Primit pentru publicare: 5 iun. 2017
ÎNTOARECEREA, LA ȘFICHI
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 5 iun. 2017
Acum doi ani și ceva, mai precis în ianuarie 2015, am dat un șfichi la îndemnul unor comentarii apărute în răsfrângerile online și din mugetul fără ecou din media scrisă sau TV, cum că cineva vrea să destruneze caracterul eminescian, sacru pentru români, al ,,lacului cu nuferi”.
De aceea, nu o dată, când am ocazia, opresc în dreapta drumului dinspre Dorohoi, între Cucorăni și Cătămărăști, să privesc iazul Loești, locul disputelor și revindecărilor de către eminescologi, care, sigur, era vizitat de Eminescu, pentru că, aș cum știm din scrierile sale sau din cele despre Poet, adora peregrinagiul locurilor apropiate din copilărie. Lucrul acest este confirmat și acum de oamenii locurilor, care în sărăcie lor se deplasează spre Botoșani pe jos, aglomerând partea neamenajată a carosabilului (a tăcutului Macaleți), și pe care dacă îi întrebi ,,ce e acolo?” vor răspunde: ,,iazul în care se scălda Eminescu”.
Acest loc, iazul Loești, nu mai arată cum arăta prin anii ’80 sau chiar în mai recent. Este lacul, este ,,lacul cu nuferi”, o splendoare de amenajare peisagistică pe fondul unei acumulări naturale de ape, care depășește prin farmec ,,lacul codrilor albastru”, rămas la voia întâmplărilor și la mâna județenei domnului inginer de ape fără nuferi.
Aici, la iazul Loești, am auzit de la cel vrednic de fapte mărețe întru Memoria lui Eminescu, un om al locului, cum că va fi ridicat un grup statuar reprezentând pe Eminescu și Veronica Micle, în execuție de mâna maeștrilor sculptori botoșăneni, și se vor amenaja un amfiteatru și foaiere ale poeziei, în împrejurimi.
Am ajuns la vorba poetului de astăzi: […] sunt multe locuri legate de Eminescu în Botoşani. Dar, ca loc de relaxare şi inspiraţie poetică, Eminescu alegea actualul iaz Loeşti, puţin mai la vale de cel prezentat în mod tradiţional turiştilor ca fiind lacul lui Eminescu. Acest iaz este descris în mai multe mărturii ale cunoscuţilor poetului […]. (Gellu Dorian).
De ce nu am alege și noi, și de ce nu am îndemna pe tinerii și, mai ales, pe cei care ne vizitează plaiurile, să ne relaxăm sub razele de lună sau ale răsăritului de soare, la iazul Loești, cu o poezie și-o gustare de-a locului!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Este pacat ca ne jucam cu biografia lui Eminescu dupa interesele de astazi ale unor oameni interesati de buzunarul propriu si nu de cultura!
Responsabilii de cultura botosaneni nu-si fac datoria si e pacat! In loc sa-l omagiem pe Eminescu, il denigram in fiecare zi cu fel de fel de nascociri.
Eminescu sa na judece!