Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

În România, prima condamnare pentru infracțunea de negare a holocausului

În România, prima condamnare pentru infracțunea de negare a holocausului

            Joi 4 februarie 2021, la judecătoria sectorului 3 a Capitalei a fost condamnat la un an și o lună de închisoare cu amânarea pedepsei și termen de supraveghere doi ani, plus 1500 lei cheltuieli de judecată, locotenent-colonel Vasile Zărnescu în Serviciul Român de Informații pentru săvârșirea infracțiunii de negare a holocausului, aceasta fiind o premieră în țara noastră.

            În ce constau faptele? Din sentință și din ce a scris presa se reține că ccl în cauză în 2016 a publicat cartea„Holocaustul – Gogorița diabolică –Extorcarea de bani holocaust”, volumul fiind programat pentru lansare pentru ziua de 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu dar  a fost contramandat, lui imputându-i-se și că ar fi înlesnit expunerea la vânzare la aceeași librărie a cărții „Sabin  Orcan Suporter”. Autorului îi aparțin  și unele articole din mass-media cum sunt cele cu  titlurile „Falsitatea noțiunii de holocaustolog”, „înșelătoriia  secolului XX” în care autorul neagă holocausul.

                În legătură cu faptele săvârșite și pedeapsa aplicată specialiștii, printre care și  Alexandru Muraru, reprezentantul  special al Guvernului pentru Promovaea Politicilor Memoriei, combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, consideră: „Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului – după 19 ani de la instituirea pedepsi n.a. – este un mesaj foarte puternic al justiției, un îndemn ferm la respectarea legii, este o probă pe care justiția o trece, în sfârșit, după ce numeroase astfel de cazuri, investigate de parchete, s-au finalizat fără rezultat. Este, în același timp, un semnal de alarmă important către instituțiile statului, că fenomenul antisemitismului este prezent și că acesta trebuie combătut cu fermitate, cu toate instrumentele instituționale existente”,

            Conform legii și sentinței , aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 alin.1 Cod penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.  Pe  durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Sentința , atrage atenţia inculpatului asupra faptului că, în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi al săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, se poate dispune revocarea amânării aplicării pedepsei.

                          Ion N. Oprea, Iași, 16 februarie 2021



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania