Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

La cenaclul „Radu Stanca. „ Medalionul literar ”10 Mai Ziua Regalității-pagină de aur în istoria țării”

Primit pentru publicare: 10 mai 2017
Cenaclul “Radu Stanca “
Al. Fl. ȚENE
Publicat: 10 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

La cenaclul „Radu Stanca”

Medalionul literar ”10 Mai Ziua Regalității-pagină de aur în istoria țării”

 

Sedința cenaclului literar “Radu Stanca “ din data de 10 mai, a.c.de pe lângă Centru multifunctional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2 din Cluj-Napoca (Coordonator Ligia Bocșe ), patronat de Liga Scriitorilor Români, a fost structurată în două părți: o parte din membrii (48 la număr ) au plecat într-o excursie tematică “Să cunoaștem istoria la ea acasă  “, condusă de Ligia Bocșe, având conferențiar pe profesorul Vasile Sfârlea, cu ocazia căreia s-a vizitat Cetatea Alba Iulia, Lancrăm, Sebeș, Sibiu. Cu această ocazie profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre istoria Cetății Alba Iulia, despre poetul Lucian Blaga, care s-a născut la 9 mai 1895 la Lancrăm, împlinându-se în luna aceasta 192 de ani de la naștere. Cu această ocazie a recitat poezii din opera acestuia. La Sibiu s-a vizitat Muzeul Național Brukenthal a cărei construcție a fost începută în 1778, astfel membrii cenaclului au cunoscut bogatul patrimoniu istoric, artistic și cultural deținut de muzeu.
Grupul de cenacliști rămas la Cluj-Napoca, condus de scriitorul Al.Florin Țene a participat la medalionul literar “10 Mai Ziua Regalității-pagină de aur în istoria țării“, în cadrul căruia președintele cenaclului a vorbit despre istoria zilei de 10 Mai și importanța acesteia în evoluția țării noastre.
Înainte de începerea ședinței s-a vizionat expoziția de pictură a colegului Alexa.Petran, ale cărui tablouri au amprenta ce oscilează între stilul clasic și pictura naivă.Tablourile lucrate în ulei pe pânză ne descoperă un talent autentic stăpân pe modulația culorilor.
În continuare domnul profesor Ioan Toșa și-a prezentat cartea “Șoimii Carpaților “, apărută la Editura Argonaut,  în care se face vorbire despre revigorarea portului, cântecului și dansului românesc în perioada 1931-1940, și rolul ASTREI în promovarea culturii naționale în Ardeal. Despre carte a mai vorbit și Al.Florin Țene.
Conferința, susținută de scriitorul Al.Florin Țene despre marele om de cultură Bogdan Petriceicu Hașdeu, nume la naștere Tadeu Hîjdeu, născut la 26 februarie 1838, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești,academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile, s-a bucurat de un real succes din partea celor prezenți.Conferențiarul a susținut și un recital poetic din creația autorului celui ce a scris ”Răzvan și Vidra”, având titlu inițial la prezentarea ei pe scena Teatrului Național din București la 1867, de “Răzvan-Vodă. “
În încheierea ședinței au citit din creațiile lor Titina Nica Țene, Gheorghe Șoptirean și Al.Florin Țene.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania