Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Botoșani, ”Târgului Mărţişorului” ediţia a VII-a, 25 februarie-1 martie 2017

Primit pentru publicare: 20 febr. 2017
COMUNICAT DE PRESĂ
Autor: Margareta MIHALACHE
Publicat: 21 febr. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani organizează , în perioada 25 februarie-1 martie 2017 , ediţia a VII-a a Târgului Mărţişorului în cadrul căruia vor fi organizate expoziţii cu vânzare, între orele 10-16, de invitaţii din judeţele Iaşi, Suceava, Mureş, Neamţ şi Botoşani.

Manifestarea s-a structurat acum câţiva ani şi a reuşit să capete un caracter permanent, mai ales că acest simbol rămâne unul dintre cele mai reprezentative pentru cultura noastră populară tocmai prin interpretările variate şi complexe pe care le deţine. Fundamentul conotaţiilor legate de mărţişor a fost constituit prin intermediul legendelor cunoscute din mitologia românească , având ca personaj central pe Baba Dochia .Dânsa este acea prezenţă mitică care împleteşte “funia anului” sau care îşi trimite nora să-i spele lâna la râu sau să-i aducă fragi când vremea este încă prea rece.Tot Baba Dochia poate fi aceea care-l supăra pe Zeul Intemperiilor din vremea dacilor.Oricum,interpretările pot continua dacă se ţine cont de faptul că mărţişorul rămâne un talisman solar şi în acelaşi timp lunar.

Participanţii vor oferi vizitatorilor o gamă diversă de simboluri, confecţionate atât prin tehnici tradiţionale ,cât şi prin tehnici moderne preferate de generaţiile actuale. În ambele cazuri ,Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a impus un criteriu important prin limitarea abordărilor doar la simbolurile tradiţionale româneşti .

Deschiderea oficială va avea loc sâmbata, 25februarie 2017, ora 12:00 pe Pietonalul Unirii din Botoşani.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania