Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 14 Oct. 2019
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 16 Oct. 2019
© Ion N. Oprea, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Ca şi Mircea Radu Iacoban mai ieri se ridica şi combătea închipuirile lui Dan Alexe din Dacopatia şi o făcea mirându-se că asemenea discurs veninos apărea la o editură de alia Humanitas, aflu că, precum făcusem ţi eu, tot acum 3-4 ani în umă, şi alţi jurnalişti au satirizat nu Fantasmagoriile omului deştiinţă, academicianul Ovidiu Bojor că acestea nu sunt,că de-ar fi fost, cu verba lui nereţinut acuzaorul le-arfi detaliat, cum – a făcut pe fapte şi spuse nici cu cei la care sţa şi m-am raportat –N Densuşianu, Freud, Ţuţea _ neserioss-a artat i îsuşi l. Aexe arevrea să susţină ceva despre un om , un savant chiar, fără să-i ştie cum îl cheamă. Că nu degeaba, atunci la ieşirea dela editură în Evenimentull Zilei Daniela Munteanu scria ce scria: despre „cei trei de opt” ai prof. d Ovidiu Bojor care la 91 de ani dezvăluise secretul longevităţii, nu ai închipuitului Dan Bujor care fiyin’c şi nume nu exista nici într-o matricolă. Prin aceasta şi ce am mai pus ieri înţelegându-se că şi alte susţineri Dan Alexe sund nedoritele fantasmgorii dar ale sale nu a celui blamat care la ani lui, 91 atunci, academician si doctor in farmacie şi aşi „are o viata activa si ne dezvaluie care e adevaratul secret al unei vieti lungi si fericite”:
”Eu nu concep noțiunea de bătrânețe, eu sunt veșnic tânăr. Sigur, fața se mai brăzdează cu timpul. Dar adevărata tinerețe e în sufletul meu. Iar ea se simte în relațiile mele cu ceilalți. E important să nu-ți pierzi cu anii ce trec gesturile de afecțiune, de tandrețe față de ceilalți. Mai ales dacă celălalt e în suferință. Se spune în popor “A murit de inimă rea!”. Habar n-aveți câte persoane se îmbolnăvesc, pur și simplu, de supărare, sau fiindcă nu sunt iubite, fiindcă n-au în jurul lor armonie, fiindcă tânjesc după câte o mângâiere și nu are cine să le-o dea. Când dăruiești o mângâiere, ți se întoarce înzecit și nu ai cum să nu te simți tânăr. Când ești trist și bolnav, e important să știi să te “cauți” unde trebuie”.
Şi înafara comentariilor proprii, culese tot din viaţă, folosește de jurnalistă, redăm şi susţineam spusele lui Dn Boojor, nu Bujor: „Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viaţă. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câştigi viaţa ta şi a celor din jur”; „Din ce în ce mai puţină, de întreţinere. Cel mult o dată pe săptămână carne. O înlocuiesc cu peştele, care e proteina cea mai uşor asimilabilă. Pentru mine medicamentul primordial este alimentația. Suntem ceea ce mâncăm. În funcție de calitatea alimentației, vorbesc acum de corpul fizic, dar care influențează și psihicul.Alimentația naturală, cât mai puțin procesată, împărțită în trei mese principale și două gustări pe zi, iar cantitativ – cantități foarte reduse. Totdeauna mă scol de la masă cu 10-15 minute înainte de a mă simți sătul. Și niciodată nu intru la masă ca să înfulec. Primul lucru, care e foarte important și pe care l-am moștenit din copilărie, un minut de reculegere, iar după aceea o să începi liniștit să mănânci.”
Cât priveşte somnul, academicianul susţine, „Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă şi opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, faceţi ce vă place: pictură, muzică, dans”, dar reţineţi şi aplicaţi aceste 7 reguli ale longevităţii:1. Regula 3×8 ore = 8 ore somn, 8 ore odihnă activă, 8 ore muncă intensivă; 2. Optimism; 3.. Alimentaţie corectă” 4. Cultivare mentală; 5. Fără excese; 6. Iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie; 7. Să dăruieşti mai mult şi să pretinzi mai puţin”.
Faţă de cele spuse de academician, spuneţi-mi, vă rog, dragi cititori care aţi înţeles că omul cu sfaturile de botanist, om de ştiinţă, ajuns la 95 de ani acuşi, la 1 noiembrie 2019, unde-s şi la cine-s „fantasmagoriile”, la profesor ori la cel care nu-i cunoaşte nici numele?
Reţíneţí, Ovidiu Bojor nu Bujor este un fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române şi nu numai atât. Ovidiu Bojor este un renumit farmacist și deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne în România, după cum ştie o lume că scrie şi internetul, şi are nu închipuiri, ci o operă, ani de zile a oferit reţete de sănătate în revista cea mai credibilă, Formula AS, dar iată şi câteva din cărţile lui, azi de Ziua Editorului, să ne bucurăm şi noi de bucuria pe care a avut-o la fiecare apariţie autorul, cititoriii, toţi cei care le-au folosit: Sanatate prin seminte, legume si fructe . Pledoarie pentru viata lunga, Editura Fiat Lux, ISBN 973-9250-85-8.; Plante si miresme biblice, Editura Fiat Lux, ISBN 973-9250-87-0. Autori: Ovidiu Bojor , Raducanu Dumitru; Iubire, dragoste, sexualitate, Ed. PACO, 2009, ISBN 606-8006-21-5. Autori: Ovidiu Bojor , Octavian Popescu; Compendiu de terapie naturala: nutritie, fitoterapie, cosmetica, Ed. MEDICALA, 2009, ISBN 973-39-0670-4. Autori: Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor, Larisa Ionescu-Calinesti; Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare , Editura Fiat Lux, 2004, ISBN 973-9250-83-1; Fitoterapie tradițională și modernă, Ed. Fiat Lux, 2004, ISBN 973-9250-89-4.; Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, 2004; Ghidul plantelor medicinale de la A la Z, Editura Ulpia Traiana, București 1999, ISBN 973-99288-0-3
Despre cărţile şi activitatea lui Ovidiu Bojor au vorbit elogios nu buruieonos ori în doi peri însuşi autorul, – Acad. prof. univ. dr. Ovidiu Bojor împreună cu Daniel Roxin, despre Medicina dacilor; s-au susţinut interviuri printre care de Cleopatra Lorințiu cu Ovidiu Bojor, ”Un om al înălțimilor” 1994 și « Farmec de Bojor »1997; Ovidiu Bojor – „Eu nu concep notiunea de bătrâneţe. Sunt veşnic tânăr!”, Dia Radu, Formula AS – anul 2008, numărul 802; Despre dragoste cu OVIDIU BOJOR, Dia Radu, Formula AS – anul 2011, numărul 988; Ovidiu Bojor , fondatorul fitoterapiei moderne , pe TVR ro, 26 februarie 2015; Ovidiu Bojor – cum a descoperit insulina vegetală şi câteva reţete de viaţă lungă, cu detalii despre cărţile autorului.
S-au făcut şi prezentat înregistrări video; Emisiune Gheorghe Mencinicopschi, data 21 aprilie 2013; Secretele longevității și detoxifierea organismului – Interviu realizat la 30 iulie 2011; Un părinte al fitoterapiei, între minus și plus infinit – Ovidiu Bojor, (USH – Matei Georgescu, despre apariţiile sale editoriale a scris Florentina Popa în Formula As, nr. 657 din 2005, accesat şi la 22 ianuarie 2014.
Putem ca de i noiembrie 2019, Ziua aniversării a 95 de ani să nu-i urăm lui Ovidiu Bojor, LA MULŢI ANI!, domnule Dan Alexe?
Iaşi, 12 octombrie 2019
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania