Primit pentru publicare de la autor, Luica Olaru Nenati, 20 mai 2014.
Editor: Ana Maria Malu, 20 mai 2014.
Primăvara asta întârziată de capriciile vremii nu a fost nici ea lipsită de evenimente culturale la care m-am străduit să particip, răspunzând invitaţiilor, deşi uneori acest lucru a fost dificil de împlinit căci unele s-au suprapus şi a fost necesară fragmentarea pentru a încerca să le cuprind fie şi parţial. Referindu-mă doar la evenimentele din luna mai, iată în imagini câteva aspecte de la deschiderea Festivalului concurs de literatură Rezonanţe udeştene ( 9-10 mai 2014), cum se numeşte, mai nou, festivalul care până nu demult purta numele celor doi scriitori ce şi-au unit destinele în monada unei familii: Magda Isanos şi Eusebiu Camilar, despre care am scris şi cuvântat nu o dată, ca şi despre “prinţesa lor moştenitoare”, Elisabeta Isanos, fiica lor, şi ea scriitoare de aleasă calitate şi, nu în ultimul rând, neobosită căutătoare şi promotoare a redutabililor săi părinţi. Imaginile reprezintă sala “Elena Greculesei” din Biblioteca Bucovinei din Suceava unde, ca şi în alţi ani, au participat scriitori din diferite zone, precum cei din Bacău (Calistrat Costin, preşedintele filialei băcăuane a Uniunii Scriitorilor, Valeria Manta Tăicuţu, Dumitru Brăneanu, Ioan Prăjişteanu, Grigore Codrescu), de la Iaşi (Liviu Papuc, Paul Gorban), sucevenii (Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Doina Cernica, Viorica Petrovici, Nicolae Cârlan, Mihaela Grădinaru, Ion Cozmei, Liviu Popescu, Sabina Fînaru, Ioan Ţicalo, Constantin Severin, Mihai Iacobescu, Paraschiva Abutnăriţei, Gh. Patza şi alţii) doamna Rozalia Motrici, păstrătoarea memoriei efervescentului şi regretatului jurnalist de cultură Mircea Motrici, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor culturale organizatoare, precum şi acel public ales şi format în spiritul receptării adecvate a “întâmplărilor culturale”. Pentru că Societatea Scriitorilor Bucovineni a avut gentileţea de-a onora pe scriitorii ce au realizat performanţa atingerii unor vârste semnificative, iată-mă şi pe mine, bucovineancă locuind la Botoşani, primind o astfel de diplomă de excelenţă pentru întreaga mea activitate literară.
La Centrul Cultural Intercomunitar din Botoşani duminică, 11 mai a.c, a avut loc o reuşită activitate organizată de directorul acestuia, ing.Gustav Finkel: o reuniune aflată sub semnul confluenţei artelor a reprezentanţilor diferitelor etnii ce conlocuiesc în Botoşani, începând, fireşte, cu reprezentarea culturală a populaţiei majoritare. Intenţionând transpunerea în artă a simbolului primăverii, ca semn al eternei renaşteri, reale şi spirituale, dar şi a idealului de armonie dedicat Zilei Europei, aşa cum au relevat în alocuţiuniule lor preşedintele Iosif David, urmat de Beatrisa şi Gustav Finkel, s-a apelat la nemuritoarea creaţie a lui Vivaldi, reprezenativă pentru frumuseţea Anotimpurilor, de astă dată a Primăverii. Armoniile poemelor ca şi alocuţiunile susţinute de Gabriel Alexe, Filip Militeanu, D.M.Gaftoneanu şi, cu voia dvs., ultima pe listă, de subsemnata, au constituit reversul literar al acestei provocări muzicale, în decorul original al tablourilor simbolice semnate de pictorul Victor Foca.
Următoarul eveniment cultural la care am participat, din păcate, doar în prima dintre cele două zile prevăzute în programul de organizare, s-a intitulat Colocviile „Bucovina. Carte, cultură, civilizaţie” desfăşurat la Rădăuţi pe 16 mai a.c, în clădirea care adăpostea odinioară cinematograful 7 Noiembrie, iar azi se numeşte din nou, Casa Germană. Manifestarea, organizată de Institutul „Bucovina” al Academiei Române, Rădăuţi şi de către Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi, a fost consacrată împlinirii a 20 de ani de la apariţia periodicelor Analele Bucovinei şi Glasul Bucovinei, apărute la Rădăuţi şi, respectiv, la Cernăuţi, acolo unde s-a desfăşurat continuarea din ziua următoare pe 17 mai, a lucrărilor, în incinta Consulatului General al României.
Aniversarea acestor publicaţii – cu care am colaborat atunci când a fost posibil – şi care au urmărit de-a lungul timpului revelarea tradiţiilor istorice şi culturale a ţinutului Bucovinei, a constat acum în susţinerea unor comunicări pe diferite teme ştiinţifice şi evocatoare a valorilor acestei provincii cu destin istoric special. Au susţinut comunicări membrii celor două redacţii, cadre didactice ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cercetători de la Institutul de Istorie „A.D.Xenopol„ din Iaşi, scriitori. In ce mă priveşte, am susţinut şi la această sobră reuniune un subiect dedicat lui Eminescu şi anume, cel despre preocuparea sa pentru personalitatea lui Ştefan cel Mare.
Un alt popas al acestui itinerar l-a constituit participarea ca invitată a Seminarului de jurnalism organizat de Asociatia Buzzmedia, ce editează ziarul Buzz realizat şi adresat copiilor şi tinerilor din Botoşani. Alături de colegii mei Traian Apetrei şi Radu Căjvaneanu, am răspuns numeroaselor întrebari despre tainele jurnalismului adresate de tinerii, talentaţii şi curioşii reporteri.
*
O a doua parte a acestei activităţi a fost lansarea unor cărţi scrise de autori copii, în care au fost prezentaţi Ana Iftodeanu, elevă de 11 ani şi totodată reporter Buzz, Alexandru Moisa de 15 ani şi el elev preocupat de literatură, şi Ana Maria Gîbu din Dorohoi care, la 17 ani, este autoare a 7 cărţi de diferite genuri, deţinătoare a peste 100 de premii primite în diferite competiţii din ţară, colaboratoare la numeroase publicaţii, unele chiar din afara ţării, cântăreaţă, desenatoare, premiantă a olimpiadelor şi concursurilor şcolare. Dincolo de toate, prezentându-i cărţile pentru prima dată „acasă”, am cunoscut-o ca fiind cu adevărat un autor sensibil şi original, dar şi un om profund, educat şi inteligent.
Lucia Olaru Nenati
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania