Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Inteligența artificială în educație

Când vorbim despre inteligența artificială (IA), ne referim la capacitatea unui computer de a îndeplini sarcini și de a imita inteligența la un nivel similar cu cel al oamenilor. Aceasta poate include orice, de la învățarea automată la procesarea limbajului natural, de la viziunea computerizată la robotică și rețelele neuronale. IA are potențialul de a fi periculoasă, dar aceste pericole pot fi atenuate prin implementarea reglementărilor legale și prin ghidarea dezvoltării IA cu o gândire centrată pe om.

Ne sperie evoluția fulminantă a Inteligenței Artificiale, am ajuns să o considerăm un real pericol, dar nu ne gândim la faptul că o utilizăm de ani de zile, poate fără să realizăm că o facem și suntem foarte mulțumiți de ajutorul ei în toate domeniile.

În fiecare zi, aparatele „inteligente” ne sortează căsuța de e-mail, ne recomandă muzică, ne aspiră podeaua sau ne învață limbi străine… Ne amintim sau urmărim pentru prima dată dar cu mare nerăbdare seriale SF, de genul Star Wars sau Star Trek. Prindem drag de robotul R2D2 sau  Threepio, droidul de protocol auriu, un robot asemănător omului (din Star Wars) sau de Data – un android în căutarea umanității (din Star Trek). Ciudat cum tehnologia inovatoare, robotica și inteligența artificială (IA) ne-au pătruns în viață de când am văzut pentru prima dată pe Threepio și R2D2 lăsând urme prin deșertul Tatooine sau pe Data care studia comportamentul uman spre a reuși să înțeleagă emoțiile.

În educație, Inteligența artificială (IA) nu mai este doar o fantezie. Au durat doar câteva luni pentru ca ChatGPT să zdruncine educația.

Noua tehnologie are implicații de anvergură pentru învățare și educație și a fost acceptată de elevi/studenți ca instrument de asistență pentru teme sau ca un substitut complet al lucrărilor de scris. Noua tehnologie a fost o amenințare atât de mare pentru învățarea tradițională, încât școlile publice din New York au interzis ChatGPT de pe dispozitivele din școală la doar câteva săptămâni după lansare. (…)
Lectură completă la : https://edict.ro/inteligenta-artificiala-in-educatie/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania