La 97de ani, acad. Ovidiu Bojor – un sărbătorit, nu batjocorit de Dan Alexe în Dacopatia sa, unde nu-i cunoaște nici numele dar dă cu bâta în meritele omului
Ovidiu Bojor „un exaltat botanist”cu „fantasmagoriile oculte” ale lui Dan Alexe care în Dacopatia nu-i ştie nici numele, scriam la 16 octombrie 2019 in Luceafărul-Botoșani.
De întâmplarea aceasta mi-am adus aminte citind recent în revista Formula As din 18-25 noiembrie 2021 panagericul semnat de Ion Longin Popescu care, privindu-l sub lupă, îi măsoară corect meritele cum am făcut și noi, deranjați de cei care nu cunosc a măsura…
La cei 97 de ani ai savantului, colegul nostru în ale gazetăriei notează: „distinsul academician, doctor în științe, farmacist și fitoterapeut a împlinit la 1 noiembrie 97 de ani, parte din ei, pasionat de puterea vindecătoare a plantelor a mers să le cunoască în toată lumea. A condus patru expediții științifice pentru exploatarea florei medicinale din Himalaia, a participat în misiuni exploratorii în Afghanistan, Rwanda, Tanzania Uganda, Burundi și Botswana, a bătut mii de kilometri în Carpați și de-a lungul și de-alatul câmpiei și a dealurilor din România.
”Eu nu concep noțiunea de bătrânețe, eu sunt veșnic tânăr. Sigur, fața se mai brăzdează cu timpul. Dar adevărata tinerețe e în sufletul meu. Iar ea se simte în relațiile mele cu ceilalți. E important să nu-ți pierzi cu anii ce trec gesturile de afecțiune, de tandrețe față de ceilalți. Mai ales dacă celălalt e în suferință. Se spune în popor “A murit de inimă rea!”. Habar n-aveți câte persoane se îmbolnăvesc, pur și simplu, de supărare, sau fiindcă nu sunt iubite, fiindcă n-au în jurul lor o mângâiere, să ți se întoarcă înzecit și să nu ai cum să nu te simți tânăr. Când ești trist și bolnav, e important să știi să te “cauți” unde trebuie”, i-am redat eu spusele la 16 octombrie 2019.
Născut în1924 , la Reghin, îi continuă colegul biografia, Ovidiu Bojor a avut o copilărie de basm, a fost dirijat spre misterele vieții și al naturii de tatăl său, profesor de științe naturale, el i-a insuflat pasiunea pentru plante și animale, încă din primii ani de viață, așa se explică cum tânărul s-a înscris și a absolvit Institutul de Medicină și Farmacie din București, promovând doctoratul în1968, după care, drept recunoaștere a cunoștințelor științifice a fost angajat ca Expert al Națiunilor Unite, unde a lucrat între anii 1978-1985. După 1989, va ajunge să lucreze ca președinte al patronatului Planta Românica, timp în care va obține și titlul de ”Senior Honorius Causa”. Încă din1984 este membru al „Societății Naționale de Geografie” din SUA, din 2002 este primit ca membru de onoare al Academiei de Științe Medicale, decorat în 2004 cu ”Meritul Academic”.
Ovidiu Bojor, nu Bujor, scriam cu ani în urmă, are nu închipuiri, ci o operă, ani de zile a oferit reţete de sănătate în revista cea mai credibilă, Formula AS, dar iată şi câteva din cărţile lui, este descoperitorul Insulinei Vegetale încă din 1984 , un produs natural pentru reglarea glicemiei, INSUVVEG PORTE, un produs din castravete amar, cultivat la FUNDULEA el este cel care a cercetat și identificat flora medicinală din Carpați, timp de mulți ani. Statisticile estimează că omul de știință a străbătut pe jos de două ori circumferința pământului care înseamnă 80.150 km…
Contrar celor scrise batjocuritor de Dan Alexe în Dacopatia, lăudată de Humanitas, unde a fost editată, de însuși Neagu Djuvara, acad, dr. Ovidiu Bojor, pentru întreaga lui activitate națională și internațională, organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială ,ONUDI, l-a numit„ambasador al științei și tehnologiei valorificării plantelor medicinale din România, Asia și Africa”. Savantul are publicate 40 de cărți și peste 200 de articole științifice, printre acestea, Sanatate prin semințe, legume si fructe . Pledoarie pentru viață lungă, Editura Fiat Lux, ISBN 973-9250-85-8.; Plante și miresme biblice, Editura Fiat Lux, ISBN 973-9250-87-0. Autori: Ovidiu Bojor , Răducanu Dumitru; Iubire, dragoste, sexualitate, Ed. PACO, 2009, ISBN 606-8006-21-5. Autori: Ovidiu Bojor , Octavian Popescu; Compendiu de terapie naturală: nutriție, fitoterapie, cosmetică, Ed. MEDICALA, 2009, ISBN 973-39-0670-4. Autori: Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor, Larisa Ionescu-Călinești; Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare , Editura Fiat Lux, 2004, ISBN 973-9250-83-1; Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, 2004, ISBN 973-9250-89-4.; Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, 2004; Ghidul plantelor medicinale de la A la Z, Editura Ulpia Traiana, București 1999, ISBN 973-99288-0-3
Despre cărţile şi activitatea lui Ovidiu Bojor au vorbit elogios nu buruieonos ori în doi peri însuşi autorul, — Acad. prof. univ. dr. Ovidiu Bojor împreună cu Daniel Roxin, despre Medicina dacilor; s-au susţinut interviuri printre care de Cleopatra Lorințiu cu Ovidiu Bojor, ”Un om al înălțimilor” 1994 și « Farmec de Bojor »1997; Ovidiu Bojor – „Eu nu concep notiunea de bătrâneţe. Sunt veşnic tânăr!”, Dia Radu, Formula AS – anul 2008, numărul 802; Despre dragoste cu OVIDIU BOJOR, Dia Radu, Formula AS – anul 2011, numărul 988; Ovidiu Bojor , fondatorul fitoterapiei moderne , pe TVR ro, 26 februarie 2015; Ovidiu Bojor – cum a descoperit insulina vegetală şi câteva reţete de viaţă lungă, cu detalii despre cărţile autorului.
S-au făcut şi prezentat înregistrări video; Emisiune Gheorghe Mencinicopschi, data 21 aprilie 2013; Secretele longevității și detoxifierea organismului — Interviu realizat la 30 iulie 2011; Un părinte al fitoterapiei, între minus și plus infinit – Ovidiu Bojor, (USH – Matei Georgescu, despre apariţiile sale editoriale a scris Florentina Popa în Formula As, nr. 657 din 2005, accesat şi la 22 ianuarie 2014. Revenim la ce spunea Ion Longin Popescu, pe scurt, cu circa 50 de brevete de invenție, aplicate în cercetare și în producție, ca cel ce este cuceritorul vârfului Gurja Himal,7165 m.,din Himalaia, îl așteptăm pe sărbătorit și doamna sa să ne reîntâlnim când vor aniversa pentru dânsul o sută de ani, chiar și mai mulți!
Puteam ca de 1 noiembrie 2021, Ziua aniversării a 97 de ani să nu-i urăm lui Ovidiu Bojor, LA MULŢI ANI! Citiți și un alt articol ”Nu Horia Roman Patapievici care l-a băgat pe Mihai Eminescu la debaraua Istoriei, ci Dan Alexe cu Dacopatia și rătăcirile sale” de Ion N. Oprea, publicat tot în Luceafărul!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania