Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La cenaclu “Artur Silvestri “al Ligii Scriitorilor. Medalionul literar ”Oameni și îngeri îl slăvesc pe Iisus “

În după amiaza zilei de joi, 15 decembrie, la orele 17, a avut loc la Cercul Militar din Cluj-Napoca, ședința cenaclului literar al Ligii Scriitorilor, care s-a desfășurat sub semnul apropiatei Sărbători a Nașterii Domnului Iisus.

Lucrările au fost deschise de președinta cenaclului, scriitoarea prof. Voichița Pălăcean Vereș care a anunțat ordinea de zi, după care Al.Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor a dat drumul la aparatul care a reprodus Imnul Ligii Scriitorilor, compus de scriitorul dr.Mihai Ganea,.asistența. destul de numeroasă, venită din Baia Mare, Dej, Turda, Alba Iulia, Sălaj, Cluj-Napoca etc. a ascultat, în poziție solemnă Imnul.
A urmat cuvântul președintelui national al Ligii Scriitorilor care a făcut un mic raport al activităților culturale  întreprinse de cele 39 de filiale din țară și străinătate. În cadrul cuvântării sale a evidențiat filiala Nord-Est Iași, condusă de scriitorul Dan Teodorescu, care a avut un fructuos schimb de experiență cu scriitorii din Moldova de peste Prut, în cadrul căruia a fost lansată antologia cu creațiile filialei.

În continuare, Al.Florin Țene a prezentat și analizat cărțile primite pe adresa Ligii Scriitorilor. Astfel a fost comentat volumul lui Ionel Marin”Adevărul, vremelnic în derivă… “, o antologie a marilor personalități românești de-alungul vremurilor, în care se află și președintele national al Ligi Scriitorilor Români. Vorbitorul a prezentat cartea sa “ Căutându-L pe Dumnezeu”, la care Iulian Patca, președintele filialei Cluj a subliniat că acest volum a fost apreciat de Înalt Presfinția Sa DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, în raportul său, Al.Florin Țene a vorbit și analizat revista “Bogdania “, editată de scriitorul și promotorul cultural Ionel Marin. A urmat presentările cărțlor: “Candela Unirii “de Vasile Sfârlea,  “Pastile de sănătate “ de Ștefania Marineanu, din Slatina,“ Regăsiri“ și “Vers romantic”, antologi de Constantin Vaciu, “Poartă către rai “ de Grigore Călin “,  “Poezii de dragoste și nu numai “de Valeri Toderici, “Istorii, comentarii  miscelanea-vol.59 “de Ion N. Oprea, “Aurul din timp “de Valerica Predescu, “ Prezențe rimate“de Cornel D. Lar, și interesanta revistă din Călimănești editată de scriitorul prof.Contantin Geantă intitulată “Mirajul Oltului.“.

În continuare a luat cuvântul Iulian Patca care a prezentat și discutat cartea domnului V.Umbreanu” Camera cu oglinzi“ și volumul  3 al romanului “ Invazia locustelor“de Octavian Irimieș.
Președinta cenaclului i-a dat cuvântul poetului Gavril Moisa care a anunțat auditoriu că scriitorul dr.Ionuț Țene, vice-președinte al Ligii Scriitorilor a fost primit în Uniunea Scriitorilor.Anunț viu aplaudat de asistență. Poetul Ionuț Țene, în continuare va participa la ședințele noastre, fiindcă noi suntem o organizație democratică și nu partid politic. Libertatea creatorului este de a participa în câte organizații culturale dorește, în folosul promovării culturii.În acest context a intervenit Iulian Patca care ne-a anunțat că școala din comuna natală a poetului Gavril Moisa Voivozi din județul Bihora, poartă numele poetului Gavril Moisa, secretarul general al Ligii Scriitorilor. Întreaga asistență a aplaudat, bucurându-se de această frumoasă veste.În continuare președintele filialei Cluj a anunțat că, în viitorul apropiat, Biblioteca din municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, o să poarte numele lui Al.Florin Țene, președintele național al organizației noastre profesionale.

Poetul maramureșan Vasile Dan Marchiș și-a prezentat volumul apărut în limba albaneză, intitulat “Chiar din o noapte zi “, din care a citit câteva poeme foarte interesante.
În cuvântarea sa scriitoarea prof. Lucia Elena Locusteanu a subliniat faptul că directorul Bibliotecii județene “Petre Dulfu “ din Baia Mare, domnul prof.univ. dr.Ardelean a scris un amplu articol despre personalitatea scriitoarei. După care a vorbit despre Nicolae Labiș, născut în luna decemrie, recitând artistic câteva poeme ale poetului decedat la vârsta de numai 21 de ani.

Președinta cenaclului a dat cuvântul poetului din Sălaj, Cornel Lar care și-a prezentat cartea sa de debut, citind poeziile “Icoana din stâncă “,”Limba mamei “,și  “Glod-Sarmisegetuza mea “, moment apreciat de asistență cu aplauze. Despre volumul de poezii ale lui Cornel Lar a comentat Iulian Patca.
Nicolae Suciu din Gherla, în cuvântul său, a povestit despre o întâmplare petrecută la o ambasadă din zona Arabiei unde, fiind prezent, a fost jucată dramatizarea poemului “Moartea căprioarei “ de Nicolae Labiș.

Un moment emoționant a fost când scriitorul și compozitorul Mihai Ganea din Baia Mare a interpretat câteva melodii din repertoriu clasic la orgă electronică, după care a citit poemul “Ultima dragoste “. Moment apreciat de numeroasa asistență cu vii aplauze. Scriitoarea prof.Virgina Paraschiv, din Baia Mare, a adus completări la modul de organizare a ședințelor noastre.
O prezență deosebită a fost preotul Gorje Vasile  care a vorbit cu profesionalism didactic despre rolul religie în educația omului de-alungul istoriei, vorbind și despre cartea “ Căutându-L pe Dumnezeu“a lui Al.Florin Țene.

În continuare Iulian Patca a citit poemul său, intitulat “La cumpăna anilor “, anunțând totodată că revista “ Agora literară“ va fi lansată la viitoarea ședință lun luna ianuarie 2023. Iar  poetul Vasile Dan Marchiș, din Baia Mare, a prezentat ultimul număr al interesantei reviste pe care o editează “Sintacme Codrene“, revistă europeană de literatură, artă, istorie, religie și tradiții, subliniind că Al.Florin Țene este director de onoare al revistei, pe care o editează.
Vasile Gădălin a citit câteva catrene cu aluzii critice la vremurile de astăzi și o interesantă poezie, terminând cu o colidă culeasă din satul natal.

Al.Florin Țene a citit câte un poem din opera sa și un altul din creația poetei Titina Nica Țene, iar Gavril Moisa a recitat câteva poeme de Marin Sorescu  și un poem al său. Iar Octavian Irimeș a citit un fragment dintr-o povestire despre un tânăr comunist.
Poetul Eugen Coța, a citit un frumos poem, intitulat “Rugă de sărbătoare “, răsplătit cu vii aplauze.
Ședința s-a încheiat cu colindul “O ce veste minunată “, cântat de întreaga asistență, în momentul când sunetele galbene de bronz ale Catedralei de alături, a armonizat înserarea cu frumoșii copaci îmbrăcați de municipalitate cu leduri luminoase, creând un tablou de basm orașului nostru.

Președinta cenaclului a anunțat că viitoarea ședință va avea loc în ultima joi din luna ianuarie, adică în 26 ianuarie, orele 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca. Urându-ne tuturor Sărbători fericite și tradiționalul: La Mulți Ani!

Victor Roșianu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania