Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 02 Ian. 2021
Autor: Ion N. OPREA, Iași, Membru Fondator de Onoare al Revistei Luceafărul
Publicat: 03 Ian. 2021
© Ion N Oprea, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
La Botoșani, la AGATA – CRESTOMATIE, ca să nu se piardă creațiile, la Iași – MAGIȘTRI, CUNOSCUȚI, PRIETENI… în ”PERSONALITĂȚI IEȘENE” de Ioan Timofte, volum comentat de Elena Leonte, mulți ani editoare la Junimea, conducătoare a Bibliotecii județene „Gheorghe Asachi”
Vara lui 2020, așa săracă în bucurii cum a fost, tot a avut daruri care să ne scoată din angoasele virusului poposit și prin părțile noastre, de parcă n-am fi avut destule pe cap… Unul dintre ele a fost volumul al 14 lea din PERSONALITĂȚI IEȘENE, izbândă a col(r) Ioan Timofte, autor încăpățânat în a aduce publicului biografiile unor contemporani celebri prin contribuțiile lor în domenii diverse: Cultură, Arte, Medicină, Inginerie, Invățământ… Spun încăpățânat pentru că, oricât de tenace ar fi cineva, tot nu ar reuși să performeze în domeniul acesta al aducerii la lumină a moștenirii noastre spirituale recente. Motive sunt destule: unele arhive instituționale s-au prăpădit, rudele nu prea au date exacte, conducătorii actuali așezați în fotoliile marilor dispăruți, nu prea au chef să treacă în revistă (în neuitare) realizările trecutului… Așa încât autorului, care, disciplinat cazon cum este, nu se plânge de nimic, i-ar fi, cred, mult mai ușor să găsească aur pe plajele Australiei, înarmat cu un detector de metale, cum am văzut un film documentar sau să se apuce de executat miniaturi… mă rog, orice ar presupune concentrare serioasă. Este un compliment care vine din partea unui conneseur, ca să zic așa…
Am citit volumul ca pe o ”carte cu prieteni” (Fănuș Neagu), constatând că, dintre cele 100 de nume, 35 nu mi-au fost numai cunoscute, ca toate celelalte prin faima lor, ci direct, fiind, de exemplu, colaboratori la editura ”Junimea”, (EMILIAN BOLD, THEODOR DIMA, DANIEL DUMITRIU, EMANOIL GRIGORESCU, PETRE MÂLCOMETE, DAN MĂNUCĂ, MARIA PLATON, MIHAI PRICOP, CONSTANTIN ROMANESCU, MIHAI RUSU, ION ȚĂRANU, BOGDAN ULMU, N.A.URSU, DUMITRU VACARIU…).
Oameni deosebiți pe care i-am admirat, mi-au arătat respectul pentru munca de redactor a cărților publicate și am păstrat întotdeauna un zâmbet de întâlnire…
Sunt în acest volum profesori pe care i-am admirat ca studentă (LIVIU LEONTE, LEONIDA MANIU, GHEORGHE MACARIE, MARIA PLATON, A. COSMOVICI), pentru unii având privilegiul de a le și îngriji editorial cărțile.
Mulți prieteni de prin redacțiile ieșene se regăsesc în acest volum al marilor dispăruți, oameni care au lăsat urme consistente în cultura ieșeană și nu numai ( EMIL BRUMARU, ȘTEFAN OPREA, DANIEL DUMITRIU, ION ȚĂRANU, BORIS CRĂCIUN) sau medici la care am apelat în diverse momente ale vieții, sau le-am semnat cărțile în caseta tehnică (VLADIMIR BEJAN, DRAGOȘ DRAGOMIR, FELICIA ȘTEFANACHE, ALLA VÂȚĂ).
Apoi, din întâlnirile din spațiile culturale ieșene am reținut din acest volum figurile luminoase ale unor personalități cu care am alcătuit proiecte dedicate promovării cărții (DAN MĂNUCĂ, MARIANA CALUSCHI, VALERIU COTEA, DUMITRU GRUMĂZESCU, CONSTANTIN CORDUNEANU, DAN HATMANU, MANDACHE LEOCOV, PETRU-BOGDAN MALEON)
Primul gând a fost de regret că nu-i voi mai întâlni și nu voi mai împărtăși amintiri din anii din urmă, apoi, citind, cu lacrimi în ochi deseori, am constatat câte lucruri nu știam, pentru că, nu-i așa?, în discuții lejere nu apar detalii exacte din biografii…
În biblioteca mea am multe dintre cărțile publicate de aceste personalități, cu autografe onorante, constituind o comoară sufletească inestimabilă, dar multe alte titluri le aflu abia acum din volumul lui Ioan Timofte, sau premii, recunoașteri ale valorii lor, unele activități necunoscute nici de cei din jur.
Apoi, am făcut un exercițiu de lectură a unui ochi străin. Textele cuprind tot ce ar dori cineva să știe pentru început despre cei ce au format elita intelectuală ieșeană a ultimelor decenii. Sunt minibiografii care, studiate profesional – istoric, sociologic, antropologic, – pot oferi imagini ale evoluției culturii, învățământului și artelor ieșene. Oamenii care au oferit performanță în domeniile lor trebuie analizați din multe puncte de vedere, mai ales în acest timp al bulversării valorilor, al instabilității direcțiilor de dezvoltare, al lipsei unui proiect național pe termen lung.
O simplă constatare, ar fi un bun exemplu pentru studiul acestui volum: Mai toate cadrele universitare, cele mai multe din domenii tehnice, au avut o dezvoltare profesională exemplară, în condițiile cunoscute de austeritate bugetară de dinainte de 1989. Activitățile lor extraprofesionale au fost făcute cu efort deosebit, cu dedicație absolută, fară remunerație cel mai adesea. Respectul de care s-au bucurat acești profesori a fost notat în numeroase amintiri ale foștilor studenți, ajunși, la rându-le, celebri în lume. Universitățile ieșene au fost renumite pentru austeritatea, severitatea și corecta evaluare a cunoștințelor, pentru promovarea performanței și inovării.
Cele 14 volume ale Personalităților ieșene, aparținând inițiatorului -Ionel Maftei și continuatorului – Ioan Timofte, sunt un summum valoros pentru cei ce pot și trebuie să conceapă viitorul unui oraș a cărui faimă autentică, solidă, s-a bazat exact pe activitatea efervescentă a personalităților sale de-a lungul vremii.
Administrația ieșeană, universitățile, instituțiile culturale și artistice, școlile au un instrument cu care se pot orienta în asigurarea unei continuități onorabile care să nu umbrească trecutul atât de glorios.
Iașul a atras magnetic tineri în căutarea viitorului. Din întreaga Moldovă, mai ales din Botoșani, Vaslui, dar și din cei născuți dincolo de Prut au făcut ca Iașul să poată exprima valorile subsumate unor forțe spirituale românești recunoscute ca făuritorii unei reale capitale culturale.
Felicitări autorului pentru realizarea acestui volum (al 6 lea din serie, semnat ca autor unic), pentru modestia și râvna de a se implica în această trudnică lucrare cu format fix, în care a fost nevoit să se încadreze. O activitate lipsită de avantaje materiale, gest rar care aparține doar celor aleși.
Acest efort este apreciat cu superlative și de prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, în prefața volumului, intitulată FASCINAȚIA CULTURALĂ A 100 DE PERSONALITĂȚI IEȘENE, ”Metaforic vorbind, personalitățile ieșene din acest volum sunt stejari care au rodit. La umbra lor s-au născut, au crescut și s-au maturizat discipolii […]
Cartea aceasta este o pledoarie pentru excelența spiritului, singurul care poate să învingă timpul și istoria, transfigurând istoria umană.”
ELENA LEONTE, primit la Cenaclu 1 ianuarie 2021, expediat la Luceafarul de Ion N. Oprea, Iași
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania