Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Întâmplări hazlii dar adevărate, de-ale lui Ioan Rotundu

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 20 Febr. 2018
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 21 Febr. 2018
Redactor: Dorina RODU

 

 

Întâmplări hazlii dar adevărate, de-ale lui Ioan Rotundu

 

Cu mulți ani în urmă, o carte de întâmplări adevărate și accentuat de hazlii a făcut vâlvă la cozile din librăriile botoșănene, fiindcă se terminase rapid din rafturile expuse la vânzare. Și astăzi primim mesaje de interes, dacă mai e vreun exemplar disponibil. Ca urmare, s-a scotocit suficient prin depozitul de carte al librăriilor Agata. A fost de-ajuns să audă și autorul aceasta! Așa că, Ioan Rotundu, prozator și publicist cunoscut și arhicunoscut botoșănenilor și nu numai lor ci, cu mai mult, și în interior și înafara granițelor, a revizuit prima ediția i-a așezat un cuvânt înainte pentru a-și justifica gestul și s-a ajuns la o a 2-a ediție, la editura Agata, ediție îngrijită de Dorina Rodu. Tot Dorina Rodu a croit și schița noii coperți.

Ioan Rotundu, prozator și ziarist, figurează în Dicționarul Lazarovici Scriitori și publiciști botoșăneni sub numele de Ioan Rotundu – Dângeanu. S-a născut la 5 ian. 1952, în Dângeni,  Botoșani. A fondat în 1993 publicaţia săptămânală Jurnalul de Botoşani, apoi cotidianul Jurnalul de dimineaţă (1998) şi periodicele Jurnalul de Poliţie, Jurnalul literar (online şi în prezent) şi Crocodilul de Botoşani (săptămânal de satiră socială). Scrieri: Întâmplări hazlii dar adevărate (Botoşani: Axa, 2003), Masoneria botoşăneană – scurt istoric (monografie; Botoşani: Agata, 2009), Politică, alcool şi tutun (pamflete îndrăzneţe; Botoşani: Agata, 2009), Lumea lu’Rotundu (reportaje; Botoşani: Agata, 2011), Doar politicieni sau şi ticăloşi? (1 iunie 2004 – 30 iunie 2013) Epoca Băsescu, vol. 1 (Botoşani: Agata, 2015).

Volumul de proză Întâmplări hazlii dar adevărate, publicată în prima ediție de Editura Axa – 2003, unde Gellu Dorian este consilier editorial, s-a epuizat rapid, deși s-a produs într-un tiraj neobișnuit de mare, dacă avem în vedere vremurilor de atunci și de azi. Cartea e o zdravănă amprentă, necesară a fi cunoscută acum și în viitor, a relațiilor sociale și interpersonale din comunitățile botoșănene din perioada anilor 1960 – 2000. Pe bună dreptate, autorului i-se mai zice că este un grefier al memoriei sociale, având în vedere întreaga activitate de publicist și prozator. Sunt fapte pe care Ioan Rotundu le-a cunoscut sau chiar a fost printre eroii acelor întâmplări hazlii dar adevărate, pentru că Domnia sa nu scrie și nu comentează public decât despre aspecte întâmplate și/sau de care a luat cunoștință direct, fie prin participare, fie după o investigație profesionist-jurnalistică.

Oricum, acest volum de proză scurtă Întâmplări hazlii dar adevărate provoacă o lectură incitantă, nestăpânită până nu se ajunge la capătul cărții.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania