Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

În apropierea iernii, lacrimile din cărți ale Georgetei Bolea ne încălzesc sufletele

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

În apropierea iernii, lacrimile din cărți ale Georgetei Bolea ne încălzesc sufletele

Primit pentru publicare: 17 Nov. 2018
Autor: Dorina RODU, redactor șef, Rev. Luceafărul
Cenaclul DinOgor

Publicat: 17 Nov. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Astăzi 17 noiembrie 2018, începând cu ora 11:00,  în sala de conferințe a Revistei Luceafărul, în ajun de iarnă Centenară,  a avut loc un eveniment important pentru literatura botoșăneană, în cadrul căreia au fost lansate cinci cărți: Teatru și parodii pentru copii (Editura Agata, Botoșani, 2018), Jurnal de memorii (Editura Agata, Botoșani, 2018),volumul de poezii Ochi peste țară (Lacrimi pentru țară – Editura Agata, Botoșani, 2018), epopeea Regina Carpatină (Editura Agata, Botoșani, 2018) și poemul Semăna cu Eminescu (Editura Agata, Botoșani, 2018), toate aceste cărți aparținându-i poetei Georgeta Bolea. Această acțiune a fost organizată de Societatea Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu” , Editura Agata și revista Luceafărul.

La eveniment au fost prezente personalitățile de seamă ale Botoșaniului, printre care: Lucia Olaru Nenati (eminescolog, membră Uniunii Scriitorilor din România), Silvia Lazarovici (autoare a Dicționarului biobibliografic „Scriitori și publiciști botoșăneni”), Ovidiu Chelaru (Președintele Societății Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu”), Ion Istrate (Directorul Editurii Agata și al Revistei Luceafărul), Dan Prodan (istoric, scriitor, publicist), D. M. Gaftoneanu (Președinte al Societății „Steaua Nordului” Botoșani), Constantin Adam (regizor și publicist), Victor Foca (pictor), George Șpaiuc (pictor), Viorica Ursachi (scriitoare), Dan M. Cristescu (scriitor) ș.a. În cadrul întrunirii au luat cuvântul: Lucia Olaru Nenati, care printre altele, i-a felicitat pe Ovidiu Chelaru și Ion Istrate pentru faptul că au luptat și au reușit să coaguleze Societatea Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu” și bineînțeles, felicitându-o pe autoare Georgeta Bolea; Ovidiu Chelaru, care este și prefațatorul epopeei Regina Carpatină, „[…] În preambulul cărții, autoarea ne sugerează faptul că a fost determinată și convinsă să scrie un asemenea roman în versuri, ca fiind o adevărată epopee a vieții poporului român […]. După opinia mea, tot ce ni se întâmplă nouă astăzi în România, de la cultură până la nivel de trai, este mai mult decât o epopee. Mai degrabă aș numi-o <drama poporului român>, care se scaldă și se afundă tot mai tare în neputința vremurilor pe care le trăim.”; Ion Istrate care a semnat prefața intitulată „Lacrimile din cărțile Georgetei Bolea” a volumului de poezii Ochi peste țară (Lacrimi pentru țară): „E o înlăcrimare justificată a pedagogului-artist, Georgeta Bolea – poetă, ale cărei suspine le descoperim din scurtarea exprimării ca o condensare a trăirilor sufletești, picături care curg în șiroi din cărțile domniei sale publicate până acum, la care se adaugă și aceasta. […] Citind această carte, ai impresia că Georgeta Bolea scrie cu lacrimile românilor, exteriorizându-și gândurile prin ficțiunea artistică, într-un mod duios și dureros, un mesaj poetic necesar angajării scriitorului pentru societate, știind că arta și cultura determină efecte profunde și durabile asupra confortului social.”; Constantin Adam -prefațatorul cărții „Teatru și parodii pentru copii” și D.M. Gaftoneanu, glăsuind nelipsitele epigrame de moment ale domniei sale.
Evenimentul s-a încheiat cu felicitările de rigoare aduse poetei Georgeta Bolea pentru activitatea sa literară și nu în ultimul rând, pentru atitudinea benefică pe care o are autoare prin versurile domniei sale.
Felicitări, încă o dată, stimată condeieră pentru plusul de necontestat adus literaturii botoșănene!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania