-au consacrat activitatea neîntreruptă, Ion Caramitru se bucură de colaborări permanente cu instituţiile din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru și a semnat regia mai multor producții. În același timp, conduce activitatea Teatrului Național „I. L. Caragiale” București și este președinte UNITER (Uniunea Teatrală din România – București), prilej cu care urmărește valorificarea potenţialului culturii şi a patrimoniului cultural.

Printre secțiunile SFR 12 s-au numărat Retrospectiva Ion Caramitru, avampremiere, premiere, cele mai bune filme ale anului 2020/2021, documentar, CineMemoriam, CINExcelența, scurtmetraje românești, iar zilele în care au avut loc proiecții a cuprins:

Joi, 12 august – Întregalde (2021), regia Radu Muntean | Invitat: Radu Muntean. Lungmetrajul semnat de Radu Muntean a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes și îi are în rolurile principale pe Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, alături de Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Variety menționează că filmul „explorează limitele altruismului într-un context în care oamenii își ating propriile limite”.

Rondul de noapte (2021), regia Iosif Demian | Invitat: Irina-Margareta Nistor. Noul film regizat de Iosif Demian are în centrul atenției ultima repetiție dinaintea premierei, moment în care personajele părăsesc clădirea teatrului și pășesc într-un scenariu din necunoscutul nopții. Continuarea prezintă destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.

Vineri, 13 august – Holy Father (2020), regia Andrei Dăscălescu | Invitați: Andrei Dăscălescu, Paula Niculescu. Documentarul în regia lui Andrei Dăscălescu este o poveste despre familie și înfruntarea propriului părinte. Pentru tatăl în devenire, vizitele la mănăstire sunt cheia spre a înțelege ce înseamnă a fi un tată bun și cum putem lăsa în urmă greșelile din trecut. Filmul a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului, la Sarajevo Film Festival 2020 și Premiul Publicului la Astra Film Festival 2020.

Sâmbătă, 14 august – Tata mută munții (2021), regia Daniel Sandu | Invitați: Valeriu Andriuță, Daniel Sandu, Cristian Bota. Cu premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai, China, thrillerul semnat de Daniel Sandu spune o poveste despre vinovăție și dragoste, despre echitate și compromisuri, despre lupta unui tată în încercarea de a-și salva fiul. În distribuție îi vom vedea pe Adrian Titieni, Valeriu Andriuță, Judith State, Tudor Smoleanu, Elena Purea, Cristian Bota, Radu Botar și mulți alții.

După 40 de zile (2021), regia Andrei Gruzsniczki. Al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki a avut premiera mondială în luna aprilie, în cadrul celei de-a 43-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova și are ca subiect principal o prietenie și o poveste de iubire, într-o luptă pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt.

Trenul regal (2020), regia Johannes Holzhausen | Invitat: Johannes Holzhausen. Semnat de Johannes Holzhausen, coproducție Austria-România, ce a avut premiera mondială în Competiția Oficială DOK Leipzig 2019, prezintă prima și ultima stație a Trenului Regal. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, călătorește prin țară împreună cu însoțitorii săi într-un tren și este sărbătorită de oameni pentru care familia regală este un important factor de identitate.

Duminică, 15 august – Poate mai trăiesc și azi (2021), regia Tudor Cristian Jurgiu. Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor, interpretând rolurile Clarei şi a lui Vlad, sunt seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți și își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate.

Malmkrog (2020), regia Cristi Puiu. Filmul a câștigat Premiul pentru Cea mai bună regie la secţiunea Encounters a Festivalului de la Berlin 2020, fiind bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav (Sibiu). În distribuție: Ugo Broussot, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, István Téglás, Judith State.

România sălbatică (2021), regia Dan Dinu, Cosmin Dumitrache | Invitați: Dan Dinu, Cosmin Dumitrache. Cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, cu mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție. Filmul promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.

CineMemoriam, Premii de excelență SFR, lansări de carte și expoziții

Gala CineMemoriam, organizată în a doua zi a festivalului Serile Filmului Românesc, a evidențiat nume ca Draga-Olteanu Matei, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Vladimir Găitan, personalități care au marcat definitoriu parcursul filmului și teatrului în România. Tot în cadrul secțiunii CineMemoriam, a rulat un film documentar despre Sergiu Nicolaescu, alături de filmele Patima (1975) și Printre coline verzi (1971). Premiile de excelență SFR au fost oferite în cadrul a trei întâlniri speciale, unde trei nume sonore ale cinematografiei românești au fost recompensate pentru întreaga activitate. Actrița Rodica Mandache și regizorul Dan Pița au avut întâlnire cu publicul ieșean în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, organizat în perioada 11-15 august 2021, iar actorul Ion Dichiseanu, invitat la edițiile SFR din anii trecuți, a fost omagiat în prezența colegilor de scenă, moment în care s-au prezentat fragmente din viața marelui artist.

În cadrul SFR12, amplul eveniment dedicat filmului românesc și oamenilor de film români și singurul de profil din țară, au mai avut loc o serie de lansări de carte: “Sergiu Nicolaescu – Un destin pentru România” de Cristian Radu Nema, “Draga”, de Ion Moldovan și expoziții dedicate unor nume mari precum Amza Pellea și Draga-Olteanu Matei.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania