ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 17 Nov. 2018
Autor: Ion Istrate
Publicat: 17 Nov. 2018
Un eveniment cultural organizat de Societatea Scriitorilor Botoșăneni ,,Mihai Eminesacu” și Revista Luceafărul, cu prilejul lansării cărților, cinci la număr, ale poetei Georgeta Bolea, a provocat lacrimi. Lacrimile au curs și curg de o bună bucată de vreme, și pe aici, prin Centrul istoric al Botoșanilor, uitat de instituțiile statului abilitate de a avea grijă de această zonă. Prin vreme, care mai de care au pus ce le-a trăsnit prin cap pe pereții imobililor monumente de valoare istorică și arhitecturală. Ba un geam de termopan, pvc alb, ba un closet în dosul unei clădiri vechi, ba un bust, cu care, probabil, ”sculptorul” a vrut să-l reprezinte sau să redea chipul lui Mihai Eminescu și, culmea, așa fals cum e – o imitație neprofesionistă-, mai este acoperit și de o conductă de gaz (o fi fost autorizată?), ba o mare statuie amplasată la loc ferit de ochii lumii acoperită de crengile arborilor neîngrijiți… și câte nu poți vedea în acest oraș plin de urme ale vechilor valori culturale ale neamului românesc, clădiri de patrimoniu lăsate la voia întâmplărilor din lipsa fondurilor pentru a fi restaurate etc. Și toate acestea sub ochii celor care, prin lege, sunt plătiți a proteja Patrimoniul Național Cultural.
Au fost prezenți la acest eveniment, ca provocatori ai lacrimilor (de bucurie sau de tristețe), oameni de cultură ai locului cum ar fi: prof, dr. Lucia Olaru Nenati – eminescolog, poetă și scriitoare -; Ovidiu Chelaru – poet, președintele Societății Scriitorilor Botoșăneni ,,Mihai Eminescu”; D.M. Gaftoneanu – poet, președintele Societății Culturale ,,Steaua Nordului”; prof. Silvia Lazarovici – monografist, fondatoarea Dicționarului Lazarovici – Scriitori și publiciști botoșăneni; Constantin Adam, regizor teatru și scriitor – membru al Comitetului director al Societății Scriitorilor Botoșăneni; prof. dr. Dan Prodan, istoric și scriitor; Dorina Rodu, poetă, redactor șef al Revistei Luceafărul; Dan Cristescu – scriitor, membru al Comitetului director al Societății Scriitorilor Botoșăneni; Mihai Babii – poet; prof.Victor Foca – artist plastic; George Spaiuc – pictor botoșănean și încă mulți…
Mai cu toții, în alocuțiunile rostite, au tușat mesajul poetei Georgeta Bolea, care nu este decât cel izvorât și din vorbele scrise la începutul uneia dintre cele cinci cărți (Lacrimi pentru țară, Semăna cu Eminescu, Regina Carpatina, Jurnal de memorii și Teatru și parodii pentru copii, toate publicate de editura Agata): ,,Cunosc viața poporului meu, îmi iubesc limba și poporul. Scriu și voi scrie în continuare pentru înălțarea țării într-o lume nouă, fără minciună. Scrierile mele vor reaminti de durerea poporului român trăită în timpul înfăptuirii democrației. Poporul va înțelege datoria și credința neîmplinite ale conducătorilor, a lipsei de dragoste și onoare care se contopesc în întâmplările și faptele din conținutul operelor mele ca și în realitate.”.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania