Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

ION ISTRATE – O CARTE ŞI MESAJUL EI – CINSTIREA ALTORA, VIRTUTE RARĂ

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.3 (147), Martie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


ION ISTRATE – O CARTE ŞI MESAJUL EI – CINSTIREA ALTORA, VIRTUTE RARĂ

Primit pentru publicare: 08 Mart. 2021
Autor: Prof. Teodor EPURE, redactor la Revista Luceafărul    
Publicat: 10 Mart. 2021

© Teodor Epure, © Revista Luceafărul


.
ION ISTRATE – O CARTE ŞI MESAJUL EI – CINSTIREA ALTORA, VIRTUTE RARĂ
Am citit cu bucurie paginile unei cărţi proaspete apărută, intitulată „Un almanah despre oameni şi cărţi” semnată de Ion Istrate, apărută la Editura Arena Cărţii din Botoşani.
           Motivul apariţiei acestei cărţi este dorinţa autorului de a nu se uita valorile şi zestrea literară a ţinuturilor Botoşanilor. Această misiune nobilă nu ar fi putut să revină decât unei persoane, care, o mare parte din viaţă, a condus reviste literare, a răsfoit cărţi, le-a citit, le-a analizat și și-a spus părerea.
           Drumul meu către aflarea inimii domnului Istrate a avut o traiectorie uşor deviată, de la parcursul obişnuit, cel clasic, cititor – autor, pentru că am avut norocul să cunosc, înainte de toate, omul şi mai târziu scriitorul.
           Însă oricare ar fi fost punctul de plecare în relaţia dintre noi doi, cum ar fi cea de elev-profesor, sunt convins că ziua de azi m-ar fi găsit în aceeași afectație distinsă față de persoana sa.
           Sunt suficienţi ani de când îl cunosc pe directorul de la Editura Agata şi fondatorul revistei Luceafărul.
           Îi citesc cu bucurie şi emoţie cronicile sale săptămânale şi îi urmăresc evoluţia.
           Ca promotor cultural a îmbogăţit paleta colaboratorilor la revista Luceafărul şi întreţine o bogată corespondenţă cu mulţi autori din Botoşani şi din ţară.
          Volumul „Un almanah despre oameni şi cărti” adună peste treizeci de cronici scrise la vremea apariției cărţilor respective. Autorul este atent la evoluţia scrisului artistic, mereu cu privirea spre creatorii de frumos, îşi exprimă punctul său de vedere asupra unor scrieri din literatura botoşăneană publicate în revista Luceafărul în perioada anilor 2009-2020.
         Citind cartea te bucuri de un univers plin de emoţii, că ai avut parte de colaboratori adevăraţi şi sinceri,că te-ai născut printre cei mai minunaţi  oameni.
        Este o carte lămuritoare privind viaţa şi opera unor personalităţi botoşănene, din ţară şi din diasporă.
        Dintre autorii şi titlurile culegerii merită menţionaţi:
        Lucia Olaru Nenati: „Ciudesă a Nordului Moldav sau Zâna blondă a Ipoteştilor”, Ovidiu Chelaru: ”Ţesătura  florilor din cenuşa vremii”, „Dorina Rodu: „Vise neîmblânzite, sub lună”, Silvia Lazarovici: „Un ancoraj al memoriei literare botoşănene”etc.
       Cronicile debutează cu date biografice, continuă cu o succintă prezentare a cărţilor publicate, colaborări la diverse publicaţii botoşănene şi din ţară, detalii tehnice şi structurale ale lucrării publicate venind în sprijinul cititorilor, referinţe critice despre cărţile publicate, bibliografie, după care urmează analiza operei literare recente.
        Câteva exemple sunt edificatoare:
        „Lecţie de civică-didactică cu Georgeta Bolea”, e analizat volumul „Fabule-poezii pentru copii”; Teodor Epure,  „Un partener de cursă lungă al înţelepciunii”, e analizat volumul „Frământări”; Ovidiu Chelaru, „Lirica vivantă chelaruiană: balans între pesimismul activ şi apolinica socială”, cu volumul”Elegii cotidiene”etc.
          Este o carte care atunci când începi s-o citeşti, nu ştii cum să treci mai repede dincolo de coperţi, dincolo de aparenţe, dincolo de cuvinte, pentru a-i descoperi mesajul, care te face să pătrunzi cu paşi timizi în lumea şi în sufletul celui care a scris.
          Autorul se exprimă fără reţinere, curgător, spontan, imaginaţia este sinceră, emoţională.
          Este un moment important în viaţa literară botoşăneană că mai există oameni ca Ion Istrate, înzertaţi cu virtuţi creatoare, care cu inimă şi suflet pentru Botoşani – patria lui Eminescu, nu-şi lasă condeiul să ruginească.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. V.Iancu spune:

    Felicitari dle profesor! Sa va mandriti pentru ca, din câte știu, i-ați fost profesor de limba romană in liceu.Munca Dvs nu s-a risipit! Lăsând aparentele deoparte, Ion Istrate este un om de mare caracter. Felicitari și elevului Dvs, domnule profesor!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania