Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

LA CENACLUL LITERAR ”ARTUR SILVESTRI” AL LIGII  SCRIITORILOR ROMÂNI 

 Poetul Ion Cristofor  vorbind despre poezia interbelică – un regal de analiză
        Cum rar s-a mai văzut o prezență atât de numeroasă în Sala Armelor de la Cercul Militar din Cluj Napoca unde în data de 23 noiembrie 2023 s-a desfășurat ședința cenaclului Ligii Scriitorilor Români, de această dată fiind prezent invitatul special scriitorul Ion Cristofor Filipaș, membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezența unui auditoriu numeros , de această dată mulți tineri debutanți, dornici de ași exprima pasiunea scrisului în fața scriitorilor, veniți din diferite localități ale țării: Baia Mare, Gherla, Dej, Apahida, Sibiu, Bistrița orașe și sate sălăjene, cum și din comune mai apropiate precum și din municipiul Cluj Napoca.

Această abundență de public este un lucru obișnuit la ședințele Ligii Scriitorilor, probabil că fenomenul creat în jurul personalității scriitorului Al.Florin Țene face ca sala unde se țin ședințele să fie neîncăpătoare.
Acest fenomen s-a observant și la Drăgășani, în luna octombrie la comemorarea scriitorului Gib Mihăescu unde au fenit scriitori din București, Cluj-Napoca, Vâlcea, Slatina, Sibiu etc.
        Pentru început s-a dat curs spre a fi cântat imnul Ligii Scriitorilor, compus de scriitorul Mihai Ganea, vicepreședințele acestei formațiuni literare.
        În minutele următoare scriitoarea profescor Voichița Pălăcean Vereș, președinta Cenaclului Ligii Scriitorilor a acordat un salut cordial tuturor celor prezenți și mai ales invitatului special distinsulului scriitor Ion Cristofor Filipaș, căruia domnul Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor i-a acordat ”Virtutea literară”, cea mai înaltă distincție care se acordă din partea acestei formațiuni literare.
        Cu referire la întrunirea aceasta, în una din zilele trecute domnul Al. Florin Țene a opinat, citez ”Această acțiune face parte din cadrul programului de colaborare dintre scriitori, indiferent din ce organizație fac parte, deoarece nici USR și nici LSR nu sunt partide politice, ele concură frățește la promovarea creației literare și a culturii naționale. Până în prezent au fost în cadrul cenaclului nostru scriitorii, membri USR: Horia Bădescu, Persida Rugu, C. Zărnescu, Adrian Țion, Ionuț Țene și Teodor Tanco. Unii dintre aceștia au fost premiați de către Liga Scriitorilor pentru calitatea operele lor.
        După aceste importante momente, Al. Florin Țene a prezentat numărul 25 al revistei ”Sintagme codrene”, publicație internatională de literatură, artă, istorie, Religie, și tradiții, al cărui director executiv este. Despre această revistă ce apare sub egida Ligii Scriitorilor Români, și fondată de poetul și publicistul Vasile Dan Marchiș, distinsul scriitor Al Florin Țene a precizat: ”În peisajul revuistic din țara noastră publicația maramureșeană “Sintagme Codrene” se evidențiază prin evantaiul policrom al creaților promovate de pe toate meridianele lumii, fiindcă, așa cum se intitulează, este o revistă internațională de literatură, artă, istorie, religie și tradiții. Aceasta găzduiește în paginile ei generoase creații ale scriitorilor români care semnează lucrări mai în toate genurile, promovând creatori din România profundă și tainică, din diaspora, dar și mari personalități ai culturii române de pretutindeni, fiind o oglindă vie a istoriei culturii române ce se scrie în prezent”.
        În aceași ordine de idei, domnul Țene a prezentat noua carte cu poezii, bilingvă româno-albaneză, a poetului Vasile Dan Marchiș, intitulată ”Suspin Vegetal”, apărută la editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2023. Versiunea albaneză este redată de poetul și traducătorul Baki Ymeri, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
        A urmat prezentarea antologiei ”Împreună”, tipărită la editura ”Globart Universum” coordonată de editorul, Scriitorul și jurnalistul Jonny Ciatlos Deac și scriitoarea Mihaela CD. De o consistență semnificativă în materiale deosebit de valoroase, antologia a apărut în 3 volume, cuprinzând creații ale unor scriitori de pe continental american , cum și din unele țări europene, inslusiv România, membrii ai Ligii Scriitorilor.

În continuare Al.Florin Țene a comentat cărțile următoare: “Cogitando “, aforisme foarte inteligente semnate de Daniela Vasiloschi,”Orașul de ceață”,, volum de poezii semnat de Carmena Felicia Băințan,președinta filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor, “Suspin vegetal “de Vasile Dan Marchi; ofițerul de presă al Ligii Scriitorilor,  “Mărturii maramureșene” revistă editată de Radu Botiș, “și “Freamăt “revistă editată de filiale Maramureș a Ligii Scriitorilor, director fiind poeta  Carmena Felicia Băințan, “ . În cadrul festiv, au fost înmânate carnetele de membrii ai Ligii Scriitorilor și Scrisoriile de acreditare , de către președintele national al Ligii Scriitorilor, promotorul cultural Al.Florin Țene   doamnei Eugenia Ignat și tânărului Adrian Cosoni.
        În minutele care au urmat, Eugenia Ignat-jurnalist TV,  a recitat câteva poeme din creația dânsei, și tânărul poet Adrian Cosoni, care deșigur acitit două poezii ale sale.
Domnul Iulian Patca a anunțat că următorul număr al revistei ”Agora literară”, publicație a Ligii Scriitorilor Români, va apărea la începutul anului viitor, și roagă toți colaboratorii să se încadreze în timp util pentru trimiterea materialelor, pentru a putea fi publicați în acest număr, dar să fie prin specificul revistei, nu cu conotații politice, juridice sau comerciale.
        Președinta cenaclului, scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș a dat cuvântul scriitoarei Carmena Băințan, președinta Filialei Maramureș, a Ligii Scriitorilor Români, care a evidențiat seriozitatea cu care membrii filialei se prezintă la întrunirile cenaclului cu creații remarcabile, nu doar să socializeze.

         De asemenea a prezentat numărul 21 al revistei ”Freamăt”, apărută sub egida Ligii Scriitorilor Români, la care își aduc aportul scriitori din această formațiune literară , cum și scriitori din alte cercuri literare. La fel a prezentat recentul număr al revistei ”Mărturii culturale”, care are ca redactor șef pe scriitorul și preotul Radu Botiș.
        Scriitoarea Carmena Băințan și-a prezentat noul volum de versuri ”Orașul de ceară”, din care a citit câteva poezii.
        Pe marginea acestui volum scriitorul Eugen Coța a adus cuvinte de apreciere, menționându-și bucuria reîntâlnirii după mai bine de un deceniu cu scriitoarea Carmena Băințan.
        În momentele mult așteptate de cei prezenți, distinsul invitat Ion Cristofer-Filipaș și-a exprimat sentimentele de prietenie față de toți cei prezenți, indiferent din ce formațiuni literare fac parte, și că toți au loc sub soare, mai ales la întâlnirile cenacliere, unde nu se fac concursuri și clasamente, unde doritorii își pot etala creațiile după talentul fiecăruia.
        Scriitorul Ion Cristofor-Filipaș a prezentat elogioasa lucrare ”Poezia românească după 1945”, alcătuită de distinsul profesor universitar Ioan Pop.
        Referitor la publicația respectivă a menționat mai întâi că primul autor încadrat în paginile acestei cărți este marele poet și teolog Nichifor Crainic, Din creația acestui poet, Ion Cristofor Filipaș  a recitat poeziile ”Unde sunt cei care nu mai sunt” și ”Cântecul foamei”.
        A mai menționat că în carte sunt încadrați importanți poeți, printre care: Aron Cotruș, Victor Felea, Aurel Rău.Amintindu-se în acest context și romanele lui Al.Florin Țene despre Sfinții Închisorilor: Radu Gyr, Vasile Militaru, Traian Dorz,Petre Țuțea.
        O importantă lecție de literatură la rubrica ”Memoria calendarului” ne-a prezentat scriitoarea prof. Lucia-Elena Locusteanu, evidențiindu-i pe marii scriitori: Liviu Rebreanu, Nicolae Tăutu, Mihai Beniuc, Vasile Voiculescu.
        Au citit versuri din creația lor poeții Cosoni Adrian, Ioan Avram, Nichita Damian, Teofil Mândruțiu. Vlad Sărățilă Paomi și Al.Florin Țene.
    Mai tânărul scriitor Vasile Cobzaru a prezentat o interesantă povestire intitulată ”Prințul și broscoiul”.
Profesorul de istorie Ioan Sfârlea a redat importante studii despre trecutul nostru, prin tradiții datini și credința lăsată moștenire nouă de părinții și bunicii nostri.
        În cele din urmă, doamna Voichița Pălăceanu Vereș a anunțat că următoarea ședință a cenaclului Ligii Scriitorilor va avea loc anul viitor pe 25 ianuarie.

Vasile Dan MARCHIȘ,
Ofițer de presă al Ligii Scriitorilor, fondatorul revistei Sintagme codrene

-Galerie foto –



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania