Ieri, 19 nov. 2014, în Sala de conferințe a editurii Agata, a fost oficiată darea spre folosul publicului a cărții Mariei MOISOIU, SUB CERUL CU ZODII, o scriere interesantă, un roman numit de autoare o ,,picto dramă”.
Cartea atrage și captivează, chiar din primele pagini citite.
Acțiunea romanului se vrea un demers, pertinent desigur, pentru a fixa în memorie realitățile vremurilor pe care le parcurgem, printr-un stil personalizat, caracterizat de seriozitate, eleganță și finețe, precum și politețea necesară și cuvenită cititorilor. Zicem politețea și seriozitatea necesară, pentru că în dorința de a reflecta, prin ficțiune, caracteristicul întâmplărilor de zi cu zi, autoarea este nevoită să relateze și scene mai puțin plăcute, pentru unii atrăgătoare, și care, explicite, ar fi dus scrierea într-o zonă a obscenului.
Domnia sa, inspirată de experiența vieții, a evitat elegant această capcană și încet, încet, pe neașteptate, farmecă pe cititor, îl transpune în acțiune, ca o persoană care asistă la întâmplarea povestită și, așa, după ce se consideră că lectorul e în peisaj, autoarea se desprinde de narațiune, intervin punctele de suspensii, cititorul rămânând să construiască întâmplarea după propria imaginație.
Mai e o chestiune de remarcat: SUB CERUL CU ZODII a anticipat, poate, cea mai discutată temă a vieții politice și sociale din România, problematică Diasporei românești, atât de mediată în ultimele zile. În această carte, întâlnim pe Dora, personajul principal, care se identifică cu destinul multor români nevoiți, pentru o vreme, să caute împlinirea idealurilor în miezul civilizațiilor europene, în cazul de față Franța, ca model de cultură la care ne-am raportat dintotdeauna. Majoritatea acțiunii se petrece la Paris, ceea ce ne induce să apreciem respectul autoare pentru cultura franceză, cultură care, în spectrul civilizației universale, se remarcă prin eleganță, finețe, subtilitate și profunzime, în același timp.
Vorbim, deci, de două componente ale acestui roman: una ca instrument de tratarea a realităților sociale contemporane și a doua, latura estetică, grija pentru frumos, ca manieră de abordare a realității.
În tonul acestui registru, s-au remarcat alocuțiunile rostite de prof. Gheorghe Median, poeta Lucia Olaru Nenati, muzeografa Steliana Băltuță, prof. Dumitru Ivan – directorul Ed. Quadrat, prof. Marieta Baciu – Filarmornica Botoșani, prof. Ion Ilie și, bineînțeles, autoarea – Maria Moisoiu. Toate acestea au fost spuse unui public select și atras în permanență de fapte culturale autentice.
Un reportaj foto despre acest eveniment, pe care îl prezent, va contura și mai bine starea și importanța evenimentului.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania