ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 8 Mart. 2018
Autor: Dorina RODU
Publicat: 9 Mart. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Ioan Rotundu-Dângeanu este un important prozator și ziarist botoșănean. Domnia sa, „ca un devorator al ticăloşiei politice şi un virulent editorialist, va rămâne în amintirea, pe care succesiunea generaţiilor viitoare o va păstra, ca un veritabil combatant social” (Ion Istrate), nu doar prin volumul Întâmplări hazlii dar adevărate (Botoșani: Axa, 2003), ci și prin celelalte scrieri ale sale: Masoneria botoșăneană – scurt istoric (monografie; Botoșani: Agata, 2009), Politică, alcool și tutun (pamflete îndrăznețe; Botoșani: Agata, 2009), Lumea lu’ Rotundu (reportaje; Botoșani: Agata, 2011), Doar politicieni sau și ticăloși? (1 iunie 2004 – 30 iunie 2013) Epoca Băsescu, vol. 1 (Botoșani: Agata, 2015).
Cartea intitulată Întâmplări hazlii dar adevărate, ediţia a II-a revizuită și adăugită, Botoșani: Agata – 2018, este un volum de proză scurtă umoristică, în care sunt prezentate relații sociale și interpersonale, întâmplări și fapte, evenimente din comunitatea județului Botoșani începând de prin ’60 până înaintea anului 1989, la care autorul participase în mod direct sau indirect. Principalele modalități de expunere din acest volum sunt narațiunea și dialogul, întâmplările sunt povestite la persoana I de către autor, din perspectiva omului obiectiv, însă, uneori chiar din punctul de vedere al unui personaj ce participă la unele întâmplări narate, care se întoarce în timp, prin intermediul amintirilor, la evenimentele ce i-au rămas vii în memorie. Autorul folosește caracterizări pitorești cu ajutorul cuvintelor familiare (un personaj feminin este denumit cotoroanță; găinile sunt comuniste; un câine e mai prost decât stăpân’tu’ etc.), vorbe de duh (pentru unii mumă, pentru alții ciumă), diminutive, situații și întâmplări amuzate în care sunt puse anumite personaje, cu ajutorul tuturor acestor modalități creează un umor de calitate superioară, cu care încântă și incită cititorul.
Întâmplările hazlii dar adevărate poartă cititorul într-o lume amuzantă, nu doar prin evenimentele în sine, ci și prin savoarea cu care sunt povestite de către autor, stilul și arta narativă a povestitorului au puterea de a transpune cititorul într-un colț al întâmplării povestite, astfel luând parte la evenimente amuzându-se copios. Prin modul de exprimare din acest volum de proză scurtă, prin verva și plăcerea sa de a povesti cu entuziasm întâmplările hazlii la care a luat parte, direct sau indirect, Ioan Rotundu-Dângeanu poate fi numit, fără doar și poate, un Ion Creangă modern. Tonul povestirii dozat cu umor cât, cum și unde trebuie, stilul oral al exprimării și arta de povestitor al lui Ioan Rotundu sunt o necesitate în zilele noastre mohorâte, picurând zâmbete sincere pe fețele cititorilor care au norocul de a lectura acest volum.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania