Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CARTEA BOTOŞĂNEANĂ:IOAN SIMINICEANU

CARTEA BOTOŞĂNEANĂ:IOAN SIMINICEANU –
BISERICA SATULUI CORNI – FILE DE MONOGRAFIE

Ioan Siminiceanu învăţat cu greutăţile vieţii şi cu rigoarea militară, s-a aplecat încă din adolescenţă în cercetarea istorică locală şi cu precădere asupra satului natal Corni, Judeţul Botoşani.
O dovadă concludentă este că a organizat în satul Corni o colecţie muzeală cu exponate de obiecte religioase, etnografice, artă populară şi numismatică. Dealtfel este un membru activ al Societăţii Numismatice Române.
La 1 octombrie 2006, la vârsta de 54 de ani s-a pensionat ca militar, cu gradul de colonel. Fiind colonel în retragere şi având mai mult timp liber la dispoziţie a cercetat în arhivele Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Arhivele Judeţului Botoşani. Adunând materiale suficiente şi o bogată experienţă în domeniul cercetării arhivistice şi istorice, fiind ajutat şi îndrumat de către muzeografii botoşăneni Ionel Bejenaru şi Eduard Setnic de la Muzeul Judeţean Botoşani şi de doamna Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie, a publicat lucrarea ştiinţifică „BISERICA SATULUI CORNI – FILE DE MONOGRAFIE”. Ea a apărut în editura Axa, Botoşani, (2010) în condiţii grafice excelente. La început cartea cuprinde un Cuvânt către cititori, semnat şi nuanţat în stilul său caracteristic de binecunoscutul istoric şi muzeograf Ionel Bejenaru şi un Cuvânt introductiv al autorului. Ioan Siminiceanu în peste 90 de pagini prezintă evoluţia Bisericii „Duminica tuturor sfinţilor”, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, mai precis în anul 1780, având o vechime de 230 de ani. Până în anul 1926, biserica din satul Corni a rămas fără pictură interioară. Pictorul Victor Gallin, renumit profesor de desen la Şcoala Normală de Băieţi „Mihai Eminescu” şi la Liceul „A. T. Laurian” din Botoşani a executat lucrarea în tehnică tempera, iar cheltuielile au fost suportate de locuitorii satului.

Cartea colonelului Ioan Siminiceanu cuprinde următoarele problematici:
– Scurt istoric al satului;
– Neamul Cănănău (Canano);
– Începuturile bisericii la Corni;
– Biserica „Duminica tuturor sfinţilor”, lăcaş de închinăciune;
– Pictura murală;
– Anul zidirii şi reparaţiile bisericii „Duminica tuturor sfinţilor”;
– Preoţi, cântăreţi bisericeşti şi alt personal ajutător de ieri şi de azi ai bisericii;
– Averea bisericii satului Corni;
– Hramul bisericii;
– Cultul morţilor şi cimitirul;
– Culte neoprotestante.
Din cei 18 preoţi ai bisericii din satul Corni, sunt prezentaţi în scurte descrieri, jumătate dintre ei şi anume: Ioan Băncilă, Savin D. Apostiu, Mihai Chihaia, Ilie Iurăceanu, Ioan Paveliuc, Ilie Loghin, Rogozenu C. Gheorghe, Florin Radu Pomparău şi Gheorghiţă Pânzaru.

Este o lucrare bine închegată şi articulată, recomandată tuturor celor care sunt adevăraţi iubitori de istorie a românilor, mai au un dram de patriotism, precum şi elevilor şi studenţilor şi profesorilor de istorie. Încercaţi să descoperiţi şi alte valenţe ale lucrării, citind cartea lui Ioan Siminiceanu, un român adevărat trăitor într-o societate capitalistă multilateral dezbinată.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

6 comentarii la acestă însemnare

  1. Mihai COSTIN spune:

    FELICITARI!!!
    Sunt unul din fericitii posesori ai cartii dar, cu autograf din partea autorului. Este un om deosebit care, prin munca depusa pentru realizarea acestei monografii, contribuie la cunoasterea localitatii in care s-a nascut, a vetrei sale stramosesti.
    De astfel de oameni are nevoie statul roman…..
    Inca odata, FELICITARI, domnule col.(r) Ioan SIMINICIANU!!!

  2. Ildiko Juverdeanu spune:

    Posed şi eu această minunată carte, scrisă cu mult bun simţ, cu respect pentru adevărul istoric, punînd accent, în primul rînd, pe oamenii locului, pe cei care au făurit istoria căci, după o veche vorbă romanească, „omul sfinţeşte locul”.
    Îl cunosc pe domnul Ion Siminiceanu şi ca om: educat, disciplint, elegant în ţinută şi în exprimare.Este un adevărat cunoscător şi descoperitor al valorilor culturii romaneşti.
    Felicitări şi îi urez mult succes în continuare.

  3. Ilie Siminiceanu spune:

    Felicit autorul pentru aceasta monografie. Vreau s-o gasesc si s-o citec.
    Tatal meu, Siminiceanu Costache(1805- 1985), a fost epitrop in vremea preotilor Ilie Iuraceanu si Ioan Paveliuc si a contribuit la renovarea din anii 1950′, cand ajunsese sa nu aiba nici gard. Eram elev la scoala de laga biserica („Curtea veche”) si parintele Ilie mi-a zis odata, mai in gluma, mai in seros, aratand spre biserica in care unii copii aruncau cu pietre:”o vezi ? cum ai s-o pastrezi, asa o vei avea” N-a fost insa sa-i urmez ca preot…. Am devenit profesor la Universitatea Tehnica din Iasi.
    Urez autorului cel mai calduros
    La Multi Ani!
    Prof dr ing Ilie Siminiceanu
    Universitatea Tehnica „Gheorghe Aschi” din Iasi

    isiminic@yahoo.com
    0742 292936

  4. SUCIU IOAN CORNEL spune:

    O lucrare elaborata cu multa ravna,bine structurata,documentata avand drept motivatie dragostea meleagurilor natale.
    Aceasta monografie atinge o diversitate de domenii frumos armonizate cu numeroase date precise interesante.M-a impresionat alegerea hramului si realizarea picturala a icoanei in incinta bisericii,ca si descrierea ritualului funerar local,amintire si celorlante culte ,toate sustinute de reusitele anexe color.
    Felicitari si asteptam noi aparitii
    Cu deosebita stima.
    CORNEL.I.SUCIU
    31 mai 2013

  5. Marcu ioan spune:

    Cu o tenacitate specifica muncii de cercetare (domeniu bine stapanit din punct de vedere profesional ),cu o migaloasa documentare in biblioteci de renume si cu o riguroasa respectare a adevarului istoric , a reusit sa aduca in atentia cornenilor radacinile necunoscute de multi dintre noi si ne-a deschis o viziune reala asupra trecutului, prezentului si, mai ales ,asupra viitorului acestui „taram” binecuvantat de Dumnezeu .M-am regasit in multe din locurile evocate,am reintalnit oameni cunoscuti (in realitate sau din povestirile parintilor),dar si tineri care, prin ceea ce fac ,ne dau garantia ca satul nostru este pe maini bune.Cred ca autorul a reusit ceea ce si-a propus : trezirea sentimentului de patriotism local al cornenilor , uniti in jurul Bisericii si credintei in Dumnezeu . Felicitari prietene ! Pe mine ma-i rascolit profund .Multumesc .

  6. Stefan spune:

    Daca iei la pas judetul Botosani, ramai uimit de ceea ce vezi la Corni: poţi afla colecţia de obiecte de interes etnografic a dlui Siminicianu, un adevarat muzeu particular, deschis atat pentru publicul local cat si pentru turişti. Spatiul este realizat de o persoana entuziasta, fără o pregătire initiala de specialitate, dar care prin studiu si pasiune reuseste sa treaca fara probleme peste acest mic impediment. Prin finanţare proprie a achizitionat si continua sa o faca obiecte vechi, parca la semnalul divin al strabunilor. Ii doresc dlui Siminicianu multa putere de munca, spor si cat mai multe resurse in folosul acestei pasiuni benefice si noua!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania