Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 20 Oct. 2020
Autor: Ion N. OPREA, Iași, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 20 Oct. 2020
© Ion N. Oprea, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Paula Romanescu, România
Nu râdeți, nu-i corect politic!, Premiul Nobel 2020 pentru literatură n-a ajuns încă la noi, în România, academicienii suedezi au hotărât – merge în AMERICA, la Louise Gluck.
Despre una între stele-stelele tipografice, p.42 din volumul recent „Nu râdeți, nu-i corect politic!”, semnat Paula Romanescu , Ed. Fast Editing, o mărturie pe care și eu am făcut-o uneori, dar cine s-a oprit asupra ei? Scrie bucureșteanca:
…„ Mi-s tare dragi oamenii deștepți.
Unul (una!) – Magda Ursache de la Iași.
Fiecare convorbire dintre noi (vai, doar din gură, telefonică adică, dar și mai abitir din carte unde scripta manent!) – o bogăție de idei.
Admirându-i cu sinceritate inteligența și verbul diamant, i-am zis odată că îmi pare rău că n-am stilul, verva și mintea ei.
Ea s-a făcut că nu ține seama de primele două aspecte – stilul și verva și, s-a oprit la minte:
-Cred și eu, a ta e brici, grădină înflorită!
De-atunci tare mi-e teamă să nu ajungem cândva să ne rănim reciproc cu atâtea alunecări pe tăișul de brici al gratulărilor. Prea am da dovadă că ne-am înșelat și, că bruma noastră de minte minte…
Cărțile sale mustesc de adevăruri incomode pe care alți scriitori, dacă le ating, o fac de parcă le-ar lua cu penseta dintr-o lavă fierbinte de vulcan în erupție, că îți vine să te întrebi ce fel de lume este lumea în care ființăm!
Fraza sa – laser, bisturiu electric cu flamă cât să incendieze toți „pacienții” atinși de cancerul incorectitudinii, aflați pe masa de operație a sfântului adevăr pentru extirparea periculoasei cangrene a minciunii care se vrea ea adevăr absolut în numele căruia omenirea trebuie să se plece. „Operația” executată de scriitoare este de excepțională acuratețe în mareea literară românească de după potopul din acel decembrie al răsturnărilor (dez)ordinii sociale. Premiul Nobel ar fi un mizilic. Cred că în cercurile (cerurile?) înalte unde se hotărăște premierea marilor aleși, se fac deja niște protocoale prin care să se instituie un Premiu de Unică Folosință care să corespundă cât de cât recunoașterii valorii vindecătoare a scrisului său. Nu m-aș mira să aflu că autoarea a și fost între timp invitată cu infinită discreție, firește, dar și cu tot fastul cuvenit, la tronul din rarefiatele sfere de dincolo.
Nu, nu cu mascați! Fără!
*
N-a intuit corect politic doamna Paula, premiul în cauză n-a ajuns la Magda, nici la Ana Blandiana, nici la competitorul de cursă lungă Mircea Cărtărescu, cei de la Academia din Stockolm, imprevizibili, au hotărât ca Premiul Nobel pe 2020 pentru literatură să-i fie atribuit Louisei Gluck, născută în 1943, o americancă, posesoare și a altor mari premii literare, pentru poezie și eseuri la ele, deși viața proprie, nu prea cunoscută,este propriul roman care va fi cititit, acum, după premiul cel mare care probează că și cei necunoscuți pot avea ascensiuni…
Pentru conformitate, Ion N. Oprea, Iași, 2020
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania