Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansare de carte.  Ion Gr. Cherciu: „Nițică publicistică”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 01 Febr. 2018
Autor: Vasile LEFTER
Lansare de carte
Publicat: 01 Febr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE

 

Ion Gr. Cherciu

„Nițică publicistică”

 Prezentare generală

    Când o carte de 670 de pagini are un asemenea titlu, îți vin pe dată în minte două întrebări. A dorit autorul să apeleze la o litotă cu valențe stilistice sau a vrut să afișeze o falsă modestie, sugerând cititorului că ce a scris e nimica toată, pe lângă ceea ce mai are de publicat ?
      Volumul  lansat de profesorul și ziaristul Ion Gr. Cherciu la Ateneul Gheorghe Pastia din Focșani, legat de o celebrare a lui Caragiale, este o întâmplare culturală de reținut într-o urbe în care din când în când se mai joacă la Teatrul Municipal, cu nume omonim celui de la Ateneu, câte o piesă de turneu. Orchestra simfonică a municipiului rezistă din greu ,datorită unor edili de suflet. Păcat că autoritățile nu prea sunt văzute la evenimente literare de impact.
      “Nițică publicitate”este o carte-document, o carte a memoriei gazetarului Ion Gr. Cherciu, care cu  încrâncenare a strâns de-a lungul celor 47 de ani  de presă și de carieră didactică tot ce se circumscria unei viziuni  integratoare a presei în cotidian. Ziarist cu școală, Ion Gr. Cherciu oferă contemporanilor o lecție de civism,fără a se delimita demagogic de vremea când presa de partid era supusă comenzilor politice. Relatările despre statulul ziaristului în presa de partid sunt făcute firesc,fără dorința de a epata sau de a demonstra că a fost un disident. Nu întâmplător, la această lansare a fost prezent și ziaristul Radu Borcea,alături de care a lucrat la ziarul “Milcovul”. Acest volum-amalgam  reflectă frământările și trăirile unei conștiințe oneste,gata să răspundă istoriei trecute și prezente la toate întrebările. Dedicația este generoasă, dresată gazetarilor, cititorilor, familiei, “tuturor celor pe care creștinește, i-am iertat, i-am îndrăgit și îi iubesc…”.
Despre carte sa retrospectivă,autorul scrie: “M-am risipit ,și ,totodată,m-am regăsit în acest stufos volum – amalgam în care fiece semn este o mărturie de viață cu fadele și cu bunele ei,ca o mărturie și ca o mântuire ‘’.
        Editat de Asociația Personalului didactic Simion Mehedinți din Focșani,coordonată de profesorul Costică Neagu, volumul „Nițică publicistică este o demonstrație de generozitate. Autorul promovează în paginile cărții zeci de gazetari ocazionali,care prin articolele lor au prins ceva din efemeritatea clipei.Articolele proprii, ca și cele trimise de colaboratori, au un numitor comun: autenticitatea. Gazetarul Cherciu (cuvântul”cherci” având denotația de scrumbie sărată în stare de comercializare) are curajul să adune în carte materiale de presă așa cum au apărut la vremea tipăririi,asumându-și responsabil scrisul propriu și al altora, cu bune și cu rele.
       În ciuda sutelor de articole pe teme sociale ,politice,culturale,debutul autorului prezentei istorii a ziaristicii locale,s-a produs la numai 15 ani,cu poezia „Primăvară”,scrisă pe vremea când era elev în anul IV la Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galați.
       Volumul  „Nițică publicistică” nu este o carte de autor,ci o mărturie a unei generații. I. Gr. Cherciu și-a asumat rolul de purtător de cuvânt,identificându-se cu glasul condeierilor chemați să comunice deciziile aleșilor,dar și propriile lor gânduri.
La ziarul” Milcovul”,gazetarul Cherciu comunică subtil cu cititorii- corespondenți ,predând adevărate lecții de gazetărie.Nu ezită să introducă fragmente din lucrarea de absolvire a Facultății de ziaristică.Un capitol se referă la Retorica ziaristică,clarificând concepte precum râsul,comicul,ambiguitate etc.
    După 1989,scrisul gazetarului Ion Gr. Cherciu devine din ce în ce mai incisiv. Problematica este diversificată,cronicele pe teme civice alternând cu materiale didactice ,difuzate prin „Vârstele Școlii”,publicație editată de Casa Personalului Didactic Vrancea. Este inițiatorul cronicii „Cherciul”,un fel de tabletă cu trimiteri subtile către contemporani.
       Lansarea volumului” Nițică publicistică” s-a făcut sincretic, prin împletirea literaturii,cu muzica și caricatura.
Nu este doar o carte de interes local. Este o carte considerată de profesorul Valeriu Anghel un document ,colportor al unor achiziții gazetărești, despre care generațiile de astăzi trebuie să afle. Este o carte în care vom regăsi și umor și ironie,și sarcasm,când vine vorba de a da un drept la replică.
          „Nițică publicistică” este o carte cu pulsația vieții ,trăite direct în redacții ,pe teren sau la catedră. Post-fața îmi oferă ideea finală, rezumativă, privindu-l pe autor: „…formator de gazetari și de corespondenți voluntari și involuntari…om și umbră printre oameni și farisei …mic cronolog și cronograf…”.

                                               



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania